Hrvatska na 1182 oboljelih, preminulo 15 osoba, Capak: “Zaraženo dijete od četiri mjeseca”

Jučer je u Hrvatskoj potvrđeno da je novim koronavirusom zaraženo 1126 ljudi. Bitku s infekcijom COVID-19 izgubilo je 15 osoba. Riječ je ili o starijim osobama ili kroničnim bolesnicima. Ozdravilo je 119 ljudi.

Epidemiolozi poručuju da su sljedeća dva do tri tjedna kritična za kontroliranje širenja zaraze.

Tijek konferencije:

Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je da je u posljednjih 24 sata zabilježeno 56 novooboljelih od koronavirusa u Hrvatskoj.

Ukupno je to oboljelih 1182. Obavljeno je 10847 testiranja, u posljednjih 24 sata 1014. Preminulo je 15 osoba, na respiratoru ih se nalazi 39, dok je ozdravilo 125 osoba. Hospitalizirane su 374 osobe.

“10,9 posto od testiranih su pozitivni”, rekao je Beroš i dodao da su preminule osobe u Dubrovniku, Zadru i Osijeku imale kronične bolesti. Poručio je da mjere djeluju te pozvao sve da ih se pridržavaju.

“Naša epidemiološka situacija je i dalje linearna. Održimo ju takvom”, rekao je Beroš.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je iznio informacije o kršenju izoalcija. “Samo jučer smo imali 64 dojave, a 37 osoba je kršilo mjere”, dodao je.

Naglasio je da je prijavljeno više od 3000 kršenja mjera izolacije te kako je utvrđeno preko 1200 slučajeva kršenja. Ministar je potvrdio kako je sinoć u Hrvatsku sletio dio građana iz inozemstva s leta repatrijacije te kako večeras dolazi još dio njih.

Krunoslav Capak je rekao kako su jučer uzeli brisevi svima koji su sletjeli te kako su svi negativni. “Isto će se ponoviti i večeras za sve koji dolaze autobusima i katamaranom”, rekao je i dodao da ako itko ima simptome odmah ide u bolnicu, a ako su zdravi uzima se bris i ide se u samoizolaciju.

Ministar Božinović je rekao kako je izdano 441.721 e-propusnica za napuštanje mjesta prebavališta, a odbijeno je 12.884 zahtjeva za e-propusnicama. Na novinarsko pitanje imaju li smisla porpusnice u tolikom broju rekao je kako građani moraju shvatiti da se propusnice neće prestati izdavati.

“Izdavat će se sve dok postoji potreba. Uspjeli smo napraviti da ne dođe do zastoja, a u hodu smo promijenili sustav koji će nam omogućiti da analiziramo sve i poboljšavamo neke stvari. Ne bih govorio što ćemo mijenjati, ali sada imamo bazu s puno podataka iz koje možemo izvlačiti zaključke”, rekao je.

Postavljeno je i pitanje o povećanom broju provala nakon potresa u Zagrebu. Božinović je rekao kako sigurnost nije narušena zbog iznimnog napora policijskih službenika.

“Činjenica da imamo pad kaznenih djela znači da su se policijski službenici iznimno angažirali. To nisu djela koja se pirjavljuju nego se otkrivaju. Imamo pad kaznenih djela, razbojništva, teških krađa kao i teških krađa provaljivanjem pa i otuđivanja motornih vozila”, rekao je ministar i dodao kako je od 95 ukradenih vozila njih 75 pronađeno.

“Još jednom izražvam zadovoljstvo radom policije. Sigurnost u zemlji nije narušena”, rekao je. Dodao je i kako je 18 policajca zaraženo te kako je 85 u samoizolaciji .

Krunoslav Capak je iznio detalje o preminulima u Osijeku rekavši kako je jedna osoba preminula još 31. siječnja te da osoba u trenutku smrti nije bila pozitivna, ali je uzet bris koji je testiran i koji je stigao sada. “U Nuštru je zaraženo dijete od četiri mjeseca. Zarazilo se od majke, oboje su stabilno”, rekao je i dodao kako je najviše zaraženih u njegovoj dobnoj skupini, od 50 do 60 godina.

Ministar Beroš je odgovorio i na pitanje oboljelih u Osijek koji su preminuli a nisu bili na respiratoru. “Većina oboljelih ima respiratorne poteškoće što iziskuje i potporu respiratora. Kod osoba koje imaju druge kronične bolesti dolazi do otkazivanja drugih sustava. Sve osobe ne moraju završiti na respiratoru, a ako su dugi organi slabiji može doći do zatajenja više organa”, rekao je.

Krunoslav Capak je odgovorio na pitanje o stanju u Gradu Zagrebu. Rekao je kako baze podataka MUP-a i HZZO-a nisu usklađene i dodao kako je situacija u gradu dobra. “Imamo zadnjih dana po 9 ili 10 oboljelih. Situacije na Rebru i Dubravi su riješene i imamo situacijuu u KBC Sestara Milosrdnica, ljudi su u izolaciji i nema nikakve opasnosti”, rekao je.

Odgovorio je potom i na pitanje o cjepivu u SAD-u. “Bila je vijest da se cjepivo stavlja na kliničku studiju, što ne znači da je spremno jer tot traje i po šest, sedam mjeseci. Tek će kliničke studije pokazati je li cjepivo primjereno ili ne”, zaključio je.

Božinović je na kraju presice zahvalio svima koji se pridržavaju mjera, kao i onima koji danas rade na nedjelju, na koju je i Cvjetnica. “Na početku smo velikog tjedna, pokažimo ljubav jedni drugima”, zaključio je.

Komentiraj