Završio je sastanak Znanstvenog savjeta. Božinović: “Produžujemo postojeće mjere”

Ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović najavio je u četvrtak da se produžuju mjere koje su na snazi u četvrtak do ponoći, istaknuvši da neće biti pooštravanja mjera na nacionalnoj razini, već po potrebi od županije do županije.

“U ponoć ističu mjere i mi ćemo ih produžiti u onom izričaju u kojem su na snazi. Uvijek postoji mogućnost dodatnog angažiranja s nacionalne razine”, rekao je Božinović novinarima nakon sjednice Znanstvenog savjeta Vlade.

Sastanak Znanstvenog savjeta: Razvoj situacije

Nakon više od dva mjeseca, u četvrtak je održan sastanak Znanstvenog savjeta Vlade. Kako je bilo najavljeno, razgovarali su o razvoju situacije s koronom, ali i novim mjerama.

Podsjetimo, sjednica je počela u četvrtak u 9:30 sati, s time da je posljednja sjednica Znanstvenog savjeta vlade održana 10. veljače ove godine.

Sastanak je bio sadržajan i konstruktivan. Ukazalo se na ozbiljnost situacije s koronom u Europi i Hrvatskoj, pojasnio je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović

“Ono što je vrlo važno za cjelokupnu javnost da shvati jest činjenica da je ovo pandemija, što vidimo po tome jer je zahvatila svaki kutak Zemljine kugle. Svi skupa ćemo iz ove situacije izaći, kad se nađe adekvatno rješenje u svim zemljama koje je zahvatio Covid i na svim kontinentima”, rekao je nakon sastanka ministar Božinović.

“Usudio bih se pohvaliti pristup prema županijama. Znamo da nam je situacija od županije do županije u Hrvatskoj različita i da imamo specifične županije, koje uključuju i otoke”, rekao je Božinović i dodao:

“Znate da je u četvrtak istek mjera. Mi ćemo ih produžiti”, najavio je.

Ministar je potom odgovarao na novinarska pitanja.

O cijepljenju, nastavi i tzv. semaforima

Božinović je najavio da Europskoj uniji stiže dodatnih 50 milijuna doza cjepiva za drugo tromjesečje te je izrazio uvjerenje da broj doza cjepiva za hrvatsko stanovništvo više neće biti upitan.

Za nastavu u školama rekao je da u Savjetu postoje različita mišljenja, ali smatra da u ovom trenutku nema razloga mijenjati odluku o prelasku na C model, online nastavu, jer nam broj zaraženih ne pada, već raste.

“Ja u ovom trenutku nemam informaciju o tome niti što će napraviti Zagreb. Tu postoje različita mišljenja. Neki smatraju da je C model opravdan, mi to također smatramo. O tome odluku donosi posebno povjerenstvo pri Ministarstvu obrazovanja. U ovom trenutku nema puno razloga da se mijenja ta odluka, jer brojevi nam ne padaju, naime brojevi nam rastu u odnosu na trenutak da se ide s C modelom. Dakle, brojevi su veći sada nego su bili kad se odlučilo da se ide na C model”, iznio je.

Na upit temeljem kojih brojeva zaraženih bi savjetnici išli u oštrije mjere, Božinović je odgovorio kako su zemlje koje su primjenjivale tzv. semafore u nekim situacijama same sebi vezale ruke.

“Mi ovdje govorimo o trendovima, situaciju pratimo na dnevnoj bazi i mjere primjenjujemo po županijama. Mislim da nećemo odustati od tog pristupa koji se dosad pokazao ispravnim”, naglasio je.

O odgovornosti Nacionalnog stožera

Odbacio je tezu da Nacionalni stožer prebacuje odgovornost na županijske stožere jer sve odluke, pa i županijske, potpisuje Nacionalni stožer.

“Sve lokalne odluke potpisuje Nacionalni stožer. Što je tu loše? Uzmite Primorsko-goransku županiju koji ima vrlo poznate liječnike, zašto mislite da oni ne bi bili u stanju predložiti mjere za područje u kojem žive. Ne vidim nikakav razlog da ne uvažavamo njihovo mišljenje. Čak mislim da bi to bilo pogrešno”, komentirao je.

Županijski stožeri će, dodao je, ovisno o epidemiološkoj situaciji donositi strože mjere, koje su u ovom trenutku isključene na nacionalnoj razini.

Konstatirao je da je situacija po županijama različita, pa imaju iskustva s takvom primjenom mjera. U ovom trenutku najoštrije mjere su u Primorsko-goranskoj županiji.

“Imate županije koje imaju nisku incidenciju i one koje su krenule s oštrim mjerama i već se vide rezultati. Nema puno logike donositi nacionalnu strožu mjeru koja će se primjenjivati u svim županijama”, ustvrdio je Božinović.

Drži da će s takvim pristupom uz stalni nadzor i komunikaciju pronaći i održati ravnoteža između zaštite zdravlja ljudi i zdravstvenog sustava i održavanja ekonomskih aktivnosti.

“Kad govorimo o brojevima i semaforima, mislim da su ti semafori doveli do toga da su u nekim situacijama sami sebi vezali ruke. Ako kažete incidencija 100 uvodimo ovo, a onda bude 101, što onda? Mi govorimo o trendovima, situaciju pratimo na dnevnoj bazi. Mislim da nećemo odustati od ovog pristupa”, najavio je.

O cijepljenju AstraZenecom

Što se tiče nepovjerenja prema cjepivu AstraZenece, Božinović je rekao da izvješća HALMED-a i HZJZ-a pokazuju kako u Hrvatskoj “nema iskustva na koja se referiraju druge zemlje”.

No, morati će se pojačati povjerenje prema tom cjepivu kroz komunikaciju s javnošću, pri čemu je podsjetio da su se članovi Vlade, skupa s premijerom, cijepili AstraZenecom.

“Važno je da cjelokupna javnost shvati da je pandemija zahvatila svaki kutak zemljine kugle i da ćemo izaći iz ove situacije kada se aplicira adekvatno rješenje u svim zemljama koje je covid zahvatio”, istaknuo je Božinović.

Naglasio je da je važno da svugdje bude dostupno cjepivo.

Komentiraj