SUČELJAVANJE MILANOVIĆA I PLENKOVIĆA: Nakon međusobnih pohvala detaljno o gospodarstvu

Anto Magzan/PIXSELL

 

Na HTV-u su se u petak sučelili predsjednici HDZ-a i SDP-a Zoran Milanović i Andrej Plenković koji su kao nekadašnji suradnici u Ministarstvu vanjskih poslova jedan o drugom govorili uglavnom pohvalno.

“Andrej je jedan od najboljih hrvatskih diplomata, profesionalan, pedantan, hladan, nije ekscentričan i uživa visoku reputaciju”, rekao je Milanović za svog protukandidata.

Plenković je pak rekao kako je Milanović bio vrlo dobar diplomat, ali i dodao kako mu je žao što nije bio tako dobar premijer.

Prvi set pitanja odnosio se na gospodrstvo i financije, a prvo se pitanje odnosilo na opću stopu PDV-a.

Plenković je podsjetio kako je Milanovićeva vlada na samom početku mandata povećala opću stopu PDV-a sa 23 na 25 posto te najavio kako će HDZ u drugoj godini mandata smanjiti tu stopu prvo na 24, a na kraju mandata i na 23 posto. Manjak namjeravaju pokriti rastom, od pet posto koji planiraju ostvariti do 2020., rekao je Plenković. Najavio je i reformu poreza na dobit i poreza na dohodak

Milanović je replicirao podsjetivši kako su svi dosadašnji predsjednici HDZ-a najavljivali smanjenje PDV-a, ali kao se to nikada nije dogodilo te dodao kako u drugoj godini mandata i SDP planira smanjenje stope PDV-a. “U prvoj godini nikako, budimo iskreni prema građanima, tu moramo govoriti istinu”, kazao je Milanović, koji smatra kako je smanjenje PDV-a već u prvoj godini nemoguće zbog činjenice da je Hrvatska u proceduri prekomjernog deficita.

Najavio je pomicanje granice nakon koje se naplaćuje najviša stopa poreza na dohodak prema gore.

“Za razliku od Vlade Zorana Milanovića koja jedigla stopu PDV-a za dva posto, obećavam vam da će Vlada HDZ-a koju ću ja predvoditi to promijeniti”, uzvratio je Plenković. Kazao je kako će, za razliku od SDP-ove vlade, koja je radila parcijalne promjene, HDZ provesti cjelovitu reformu poreznog sustava.

Upitan treba li uvesti porez na nekretnine, Milanović je odgovorio kako je riječ o ideji Europske komisije te kazao kako SDP ne namjerava uvoditi takav porez. “Od toga neće biti ništa, zato što je način na koji su hrvatski građani stjecali nekretnine, naročito u vrijeme generacije mojih roditelja i roditelja gospodina Plenkovića, to nisu radili kao spekulanti, nego su godinama ulagali u te nekretnine i sada ih na to ne treba udariti porez”, rekao je Milanović i poručio kako neće biti novih poreza.

Na pitanje o zapošljavanju, Milanović je potvrdio kako SDP planira u idućem mandatu zaposliti 145 tisuća ljudi, ali i naglasio kako je riječ o dinamičnom procesu. Ustvrdio je da je 2011. preuzeo 300 tisuća nezaposlenih, a vladi u odlasku spočitnuo kako je prva koja se nije uspjela zadužiti u inozemstvu, zbog političke nestabilnosti u zemlji.

Na to je replicirao Plenković, koji je uvjerenm da je vlada postupila odgovorno odbivši nepovoljna zaduživanja. “Mislim da je to odgovoran pristup, a vidite kakve ove godine rezultate postižemo i glede smanjenja deficita i gospodarskog rasta. Ova vlada je napravila i vrlo kvalitetan razvojni proračun i napravila nacionalni program reformi koji je dobio najbolje ocjene Europske komisije, puno bolje nego vlada SDP-a”, rekao je.

Milanović je uzvratio kako se vlada nije zadužila zato što je, zbog političke nestabilnosti u zemlji i nepovjerenja u vladu kamata bila “neshvatljivo visoka”. “Zadnja kamata po kojoj smo mi izdavali euroobveznice je bila jedva tri posto. Onis u uspjeli u roku od pola godine to dić na pet posto”, kazao je Milanović.

