Beroš: “Ako se utvrde propusti, tražit ću da odgovorni snose posljedice”

Ministar zdravstva Vili Beroš, zajedno s ministricom Vesnom Bedeković i epidemiologom Bernardom Kaićem danas je otputovao u Split, zbog potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom u Domu za starije osobe u Splitu.

Dosad je poznato kako je deset štićenika doma za starije koji se nalazi u Vukovarskoj ulici u Splitu pozitivno na koronavirus. 50-ak štićenika je evakuirano u splitsku bolnicu te su jutros testirani i preostali.

Tijek konferencije:

“Do jučer smo uspješno branili naše domove za starije i nemoćne domove. Postoje vrlo detaljne upute koje Ministarstvo demografije izdalo prema svim domovima za starije kako bi se uspješno borili protiv epidemije. No, dešava se da i u ovakve domove ponekad uđe infekcija, što se dogodilo u Splitu”, rekao je Beroš na početku konferencije za novinare.

“Dva bolesnika dobivaju kisik, ali nisu na respiratoru. Ostalih 47 imaju blaže simptome. Imamo dva bolesnika starija od 90”, rekao je Beroš.

Beroš je rekao da su ostali dijelovi doma fizički odvojeni. “Svi djelatnici s tog kata su u samoizolaciji i bit će podvrgnuti testiranju”, rekao je Beroš, rekavši da će epidemiolog Bernard Kaić nakon konferencije otići do Doma i dati neke preporuke.

Zasad je 10 štićenika pozitivno na koronavirus, no nalazi za ostale još uvijek se čekaju. “Osigurat ćemo dodatan stručni nadzor koji će biti od pomoći. Razmišlja se o testiranju svih ostalih djelatnika, pa i onih koji nisu boravili na tom katu”, kaže Beroš.

“U nadležnosti županije je detekcija postupanja svih upletenih. Kao ministar tražit ću da odgovorni, ako se utvrde propusti, snose posljedice”, kazao je.

Novinarima se potom obratila ministrica Bedeković. “Svi štićenici, njih 49 su zbrinuti i imaju odgovarajuću skrb. Zaposlenici koji su bili s njima u kontatku su u samoizolaciji. U Hrvatskoj ima oko 46 tisuća starih i nemoćmih osoba smještenih u različitim domovima i institucijama. To je jedna vrlo velika i osjetljiva populacija. Stalno smo u kontaktu s pružateljima usluga”, rekla je.

Ponovila je kada se krenulo s preporukama. “Prvu smo izdali 27. veljače, tada su zabranjeni posjeti u domovima. Preporuku smo ponovili s 13. 3. gdje smo posebno naglasili i provjerili sa svim domovima drže li se preporuke. 25. 3. je izdana preporuka o posebnim organizacijama rada, 27.3 je izdana još jedna uputa, konkretna za suzbijanje koronavirusa, što je potrebno i na koji način napraviti i kako zbrinuti sve u slučaju nastupanja bolesti…”, rekla je Bedeković.

Ravnatelj splitskog KBC-a Julije Meštrović rekao je: “Zaprimljeno je 49 naših sugrađana i njihovo stanje je klinički uglavnom zadovoljavajuće, većina imaju blaže oblike bolesti, a samo dvoje umjereno. Pretrage su sve učinjene i oni su svi pod nadzorom. Transport bolesnika učinjen je na najbolji mogući način. Naravno pristup i liječenje će biti multidisciplinarni svi će dobiti sve ono najbolje što mi možemo pružiti, a imamo sjajne stručnjake.”

Novinarima se obratio i splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban. “Hvala na promptnom reagiranju. Isprika što kasnimo s konferencijom. Hvala ravnatelju i svim zaposlenicima KBC na brzoj reakciji od jučer popodne, za kvalitetnu skrb pozitivnim pacijentima iz Vukovarske. Hvala Hitnoj pomoći na transportu. Danas ukupno s ovih 10 je 17 pozitivnih osoba. 22 je u karanteni.

U stožeru smo dobili informaciju u ponedjeljak u 12 sati od šefice našeg Nastavnog zavoda da će njeni posjetiti dom jer ima naznake o bolesti. Jučer oko 17 sati su došli nalazi i utvrđeno je da su 10 njih pozitivni.

Moram reći da sam zatražio izvještaj ravnatelja i stručnih službi da me izvijesti o svemu što se događalo. Isto tako i epidemiolozi će napraviti izvid, na čelu s Kaićem, kako bi donijeli odluku o daljnjem postupanju.

Nakon tih izvida, moram reći jasno, ako se utvrde propusti, odgovorni će biti sankcionirani”, rekao je.

Pitanja novinara

Je li točno da su štićenici 10 dana imali temperaturu?

“Kad saznamo odgovor na to pitanje dalje ćemo postupati”.

Imaju li djelatnici virus?

