U Hrvatskoj 68 novooboljelih, ukupno 1079, preminula još jedna osoba

Nacionalni stožr civilne zaštite objavio je nove podatke o koronavirusu u Hrvatskoj.

Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je da je u posljednjih 24 sata zabilježeno 68 novooboljelih od koronavirusa u Hrvatskoj.

Ukupno je to 1079 oboljelih. Obavljeno je 9250 testiranja, u posljednjih 24 sata 898. Preminulo je 8 osoba, na respiratoru ih se nalazi 39, dok je ozdravilo 92.


Tijek konferencije:

Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je da je u posljednjih 24 sata zabilježeno 68 novooboljelih od koronavirusa u Hrvatskoj.

Ukupno je to 1079 oboljelih. Obavljeno je 9250 testiranja, u posljednjih 24 sata 898. Preminulo je 8 osoba, na respiratoru ih se nalazi 39, dok je ozdravilo 92.

U KB Dubrava umrla je još jedna osoba. “Riječ je o ženskoj osobi koja je 1939. godište”, rekao je Beroš i dodao da je bolovala od više kroničnih bolesti.

Zabilježeno je 86 slučajeva kršenja samoizolacije. Božinović je rekao da od dana kad je stožer donio mjere ograničavanja okupljanja zabilježeno je 45 kršenja kad je riječ o lokalima. U Splitsko – dalmatinskoj zabilježeno je 14 takvih slučajeva. U Zagrebačkoj županiji je 10 takvih slučajeva. To su dvije županije s najviše takvih slučajeva.

Capak je kazao da se čisti situacija u Dalmaciji. “Rekao bih da je prilično velik broj s obzirom na broj stanovinka u Krapinsko-zagorskoj županiji. No tu smo imali slučajeve iz vani. Bio je jedan incident u slovenskoj firmi, blizu granice. Dosta od 46 oboljelih možemo povezati sa tom firmom”, rekao je Capak.

“Ne bih posebno istaknuo neko veliko žarište, nigdje nije nekontrolirana situacija”, rekao je Capak.

Ministar Beroš osvrnuo se a situaciju u Splitu, a posebno na kritike koje su došle iz Dalmacije. “Nikad nećemo prestati naglašavati važnost samodiscipline. Važno je da se to u Splitu više ne događa. Jedini način za prekid epidemije je da se odgovorno ponašamo”, rekao je.

Božinović je kazao da cijelo vrijeme imaju izbor, koji je jasan, a to je očuvanje života i zdravlja. “Cijeli se sustav, zdravstveni i druge službe, potrudio da se organizira na jedan dosad neviđen način. Pripremaju se dvorane za nedajbože takve okolnosti. Život i zdravlje je na prvom mjestu”, rekao je Božinović.

“Imamo neki ritam od 100.000 propusnica dnevno. Ako nastavimo tim ritmom, one bi s epidemiološke strane počele gubiti smisao. Ako radiš u istom mjestu, ne treba propusnica. Da firme daju propusnice onima koji moraju nešto otić, pa ne može biti situcija da svi moraju dobiti propusnicu, tada se gubi smisao”, objasnio je.

Pozvao je sve da dobro razmisle u interesu ne samo svoje firme, nego u interesu zdravlja obitelji, nacije i da budu restriktivni kad stavljaju ljude na popis i da daju samo na ono razdoblje kad treba da taj djelatnik napusti prebivalište. “Mi osluškujemo, naravno da ćemo se prilagođavati svakoj situaciji, posebno kad se radi o manjim općinama”, rekao je.

Božinović je poručio da cijelo vrijeme balansiraju između dva zahtjeva koja su pred ovim stožerom: kako održati povoljnu epidemiološku situaciju i kako omogućiti s druge strane da život ide dalje.

“To je sustav koji je u vrlo kratko vrijeme odgovorio na one temeljne zahtjeve. Posložio i uvezao nekoliko baza podataka, taj sustav funkcionira. Ako se pokaže potreba, može se produžiti. Dajte nam još dan dva, najavit ćemo pravovremeno”, rekao je Božinović.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić danas je na konferenciji za novinare predstavio ideju o drive-in tržnici. “Što se toga tiče, ovaj stožer već tjedan dana kroz različite formate uključujući i predstavnike ministarstva poljoprivrede i ministricu, razmatra koje su mogućnosti kako bi se taj važan segment našeg gospodarstva stavio u pogon, to nije jednostavno. Međutim, pitanje pojedinih rješenja i načina rješavanja su sva ovde razmatrana. Drive – in je nešto što je nešto primarius Capak stavio na papri prije nekoliko dana kao temu o kojoj se može razgovarati”, rekao je Božinović.

Alemka Markotić je kazala da u svim testovima postoji jedan postotak lažno pozitivnih i lažno negativnih nalaza. “Nikad se test ne uzima kao sam. Svrha liječnika koji rade dijagnostiku je da znaju kompletnu sliku i onda u okviru toga se interpretira nalaz. Što se tiče samih testova, za sve one laboratiriji koji su se javili preko ministarstva, bili su pod nadzorom. Testovi nisu svi isti”, rekla je Markotić.

Komentirala je i stanje bolesnika. “Što se tiče osoba na respiratoru, u našoj klinici nema promjena u odnosu na jučer. Jedna osoba je na respiratoru, ne znamo je li Covid. Profesor Zovak je sam priopćio da je pozitivan”, rekla je Markotić, a Capak je dodao da će svi koji su u zadnjih 48 sati bili u socijalnom kontaktu sa Zovakom biti u samoizolaciji.

Objavljene su i brojke oboljelih u zdravstvenom sustavu: 145 djelatnika koji su zaposleni u zdravstvenom sustavu koji su pozitivni. To su osam ljekarnika, 10 stomatologa, 8 djelatnika u administraciji, 61 doktor medicine, 44 medicinske sestre.

“Neki od tih liječnika su prenijeli na svoje obitelji. Koliko je meni poznato nitko od njih nije teže bolestan. Svi se vesele trenutku da se vrate na svoja radna mjesta”, rekao je Beroš.

“Od danas poslijepodne firme koje traže e-propusnice će to moći napraviti skupno. Firma u tablici to dostavi nadležnom ministarstvu putem aplikacije”, rekao je na kraju Božinović.

Komentiraj