Plenković je na to najavio kako će ključ njegove politike biti osigurati političku stabilnost. “Želim da HDZ projicira ono što jest, dakle pouzdana, stabilna stranka i da vrati vjerodostojnost politici i našem angažmanu”, poručio je Plenković i dodao kako će iduća vlada imati stabilnu većinu.

Na pitanje o najavi HDZ-a da će zaposliti 180 tisuća ljudi, kazao je kako HDZ želi uloviti korak s drugim državama u okruženju, što želi postići rastom i mjerama prema poduzetnicima i mladima. Najavio je povećanje osobnog odbitka na 3750 kuna, na što je reagirao Milanović, upozorivši da bi takva mjera jedinicama lokalne samouprave, kojima pripada porez na dohodak, oduzela pet milijardi kuna.

Plenković je odgovorio da će se to kompenzirati drugim mjerama, među ostalim, tako da porez na promet nekretnina u cijelosti bude prihod lokalne samouprave.

Obojica predsjednika suglasna su da izgrađene autoceste ne treba monetizirati. Plenković smatra da autoceste koje su izgrađene novcem poreznih obveznika treba financijski restrukturirati i osigurati kvalitetniju naplatu cestarine.

Milanović je replicirao kako autoceste nisu građene iz proračuna, nego kreditima. “Na to više nećemo ići, shvatili smo poruku ljudi, iz nekih grešaka učimo, dignuta je velika galama oko toga”, rekao je Milanović.

Plenković je najavio povećanje izdvajanja za drugi mirovinski stup za jedan postotni bod, na što je Milanović reagirao tvrdnjom da to košta milijardu i pol kuna, no Plenković je ustrajao da neće biti nikakvog troška, budući da izdvajanja ostaju na 20 posto, samo što se umanjuje izdvajanje za prvi, a povećava za drugi stup.

Obojica lidera smatraju kako mađarski MOL mora poštovati ugovorene obveze prema INA-i protive se zatvaranju rafinerije u Sisku, a razlikuju se u tumačenju tko je glavni krivac za probleme s MOL-om.

Milanović je najavio da će pregovorima pokušati vratiti INA-u Hrvatskoj.

“Arbitraže u Ženevi i New Yorku koje je pokrenula moja vlada zbog katastrofalnih veleizdajničkih ugovora o plinskom biznisu to su također potencijalne tri milijarede s kamatama, kuna koje ćemo možda ako ne uspijemo platiti MOL-u to također košta, to vaši planovi ugrožavaju. Mi ćemo INA-u probati vratiti Hrvatskoj pregovorima s MOL-om. Uvjeren sam da je to moguće, dakle nacionalnim dioničarstvom jer ovako dalje ne ide. U to nas nije uveo SDP nego HDZ i Ivo Sander”, kazao je Sanader.

Plenković je uzvratio kako su ključna upravljačka prava MOL-u prenesena još 2003., kada je mašarska strana dobila pravo veta. Plenković je nezadovoljan stanjem u poljoprivredi. “Vidjeli ste što je sve ostalo nerealizirano od ministra Jakovine”, kazao je Plenković, na što je Milanović uzvratio kako će tek ova vlada iza sebe ostaviti nerealizirane fondove, a svojoj vladi je pripisao zasluge za 4,5 milijardi kuna realiziranih iz fondova EU u prvih šest mjeseci ove godine.(Hina)

Tijek sučeljavanja:

 

22:04 – Zoran Milanović: “Izbori su pred nama. Bit će teško. Želim održavu koja poštuje traidiciju, ali stremi prema boljem, i koja će biti ambiciozna. Mega projekte smo završili, a sve u budućnosti bit će ulaganje u čovjeka i obrazovanje. Energija, znanje i sposobnost bit će ta koja će činiti razliku. HBOR je u moje vrijeme poticao, radili smo vlakove, ulagali u tvornice, brodogradnju..”

“Plenković i dalje brani ovu Vladu. To nije vlada. Oni donose odluke koje su štetne”, kazao je u završnoj riječi Milanović.