“Određeni djelatnici pokazuju znakove bolesti. Smjena djelatnika u domu je bila u ponedjeljak. Razmišljamo da postupamo prema svih 134 djelatnika doma, upravo radi te smjene”, odgovara Beroš.

To pitanje se postavlja, postavili smo ga i mi i na njega u najkraćem mogućem vremenu. Ukoliko se utvrdi da je netko znao da bilo korisnici bilo djelatnici imaju određene tegove, to je dovoljan razlog za sankcije.

O testiranju

“HZJZ po dojavi u ponedjeljak je odmah uputio djelatnike, napravio je testiranje na gripu i koronu. Za dva sata su nalazi na gripu bili negativni i jučer smo imali potvrdu da su korona pozitivni. Mi smo htjeli biti sigurni za potvrdni test. Radili smo još jedan i čekali rezultate.”

Je li ovo zvono za uzbunu?

“Iako je kolegica iznijela određene upute, nikad nije naodmet promišljati o novim mjerama. Moramo odgovovarat na ovakve izazove promptno, Sigurno ćemo iz ovog iznijeti još novih uputa”, rekao je Beroš.

Je li zabranjen izlazak štićenicama? Je li ministarstvo dobivalo izvješća?

“Iz ove odluke proizlazi obveza izvještavanja na 24-satnoj bazi. Mi primamo preko tisuću mailova na dnevnoj bazi, koje izuzimamo. Zadnje izvješće iz doma je bilo u utorak oko 21 sat navečer. Sinoć. Informacije o ovim događajima nismo dobili. Nije bilo nikakvih informacija vezanih za promjenu stanja u domu.

U preporuci jasno piše da se zabranjuje izlazak štićenika izvan kruga doma. Jasno se zna koje su ovlasti i koje odgovornosti”

Tko je zvao epidemiologa? Jesu li posjete izvana nekima bile dozvoljene?

“Mi nemamo podatke da je netko imao dozvolu posjeta. Bio je jedan štićenik u bolnici. Sada gledamo tijek toga, kada, gdje…. Nije imao nikakve simptome. Obavijestila nas je glavna sestra doma, u ponedjeljak ujutro da pojedini korisnici imaju temperaturu, ali epidemiološki smo utvrdili da i neki djelatnici imaju temperaturu, to su oni koji su smjenu završili u ponedjeljak…

Grupu od preko 20 djelatnika smo uputili na HZJZ, na testiranje. Imamo podatke da nekoliko djelatnika ima nekakve simptome bolesti, zasad ih je 5.”

Je li točno da se nije javilo obiteljima?

“Mi ne možemo zvati rodbinu. Ne znam jesu li obitelji obaviještene. Mi nismo obavijestili obitelji. To treba ravnatelj doma valjda”.

Imate li podatke kakva starosna struktura u domovima u Hrvatskoj i što ste poduzeli kad ste doznali za ovo u Splitu?

“Radi se otprilike o 46 tisuća korisnika od 65 godine života nadalje. Ja sam za ovo čula negdje oko pola 9 navečer. Razmatrali smo ministar Beroš i ja što ćemo napraviti. Ovo je situacija iz koje učimo, iz koje ćemo izgenerirati nove upute kako da bolje zaštitimo naše starije.”, rekla je Bedeković.

Je li splitska bolnica spremna ako se situacija zakomplicira?

“Danas som tu da tražimo odgovor na puno pitanja. Ja sam pitao ravnatelja o kojem broju respiratora tu govorimo. Broj je 82 i mogućnost je hitne nabavke još 20-ak respiratora. što bi trebalo biti dovoljno. Ali cijela Hrvatska bije bitku, pretpostavljamo da će 800 respiratora biti dovoljno.

Najveće svjetske države biju bitku s respiratorima. Naš broj intenzivnih kreveta je zadovoljavajući, a i pripremili smo sad dovoljno kreveta. Pripremamo se maksimalno i nadam de sa nećemo sve resurse niti koristiti”.

Hoće li snositi odgovornost ljudi koji su ravnatelja postavili?

“Što će se dogoditi kada dobijemo izvještaje, i kada doznamo koje su greške napravljene, ja vma tvrdim da onaj koji je napravio pogreške će snositi sankcije. I to ćemo raditi vrlo ubrzano. Izvještaje neke smo već dobili za zadnih 15 dana u domu. A što se tiče epidemiološke službeo to ćemo isto brzo dobiti”, rekao je Boban.

Je li vas iz Splita itko obavijestio u proteklih 10 dana obavijestio o čudnim događajima u domu?
“Ne”.

Završno obraćanje Beroša

“Vama želim poručiti da smo zajedno u ovoj bitci. Stožer i vlada  rade sve da dobjemo ovu bitku. Važno je znati da nemamo lijeka niti cjepiva, stoga je važno da slušate preporuke. Ukoliko poštujemo fizički udaljenost i pazimo na higijenu onda smanjujemo mogućnost zaraze. Molim sve da se pridržavaju mjera.”

Komentiraj