U Hrvatskoj ukupno 1650 oboljelih, preminule 23 osobe

Nacionalni stožer civilne zaštite objavljuje najnovije podatke o zaraženima koronavirusom u Republici Hrvatskoj.

Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je da je u posljednjih 24 sata zabilježeno 66 novooboljelih od koronavirusa u Hrvatskoj. Ukupno je to 1600 oboljelih. Obavljeno je 16381 testiranja, u posljednjih 24 sata 690. Preminule su 23 osobe, na respiratoru ih se nalazi 34, dok je ozdravilo 373. Hospitalizirano je 367 osoba.

Tijek konferencije:

Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je da je u posljednjih 24 sata zabilježeno 50 novooboljelih od koronavirusa u Hrvatskoj. Ukupno je to 1650 oboljelih.

Obavljeno je 17790 testiranja, u posljednjih 24 sata 1409. Preminule su 23 osobe, na respiratoru ih se nalazi 34, dok je ozdravilo 283. Hospitalizirano je 356 osoba.

Krunoslav Capak komentirao je stanje o domu u Splitu. “Nemam novosti glede istrage, Ne znamo tko je prvi unio virus u dom. Dosad je uzeto 119 briseva štićenika od kojih je 50 pozitivni, i 80 briseva zaposlenika od kojih je 11 pozitivno”, rekao je Capak.

“U Pločama imamo 12 štićenika i 4 pozitivnih zaposlenika. Imamo u Dubrovniku u domu gdje smo uzeli 133 brisa, među njima je 6 pozitivnih od kojih je 5 štićenika i jedan zaposlenik, i od prije imamo jednog štićenika”, dodao je.

Alemka Markotić je rekla da imamo dobar omjer, visoki postotak izliječenih te da s time možemo biti zadovoljni,

Beroš je rekao da je kontaktirao s austrijskim kolegom. “Komparirali smo brojeve. Naši kriteriji su bili nešto striktniji i sad imamo u zadnjih nekoliko dana veći broj oporavljenih. Očekujemo daljnji rast broja oporavljenih i kod nas.”, rekao je Beroš.

Božinović je komentirao misu u Splitu. “”Svi uključeni nadležni su govorili na presici u Splitu o svećeniku, misi i maskiranima koji su pjevali. Ono što je obilježilo jučerašnji i današnji dan je da od tisuću 600 župa u RH je najveća većina se ponašala u skladu s uputama stožera. Najveći broj vjernika se držao uputa koje su date. Ja na tome svima zahvaljujem. Što se tiče Splita, znate da je policija reagirala na način koji je u skladu sa zakonom na način da je za trojicu podnesena kaznena prijava upravo zbog nasilnih radnji prema vašoj kolegici i d aje podijela i odgovarajuće prekršajne prijave. O jutrošnjoj misi sam razgovarao s načelnikom stožera civilne zaštite Bobanoom, nemam sve detalje. Činjenica je da je tamo bilo 15 ljudi, a preporuka je da se nigdje ne bi trebalo skupiti više od 5 ljudi”, rekao je.

Krunoslav Capak odgovorio je na novinarsko pitanje o otvaranju tržnica i dužem radnom vremenu trgovina. “Intencija ovog stožera je bila da u predblagdansko vrijeme građani nabave svježe domaće proizvode, a trebamo voditi brigu i o gospodarskim aspektima, Mi cijelo vrijeme balansiramo između mjera. To je bila naša intencija, mi pratimo pažljvo situaciju i naravno da s nekom od slika nismo zadovoljni. Mi ćemo inzistirati na tome da se točno sukladno uputama organiziraju tržnice. Ukoliko to neće biti moguće onda trebamo razgovarati o tome da ili zatvorimo tržnice ili drugačije organiziramo rad”, rekao je Capak.

Beroš je kometirao manje plaće doktora na Rebru. “I iz drugih bolnica smo dobili takve informacije. Svi oni koji su odradili posao bit će plaćeni, a odluka o plaćama je u ingerenciji ravnatelja. Bio sam u kontaktu s ravnateljem Ćorušićem. Dio djelatnika bio je kod kuće i čuvali smo ih, izvjesno je da ti ljudi ne mogu dobivati dodatke i prekovremene sate. Ali kada dobijemo dokumentaciju, sve ćemo provjeriti”, rekao je Beroš.

Capak je komentirao sportaše i njihove treninge. “Upravo u stožeru raspravljamo treniranju sportaša. Razmatramo što i kako da propišemo. Individualne treninge nismo nikad ni zabranili. Reći ćemo više oko toga sutra jer pripremamo materijal za sportaše”, rekao je.

Komentiraj