Plenković na sjednici Vlade: “Mariću želim uspjeh u daljnjoj karijeri” – ni riječi o Tolušiću

U četvrtak je na rasporedu nova sjednica hrvatske Vlade.

Podsjetimo, minstar financija Zdravko Marić podnio je ostavku, a novi će ministar biti, kako je u srijedu potvrdio premijer Andrej Plenković, Marko Primorac. U četvrtak, pak, nova uhićenja. Policija je u Virovitici pokucala na vrata bivšeg ministra Tomislava Tolušića. Uhićen je, zajedno s još jednim zaposlenikom Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede zaduženog za izračunavanje EVPG-a.

Na početku sjednice Vlade očekuje se uvodno obraćanje Plenkovića. Pratite ga na našem portalu…

“Zahvaljujem se Zdravku na doprinosu i svemu što je učinio i za ukupno funkcioniranje Vlade kao i svemu što smo zajedno postigli”, rekao je i dodao da je bio ministar u tri vlade.

Zahvalio mu se na svemu što je učinio za javne financije i poreznu reformu, smanjenje javnog duga i izlazak iz makroekonomskih ravnoteža, vraćanja investicijskog rejtinga i uvođenja eura u Hrvatsku. “Mislim da su to zaista velika postignuća, želim mu uspjeh u životu i daljnjoj karijeri”, rekao je Plenković te dodao da će Marića naslijediti Marko Primorac. “Siguran sam da ću dobiti potporu za njegov rad u Saboru”, poručio je.

Potom je Plenković govorio o odluci arbitražnog suda po kojoj je Hrvatska izgubila spor protiv MOL-a.

“Iznos sredstava koji je Mol tražio je 1,1 mlrd, a dodijeljeno im je 184 milijuna dolara, plus još milijun za troškove postupka i zatezne kamate. Ja ću podsjetiti da je ovo jedan od brojnih naslijeđenih sporova” rekao je premijer podsjećajući da je sve započelo u Vladi Ivice Račana, a nastavljeno u vladama Ive Sanadera i Zorana Milanovića.

“Većina ovih uspjelih zahtjeva MOL-a odnosi se na liberalizaciju tržišta plina iz 2014. godine, naglasio je premijer i dodao da će pravorijek pregledati pravni stručnjaci pa će se onda odlučiti i daljnjim pravnim koracima. “O tome ćemo obavještavati javnost”, rekao je Plenković.

Plenković je zahvalio i ministricama Nataši Tramišak i Mariji Vučković te ministru Davoru Filipoviću zbog rada na važnim projektima koji se tiču suradnje sa županijama. Spomenuo je i projekt gruntovnice u Zagrebu te zahvalio ministru Ivanu Malenici na tom projektu i rekao da su idući koraci dva trgovačka i dva pravosudna suda te pravosudna akademija.

Dodao je da su imali ‘sjajan razgovor’ sa županom u Slunju. “Mi smo imali 2004. godine 141 tisuću neriješenih predmeta, a danas imamo oko 8 tisuća. Veća je vjera u pravne osobe i u sve ono što se zovu zemljišne knjige”, istaknuo je Plenković.

Komentirajući cijene goriva, Plenković je rekao da i dalje prate situaciju i da su mjere koje su donijeli u ponedjeljak privremene.

“Bili smo u Bavarskoj. Odlična je suradnja. Dvije trećine njemačkih turista dolaze upravo iz Bavarske. Nakon sjednice, otići ću u Prag. Važno je da nastavimo aktivnosti oko eura. Trebamo vidjeti i kakvi su bilateralni odnosi oko naše dvije zemlje”, rekao je premijer.

Naglasio je i važnost ulaganja u hrvatske zajednice izvan Hrvatske te otkrio da danas putuje u Prag i rekao kako je važna uloga češkog predsjedništva u ulasku Hrvatske u Schengen.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner