Porast zaraženih za 60, ukupno 1282. Preminule još dvije osobe

Nacionalni stožer civilne zaštiteobjavio je nove informacije oko epidemije koronavirusa u Hrvatskoj.

Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je da je u posljednjih 24 sata zabilježeno 60 novooboljelih od koronavirusa u Hrvatskoj.

Ukupno je to oboljelih 1282. Preminulo je 18 osoba, na respiratoru ih se nalazi 35, dok je ozdravilo 167 osoba. Hospitalizirane su 352 osobe.

Tijek konferencije:

Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je da je u posljednjih 24 sata zabilježeno 60 novooboljelih od koronavirusa u Hrvatskoj.

Ukupno je to oboljelih 1282. Preminulo je 18 osoba, na respiratoru ih se nalazi 35, dok je ozdravilo 167 osoba. Hospitalizirane su 352 osobe.

Prosječna životna dob je 48,2 godina. Od jučer su preminule dvije osobe – kronični srčani bolesnik u Šibeniku i jedan kronični bolesnik (1974.) u Zagrebu.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak otkrio je da je u Hrvatskoj zaraženo 80 medicinskih sestara i tehničara.

“Mlađa osoba koja nije imala neke značajnije kronične probleme. Upozoravali smo na to. Idemo u sljedeću fazu. Želim upozoriti da nije pravilo da mlađi teže obolijevaju, ali da ima izuzetaka. I zato govorimo da i mlađi trebaju ostati doma i da mogu teško obolijevati. Kod nas u bolnici je četvero mlađih na respiratoru”, rekla je šefica Klinike za infektivne bolesti ‘dr. Fran Mihaljević’ Alemka Markotić. ‘Tko god može neka ostane kod kuće, bolje da ostanu kod kuće nego da ostanu na Zaraznoj”, rekla je.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović upozorio je i na požare. “U ovo doba godine bi vaše informativne emisije često javljale o požarima. No sad to nije prioriteno, ali požara i dalje ima. I to velikih. Svi ovi požari su posljedica neopreznog spaljivanja. Pojedine su jedinice lokalne samouprave donijele odluku o zabrani spaljivanja pa pratite upute”, rekao je.

Otkrio je da je trenutno više od 630 tisuća e-propusnica važeće. “Što se tiče odbijenih, 394 osobe kojima je određena karantena, i 28 osoba koje su pozitivne na koronavirus su među njima”, rekao je.

Ministar Božinović rekao je da je spremna odluka o otvaranju tržnica za hrvatske poljoprivredne proizvođače uz strogo pridržavanje propisanih mjera. Očekuje da će do Uskrsa tržice biti otvorene. ”Svako pretjerano opuštanje, pogotovo nepoštivanje mjera je rizik da nam broj ponovno počne jače rasti broj novozaraženih”, rekao je. Potvrdio je da u krugu koji žive grad i više općina neće biti policijskih kontrola.

Ministar Božinović rekao je da je u slučaju žene koja je zaražena a izašla je iz kuće podnijela kaznenu prijavu, a da je ukupno 28 osoba koje su na liječenju zatražilo propusnicu. Kaže da policija ima podatke o svim osobama koje su pozitivne i o svima koje imaju mjere samoizolacije pa provjeravaju jesu li u svojim kućama. ”Tako su našli ovu osobu, što je krajnje neodgovorno ponašanje”, rekao je.

Ministar Beroš komentirao je zdravstvenu inspekciju. “Zdravstvena inspekcija je samostalna služba, ja redovito dobivam njihova izvješća. Imam za Istru, tamo piše da uvidom u cjelovitu dokumentaciju, nisu utvrđena odstupanja od predviđenog načina postupanja za bolesnike za koje se sumnja da su zaraženi. Za djevojčicu koju nije htjela prevesti Hitna, čekam još nalaz, očekujem ga kroz tjedan dana”, rekao je.

Capak je kazao da imamo blagi silazni trend broja oboljelih u Zagrebu te da potres nije utjecao na broj slučajeva.

Capak je komentirao stanje u kninskoj bolnici. “Sreća da je bolnica velika, sad su odvojeni katovi, nitko ne može doći na kat i nadamo se da je situacija time riješena. Svi kontakti su pod nadzorom. Iz razgovora s kolegama epidemiolozima koji su tamo stekao sam dojam da je situacija tamo pod kontrolom”.

“Sasvim sigurno je da na broj zaraženih utječe i ponašanje ljudi. Ali ne samo to. Rekao bih da je situacija stabilna i u Istarskoj županiji. Najveći broj je ako sam dobro zapamtio u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Tamo se dogodilo tako da su imali jedan skok oboljelih i njihovi kontakti obolijevaju, ali smilim da se situacija svugdje drži pod kontrolom. Najvažnije je da dosad nismo imali prodora u staračke domove”, rekao je Capak.

Profesorica Markotić rekla je da su dva muškarca koja su preminula, a ranije nisu bili bolesni zadnjih dana bili u težem obliku zatajenja plućnog rada. ”Intenzivisti su postupali najbolje što mogu i trudili su se da naprave sve, ali nažalost ni suvremena medicina ne može uvijek sve spasiti”, rekla je. Kaže da su obojica bili teže bolesni dulje vrijeme. Rekla je da se i kod nas razmišlja o liječenju krvnom plazmom onih koji su preboljeli koronavirus. Kaže da prvo treba biti veći broj ljudi koji su ozdravili i koji žele darivati krv. Treba se vidjeti i koje su indikacije. ”Moglo bi biti koristi i razmišlja se o tome”, rekla je.

Komenitrali su i ravnatelja Vinogradske, Marija Zovaka, o kome je danas pisao i Nacional.

“Zatražio sam očitovanje od Nastavnog zavoda za javno zdravstvo i od Epidemiološke službe vezano na ravnatelja Vinogradske bolnice koji je zaražen koronavirusom. Naravno, ako se utvrdi da je Zovak kršio neke mjere i pravila, postupit će se kao i prema svima”, rekao je Beroš.

“Oni će dostaviti izvještaj na temelju čega će se dalje postupati”, dodao je Capak.

Komentiraj