“Mi smo zaslužni da je RH od zemlje koja je bila na 88. mjestu sada na 40. po poslovnoj klimi. To je naš doprinos. To i dalje ne govori sve, ali govori puno – da smo otvoreni, ambiciozni, da se ne bojim izazova. Spremni smo kao nacija otploviti.”

Andrej Plenković je kazao: “Večerašnja debata je lijep, demokratski iskorak za dijalog i nova ostvarenja u politici. U ove izbore idem s ambicijom da naš program predstavimo s kvalitetnim ljudima, koji će donijeti dobitak građanima i državi. Ne tražim neki novi početak, već legitimitet i većinu na izborima. Mislim da je cilj RH sada fokusiran na konkurentnost, radna mjesta, demokratsku obnovu, socijalna pitanja i ključno kršćansko načelo solidarnosti.

Želim izgraditi i HDZ koji će kao stranka sada ponuditi hrvatskim biračima kvalitetan put i ostvariti sve ono što smo kao članica EU zaslužili u vrlo zamršenim okolnostima, a o njima nešto znam kao budući državni činovnik.”

21.59 Posljednje je pitanje – je li moguća velika koalicija?

“Ja na ove izbore idem da HDZ pobijedi. Naravno, u politici postoje teme oko kojih je potreban konsenzus. Mislim da to nije opcija”, kazao je Plenković.

“Ja bih s Plenkovićem mogao u koaliciju, s njegovom strankom ne. Ali neće nam trebati, mi ćemo pobijediti. Neće nam biti lako, imaju jaku mašineriju u HDZ-u. Hrvatskoj je nepotrebna velika koalicija”, dodao je Milanović.

“Ono što je bitno, mislim da u ovom trenutku ne dolazi u obzir velika koalicija”, kazao je Plenković.

21.51 – Također su se osvrnuli i na eventualnu novu izbjegličku krizu.

“Pogledajte kako smo se nosili tada. Nijedna lijeha u RH nije zgažena, građani naši nisu vidjeli prognanike. Ponašali smo se humano. Tako bismo se opet ponašali”, kazao je Milanović.

“Mislim da se neće dogoditi novi val. Na razini EU se riješio problem zaštite vanjske granice. Međutim, mislim da je problem sada riješen”, kazao je pak Milanović.

21.48 – Šefovi stranaka prokomentirali su procese u Njemačkoj.

“Nijemci su pridonijeli pravom sučeljavanju s prošlošću u RH. S terorizmom u bivšoj SFRJ. Ovaj slučaj je puno toga kompenzirao. Mislim da su svi oni koji su pokušali spriječiti to, da nisu uspjeli, ovo je poticajno”, kazao je Plenković.

“Njemačka ne može provoditi lustraciju u RH. Nemam razumijevanja za HDZ-ove fiksere koji su ubijali u inozemstvu, a onda dijelili putovnice u HDZ-u”, kazao je Milanović.

21:46 – Što je s tjeralicima iz Srbije i zakona o regionalnog jurisdikciji?

Milanović: “Mi smo počeli prvi odbijati optužnice iz Srbije i BiH. Sa Srbima trbamo sjesti i dogovoriti se ili ćemo ih morati blokirati. Već sam im rekao da se tako ne mogu ponašati.”

Plenković: “Milanović je kao bivši diplomat znao za našu akciju, nije nam pomogao, a Srbija je lobirala u 28 država. Snažno ćemo štiti nacionalni interes, taj zakon je nedopustiv.”

21.41 U Hrvatskoj trenutno ima 330.000 građana s blokiranih računima.

“Broj zaduženih i blokiranih je prevelik, on silno opterećuje naše građane. HDZ u svojem programu želi pomoći našim ljudima. I to izmjenama Ovršnog zakona. Da se ne ovršuje jedna nekretnina onima koja je to jedina, ali i druge izmjene imamo”, kazao je Plenković.

“Ostavili su nam javne ovršitelje, privatnike koji su trebali izbacivati ljude iz kuća. Smanjili smo zatezne kamate koje su bile među najvišima u Europi, to smo mi napravili. Mi smo sredili i slučaj švicarac”, kaže pak Milanović.

21.35 “Nećemo podizati cijenu dopunskog osiguranja”, kazao je o zdravstvenoj reformi Plenković.

