POLICIJA ODRŽALA KONFERENCIJU: “Napadač iz Splita ispalio najmanje 36 metaka”

Splitska policija danas u 11 sati održala je konferenciju za novinare, na kojoj je govorila o jučerašnjem trostrukom ubojstvu u centru grada.

Podsjetimo, u samom središtu grada, u Ulici Šperun i u Radmilovićevoj ulici, došlo je do pucnjave iz automatskog oružja. Dva su muškarca umrla na licu mjesta, a treći je preminuo nešto kasnije u bolnici.

Iz PU splitsko-dalmatinske oglasili su se sinoć nakon uhićenja ubojice. Uz nekoliko informacija su poručili kako će se danas održati konferencija za medije vezana za jučerašnja događanja.

Na konferenciji će biti Dražen Vitez, načelnik PU splitsko-dalmatinske, Marko Srdarević, zamjenik načelnika, i Ante Matković, načelnik Sektora kriminalističke policije.

TIJEK KONFERENCIJE:

Na početku konferencija potvrđeno je da su uhitili osumnjičenog za ubojstva. Dodao je da je akcija policije dokaz da je spremna na ovakve akcije. “Sve ekipe su brzo bile na terenu. Poruka građanima je da je sve što poduzimamo u cilju njihove sigurnosti”, rekao je.

“Odgovorno mogu reći da je stanje sigurnosti u Splitu dobro po svim parametrima”, kaže Vitez i dodaje kako odgovor na organizirani kriminal ne može biti uzimanje pravde u svoje ruke, već zajedničko djelovanje institucija.

“Sve osobe koje se spominju imaju nekoliko desetaka prekršajnih i kaznenih prijava”, rekao je policijski načelnik.

Srdarević kaže da su sve snage upućene na teren odmah po dojavi o događaju u 15:35 te su pozvali i dodatne snage policije. U široj zoni mjesta događaja blokirali su ulice, angažirali službena plovila i obavijestili kolege na granicama.

“Od građana smo dobili niz saznanja i dobili niz imena ljudi koji su nama interesantni. Analizirali smo sve podatke, isplanirali smo mjere i aktivnosti i 2 sata i 45 nakon toga smo uhitili osumnjičenog. On nije pružao otpor. Priveden je i još traje kriminalistička obrada”, kaže Srdarević.

“Jučer nakon zaprimljene obavijesti da se naoružana osoba kreće po Varošu snimku smo proslijedii ljudima na terenu. I odmah pokrenuli potragu. Vrlo brzo smo otkrili tko je to. Zasad ne možemo razgovarati o motivu. Imamo još 3 osobe na kriminalističkom istraživanju, njih ne dovodimo u vezu s počinjenjem kaznenog djela, ali oni imaju saznanja o tome”, rekao je Ante Matković, načelnik Sektora kriminalističke policije.

“Tri uhićene osobe ne dovode se u vezu s počinjenjem kaznenog djela, ali dovode se u vezu s djelom. Ne možemo dovesti u vezu s kriminalnim obračunavanjem, ali policija se intenzivno bavi nadzorom nad takvim osobama koje su nam od interesa”, rekao je Matković. “Ove tri privedene osobe nemaju veze s izvršenjem ubojstva, ali imaju veze s nekim drugim kaznenim djelom koji imaji veze s kaznenim djelom trostrukog ubojstva. Jedna od tih osoba možda je isto bila meta napada”, dodatno je objasnio.

Dodao je da je, uz trostruko uboijstvo, počinjeno kazneno djelo dovođenje u opasnost, odnosno, oštećeno je jedno vozilo u kojem su bile dvije osobe koje nisu bile meta. “Nađeno je 36 čahura. Radi se o automatskom oružju kalibra 7,9 mm”, otkrio je.

Na pitanje je li pronađeno oružje kojim je počinjeno ubojstvo, načelnik poliicje je rekao da su u tijeku pretrage stanova na više lokacija. Također, otkrili su da nije bilo prijava da su počinitelj ili oštećeni prijetili jedni drugima.

Na novinarsko pitanje kako je moguće da su osobe s toliko prijava bile na splitskim ulicama, Matković odgovara: “Sve te osobe dolazile su u doticaj s policijom. Poduzimale su se mjere i radnje u okviru zakonskih ovlasti, od osobnih pretraga i pretraga domova… Počinitelj nije imao kaznenih djela. Zasad ne možemo dovesti događaja u vezu sa sukobom skupina”.

“Vodili smo računa da niti u jednom trenu ne budu u opasnosti druge osobe, ciljano smo radili da ga bez opasnosti po druge uhitimo”, dodao je.

“Kad smo došli do saznanja da je najbolji trenutak da ga se zaskoči, to smo i napravili”, rekao je Matković. “U 45 minuta smo saznali na kojim adresama bi se osoba mogla nalaziti, našli smo četiri mjesta, istovremeno smo ušli u četiri objekta, u neke i nasilno, i u jednom smo ga našli. Otkad smo potvrdili identitet trebalo nam je 45 minuta za uhićenje”, dodao je potvrđujući na novinarski upit da je osumnjičeni uhićen u kafiću Borsalino.

Uhićenom je pružena liječnička pomoć, a testiran je i na prisutnost alkohola i droge u organizmu. Osumnjičeni je zatečen u društvu više osoba, a prilikom uhićenja nije pružao otpor, rečeno je.

FOTO, VIDEO: Akcija splitske policije i uhićenja osumnjičenog za trostruko ubojstvo

Komentiraj