Splitski krizni stožer: “Radimo sve po protokolu, za sada je situacija pod kontrolom”

Mlađi muškarac od jučer se nalazi u izolaciji na Odjelu za infektivne bolesti KBC-a Split zbog sumnje na koronavirus. Pacijent ima blage simptome pa se najvjerojatnije ne radi o koronavirusu, ali s obzirom na to da se nedavno vratio iz Kine i ima simptome, po protokolu mora biti izoliran od ostalih pacijenata.

Nalaz je poslan u Kliniku za infektologiju Dr. Fran Mihaljević u Zagrebu i danas poslijepodne bi se trebalo znati jesu li njegovi simptomi posljedica zaraze koronavirusom ili im je uzrok nešto drugo.

Krizni stožer za prevenciju i nadzor infekcija uzrokovanih novim koronavirusom dat će u 13 sati u KBC-u Split izjavu za javnost vezano za ovaj slučaj.

Na konferenciji je ponovljeno da je jučer zaprimljen muškarac zbog sumnje na koronavirus. “Nedavno se vratio iz Kine. Budući da je došao iz Kine, i ima simptome, izolirali smo ga, uzeli uzorke, nalazi su poslani u Zagreb. Rezultati testiranja bi se trebali znati kad budu gotovi”, rečeno je.

“Ima zaseban ulaz, odvojen je. Naravno, u kontaktu smo sa Ministarstvom zdravlja, HZJZ-om i ostalima. Radimo sve po protokolu, za sada je situacija pod kontrolom. Ako testovi budu negativni, postupit ćemo po protokolu, u doglednom roku će biti otpušten”, rečeno je.

Dodano je da sve osobe koje su zdrave i koji su povratnici moraju biti u kontaktu s epidemiološkom službom. Kontakt traje 14 sati.

“Rezultati su u tijeku, nemamo informaciju. Pacijent je stabilno, on ima blagu infekciju, stanje pacijenta je dobro. Mi smo stalno u kontaktu sa zemljama Europe putem centra za prevenciju bolesti, preporuke su onakve kakve Hrvatska primjenjuje. Ukoliko zdrava osoba pokaže simptom onda epidemiološka služba radi nadzor nad svim s kojima se bilo u kontaktu”, rečeno je kao odgovor na pitanje što ako zdrava osoba, nakon kontakta s mnogim ljudima, pokaže simptome.

“Mi ćemo sačekati rezultate briseva. Ako budu nalazi negativni, on će u skorom roku biti otpušten na kućno liječenje. Mi smo pacijenta zaprimili jučer popodne, uzeli smo sve materijale čim smo ga zaprimili, svi uzorci su prije ponoći bili u Zagrebu”, kazali su liječnici. Nisu željeli kazati koliko pacijent ima godina.

Komentiraj