“To je zaustavljeno zbog reakcija javnosti. Dok sam predsjednik SDP-a, to neće proći, htjelo se pogodovati osiguravateljima”, izjasnio se Milanović.

21.34 O obrazovnoj reformi Plenković je kazao: “Moram priznati da je rasprava o obrazovnoj reformi fascinantna. Tko ju je zaustavio? Ona traje. Htjelo se uključiti još neke stručnjake. Cilj je da naša djeca imaju kvalitetnije temeljno obrazovanje. Da se pripremaju za radna mjesta koja se mijenjaju u današnjem svijetu.”

21.28 “Zanimljivo je koliko Plenković brani Vladu koju je HDZ srušio. On je pismom iz europarlamenta tražio da se ta Vlada ne ruši”, kazao je Milanović.

“Apsolutno da sam napisao pismo da se Vladu ne treba rušiti, jer je to važno za stabilnost zemlje. Izvanredni izbori su uvijek i trošak. Sad je situacija koja jest”, odgovorio je Plenković.

21.25 Slijedi grupa pitanja o gorućim pitanjima za RH.

“Ulaganjem u obrazovanje i standard možemo odgovoriti na ‘bijelu kugu’. Novi prijedlog HDZ-a je opet nešto što košta previše”, rekao je Milanović o odumiranju Hrvata.

“Mjera od 1000 eura po bebi nije donesena u aktualnoj Vladi zbog izbora, to je jedna samo od mjera za poticanje. Ima dovoljno načina da se nađu sredstva za tu mjeru. Želimo delimitirati porodiljne i roditeljske dopuste, na taj način ćemo učiniti napor da poboljšamo demografsku obnovu”, kazao je Plenković.

21.22 “Treba zatražti teritorijalni ustroj RH. HDZ je uvijek zagovarao ustroj gdje županije imaju ključnu ulogu. Moraju imati više ovlasti, treba funkcionalna i fiskalna decentralizacija”, kazao je Plenković.

“G. Plenković kaže da smo odustali od reforme, a ja upravo govorim o radikalnoj reformi. U politici morate slušati”, rekao je Milanović.

“Što se tiče županija, one ostaju”, zaključio je Plenković.

21.18 – Plenkoviću je Milanović poručio: “Ne očekujem da budete korektni, ali zabavno je slušati od predsjednika HDZ-a ovakve stvari.”

“Zabranio sam da ministarstva angažiraju PR agencije”, dodao je.

“Ne mogu vjerovati. HDZ je Fimi mediju koristila za tu vrstu pružanja usluge, kod mene toga nema. Sve što je trebalo izvana je plaćao SDP”, zaključio je SDP.

21.16 “Iza afere Madison ne stoji ništa, samo lažna prijava. Da nije riječ o meni, bila bi odbačena odmah, slobodno pitajte DORH”, kazao je Milanović.

“Mogli smo na DORH uputiti i kada smo se referirali na gospodina Kalmetu. Mislim da bi bilo dobro da Milanović objasni odnose spram te agencije. Siguran sam da bi to zanimalo hrvatsku javnost”, rekao je Plenković.

“G. Plenković je potpuno neupućen. Madison i sve druge privatne firme su visokim zidom ograđene od hrvatske Vlade, i to mojom odlukom”, istaknuo je Milanović.

21.13 Predsjednici stranaka su se očitovali o političkim programima.

“Naš program koji ćemo predstaviti je plod pameti i rada hrvatskih stručnjaka. Dokument koji smo bili dobili od IFO instituta je bio kvalitetan doprinos”, rekao je Milanović.

21.11 “HDZ-ove liste su ovaj put rađene tako da smo temeljito raspravljali o najkvalitetnijim ljudima. Brkić je na zadnjem mjestu jer je to dobra poruka. Na listama imamo sve one koji mogu dati doprinos, tako i Hasanbegovića”, kazao je Plenković.

“Zbog ljudi kao što je Hasanbegović nas u inozemstvu tretiraju kako nas tretiraju. Takvo ponašanje u današnjoj Europi je štetno za Hrvatsku”, kazao je Milanović.

“Preporučio bih Milanoviću da pročita njegov intervju u Le Mondeu, zna francuski kao i ja. On je doživio difamacijsku kampanju kakvu ja nisam vidio”, dodao je Plenković.

21.09 – “Ne mrzim Kalmetu, ali USKOK je protiv njega pokrenuo optužnicu za monumentalno kazneno djelo”, kazao je Milanović.

“Fascinantno je koliko ste upoznati sa slučajem Kalmeta, kao da parcipirate u tome. Ja nemam taj uvid. Ali je zato gospodin Jambo tu. Kalmeta je sam rekao da ne želi ići na izbore”, odgovorio mu je Plenković.

“Za SDP vrijede zakoni, za HDZ vrijede njihova pravila. HDZ igra bez suca, nije lako pobijediti u takvim uvjetima”, nastavio je Milanović.

21:06 – Andrej Plenković je kazao da se osjeća otvoren za suradnju s drugim strankama, pa i s Mostom.

Milanović je rekao kako svoje partnere tretiraju gospodski, i da kraj njih nitko ne vene. “Ankete daju prednost SDP-u. Tu smo, Narodna koalicija je prvi izbor u Hrvatskoj kojoj treba stabilna Vlada. HDZ i MOST i trenutno donose niz nezakoniti odluka.”

Plenković je rekao da su u SDP-u gubili više izbora zadnjih mjeseci i godina, a Milanović je rekao da vrlo dobro znaju kakvi su rejtinzi. “Vama želim sve najbolje.”

21:01 – Milanović kaže da je zaštita brakova istospolnih partnera pri vrhu u Europi, da smo mala i otvorena zemlja. “Ako budemo robovali predrasudama, bit ćemo manje simpatični. Posjećuje nas 15 milijuna ljudi godišnje. Vrijeme je da se otvorimo. Kako kaže Sveti otac, “tko sam ja da im sudim?””

Plenković je rekao da je na referendumu jasno definiran brak kao zajednica žene i muškarca. “Ono što RH ima je Zakon o životnom partnerstvu. Daje im sigurnost. Te dvije stvari treba gledati drugačije. To ne znači da ih umanjujemo, ali znamo što je brak, a što partnerstvo osoba istog spola.”

20.55 “Oni su igrali važnu organizacijsku ulogu u osnivanju HDZ-a. O njima piše precizno Josip Manolić. Na kraju ispada da je pred njemačkim sudom utvrđeno da su ti ljudi bili udbaški egzekutori”, rekao je o Perkoviću Milanović.

“Insinuacije o tome tko je davao putovnicu Tuđmanu – treba postaviti pitanje zašto Tuđman uopće nije imao putovnicu? Važno je da presuda u Njemačkoj potiče hrvatsku javnost na suočavanje s prošlošću”, odgovorio je Plenković.

20.52 “Politika HDZ-a će biti puno poštivanje prava svih nacionalnih manjina, smanjivanje tenzija i izbjegavanja provokacija”, kazao je Plenković.

“Josip Broz Tito je bio čelnik totalitarnog sustava. Trg koji se trenutno zove po njemu, nadležne vlasti bi mogle naći puno primjereniji naziv tom trgu. Što se Tuđmana tiče, on je možda i naša najveća ličnost u povijesti. Zato ga moramo iznimno štititi i cijeniti”, rekao je Plenković.

“Tito, Tuđman i Radić su hrvatske vertikale. Tuđmanu treba dati Markov trg, i to je to. Umoran sam od razgovora o tome”, kazao je pak Milanović.

20.49 “Ni vi ni ja ne pripadamo tom svijetu. Perković je bio osoba od povjerenja Manolića i Tuđmana, godinama je štićen, sređivao je stvari za HDZ. Neka Plenković to proba u HDZ-u objasniti”, rekao je o slučaju Perković Zoran Milanović.

“G. Perković i drugi u službi državnog terorizma, ako su u nekom trenutku i bili u službi državi, to ih ne amnestira”, rekao je Plenković.

“To su bili vaši dečki”, rekao je Milanović.

“Ne, nisu”, dodao je Plenković.

20.46 Šefovi stranaka su se sučelili i po pitanju Barešića.

“On je migrant koji je razočaran napustio Hrvatsku. Za hrvatsku stvar se borio i tako da se tadašnjeg jugoslavenskog veleposlanika uzme kao taoca, no on je nakon ranjavanja poginuo.

“U RH je za vrijeme tih godina živjelo 95 posto Hrvata, moj djed je bio u ustašama za vrijeme rata, a on nije uzeo ambasadora za taoca. To je nanijelo ogromnu štetu hrvatskom imenu u Skandinaviji”, kazao je pak Milanović.

“Jugoslavenska propaganda je iskoristila taj slučaj da difamira Hrvatsku”, kazao je pak Plenković.

20.44 “Zanimljivo je kako Milanović spominje Vučića, a ne Merkel, Tuska, Junckera, kada govori o EPP-u. Hrvatskoj je u interesu transformirana situacija u Srbiji”, kazao je Plenković.

20.43 “Konzervativna glava meni znači hladna glava. Ja sam hrvatski socijal-demokrat, znam se dobro suprotstaviti hladnim birokratima iz Bruxellesa”, kazao je Milanović.

“Ja sam uvijek pripadao desnom centru i njegovim temeljnim vrijednostima. Solidarnost, kršćanski, socijalni nauk, vrijednost rada i odgovornost”, kazao je Plenković.

20:42 – Plenković je rekao da je jasno osudio incidente u Kninu, i da su to bili događaji koji nisu dostojanstveni za najveći dan za Hrvatsku. O pozdravu “ZDS” kaže da se pravosuđe mora jasno odrediti i definirati ga.

Milanović kaže kako je njegov stav jasan. Citirao je Ustavni sud koji je u jednom slučaju kazao da se radi o širenju netrpeljivosti, kada je bio korišten pozdrav “ZDS”.

Plenković je kazao da to nije jedini slučaj, i da mu je poznat, ali da se svi sudovi moraju jasno odrediti. Milanović je rekao “ali ovo je Ustavni sud”.

Na pitanje je li mu “srce na desnoj strani, a glava liberalna”, Plenković odgovara da je uvijek pripadao desnom centru.

20.39 – “HDZ želi pomoći hrvatskom selu, želi pridonijeti i na način da se donese novi Zakon o poljoprivrednom zemljištu, koji će pomoći i mljekarskom sektoru”, rekao je Plenković.

“Pa baš ova Vlada će po tom pitanju ostaviti neiskorištene fondove”, upozorio je Milanović.

“Vidjeli smo koliko nepravilnosti je ostalo nakon rada ministra Jakovine”, istaknuo je Plenković.

20:34 – Plenković kaže da je HDZ-u bitno da MOL ispuni svoje obaveze, i da se spriječi zatvaranje rafinerija u Sisku i Rijeci. Milanović kaže da su arbitražu pokrenuli u SDP-ovoj Vladi zbog “katastrofalnih ugovora”. “Mi ćemo Inu probat vratiti Hrvatskoj pregovorima s MOL-om. Ovako dalje ne ide. U to nas je uveo HDZ, i Ivo Sanader.”

Plenković je kazao kako su ključna prava prenesena još 2003. godine. “HDZ će voditi računa da zaštiti ključne strateške ciljeve Ine.”

20:30 – “Znate li kolika je proračunska rupa u HDZ-ovom prijedlogu? 11 milijardi kuna”, rekao je Milanović.

Plenković je upitan o planovima s mirovinskim sustavom. “Mi prije svega želimo da imaju dostojanstven život. Cilj je da usklađujemo mirovine s ukupnog situacijom i troškovima života. Toga kod SDP-a nije bilo, mirovine su bile manje, a plaće su išle gore. Mi želimo omogućiti povoljniju situaciju.”

Milanović je rekao da je trošak iz prvog stupa 36 milijardi kuna, od čega 20 milijardi dolazi iz sustava, a ostalo se “krpa”. “Niste dobro upoznati s time kako funkcionira proračun. Mi Europskoj komisiji nekad kažemo da može, a nekad ne.” Plenković je objasnio da neće biti dodatnog troška, i da će im stručnjaci preko vikenda morati malo pročitati HDZ-ov program, jer je sve jasno.

Milanović je kazao: “Ako uzmete 1 posto iz stupa, to su 2 milijarde kuna. Kratkoročno je to rupa od 2 milijarde kuna. Ja to znam. Imam iskustvo.”

 

20.26 – Andrej Plenković kazao je da ne treba monetizirati autoceste.

“One autoceste koje smo izgradili treba gledati da njihovo stanje financijski restrukturiramo. Tu se vode razgovori aktualne Vlade sa Svjetskom bankom i slično. Ne želimo te ceste dati drugima na koncesiju, kao što je htjela Vlada SDP-a”, istaknuo je Plenković.

Milanović je upozorio kako autoceste nisu izgrađene novcem građana, već kreditima.

“To što govori g. Plenković je nepoznavanje sustava”, odgovorio je Plenkoviću.

20.25 – Milanović je istaknuo kako zahvaljujući mjerama njegove Vlade imamo već godinu dana rasta.

20.24 “Naša ideja je povećati stopu zaposlenosti sa 60 na 68 posto zaposlenosti, kako bismo ulovili korak s drugim državama u našem okruženju. I to kroz gospodarski rast, podršku poduzetnicima. Želimo rasteretiti građane i poslodavce”, kazao je Plenković.

20.22 – “Vlada je postupila odgovorno kada su odbili nepovoljna zaduživanja na financijskim tržištima. Vidite rezultate, i po smanjenju deficita i rasta, ova Vlada je napravila kvalitetan razvojni proračun”, kazao je Plenković. Milanović mu je odgovorio kako to nije istina, već da se aktualna Vlada nije uspjela zadužiti zbog političke nestabilnosti i nepovjerenja prema ovoj Vladi.

20:20 – “I mi planiramo smanjiti porez, u drugoj godini. Pomaknut ćemo najvišu poreznu stopu prema gore”, odgovorio je Milanović te dodao: “Od poreza na nekretnine neće biti ništa, jer su naši građani stjecali nekretnine tako da su godinama ulagali u njih, nećemo ih pritiskati porezima novima. To sam rekao i pri tome ostajem”, rekao je Milanović.

20:19 – Plenković je predstavio svoju poreznu politiku.

“Milanović je prije nekoliko godina povećao PDV. Mi ćemo u drugoj godini smanjiti na 24, a na kraju mandata na 23 posto. Mi na kraju planiramo rast od 5 posto. Reforma poreza na dobit i dohodak će isto ići”, kazao je Plenković.

20:18 – “Pripremili smo program koji je fokusiran na gospodarski rast, demografsku obnovu i zapošljavanje. To hrvatske građane najviše zanima. Moramo osigurati dostojanstveni život onima koje radi, pružiti priliku mladima. Fokus ćemo staviti na uravnoteženu poreznu reformu. Kurikularna reforma nije zaustavljena, ona traje”, kazao je Plenković.

20.16 – O svojoj viziji za sljedeće 4 godine, Milanović kaže: “Reformu obrazovanja ćemo nastaviti, ne znam zašto je zaustavljena. Sva kvaliteta budućnosti je u čovjeku, koliko budemo obrazovani, toliko ćemo biti uspješni. Do kraja mandata izdvajanja za znanost će porasti na 2% BDP-a.”

20:14 – “Milanović i ja smo bili kolege. Oboje smo pravnici, imali smo prigoda raditi skupa na važnim projektima, bio je vrlo dobar diplomat, žao mi je da nije bio tako dobar premijer”, rekao je šef HDZ-a o Milanoviću.

20.12 – Na pitanje o tome što misli o Andreju Plenkoviću, Milanović je kazao: “Andrej je jedan od najboljih hrvatskih diplomata. Profesionalan, pedantan, hladan, nije ekscentričan. Uživa visoku reputaciju. Puno smo razgovarali, ali nismo se puno družili privatno”.

20:10 – Sučeljavanje je započelo

19:26 – Prije početka debate, vršitelj dužnosti glavnog ravnatelja Hrvatske radiotelevizije Siniša Kovačić dočekao je predsjednike HDZ-a Andreja Plenkovića i SDP-a Zorana Milanovića koji su stigli na izravnu televizijski debatu.

Milanovića i Plenkovića također su dočekali i mnogobrojni novinari i
fotoreporteri, što govori o tome koliko je veliko zanimanje medija za ovaj događaj. Kako piše HRT, među mnogobrojnim domaćim novinarima i fotoreporterima bili su i predstavnici
stranih medija, poput fotoreportera kineske novinske agencije Xinhua.

Komentiraj