Novih 54 slučajeva zaraze, u posljednja 24 sata preminulo šest osoba

Nacionalni stožer civilne zaštite u 14 sati objavljuje najnovije podatke o epidemiji koronavirusa u Hrvatskoj.

U Hrvatskoj je u ponedjeljak bilo 50 novozaraženih koronavirusom, pa je ukupan broj osoba pozitivnih na Covid-19 narastao na 1.650.

Tijek konferencije:

Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je da je u posljednjih 24 sata zabilježeno 54 novooboljelih od koronavirusa u Hrvatskoj. Ukupno je to 1704 oboljelih.

Obavljeno je 18359 testiranja, u posljednjih 24 sata 569. U posljednjih 24 sata preminulo je još šest osoba, na respiratoru ih se nalazi 34, dok je ozdravilo 415. Hospitalizirano je 357 osoba, dok ih se 932 liječi od kuće.

“Preminuli su muškarac Zagrebu, žena u Rijeci 51- godište, 35-godište iz Splita, muška osoba 1941. godište iz Dicma. i u Duborvniku dvije osobe 1939 i 1946. godište. Svi su imali kronične bolesti”, rekao je Beroš.

Beroš je predstavio broj bolesnika na milijun stanovnika – Španjolska 3690, Italija 2638, Autrija ima 1568, Srbija 464, Slovenija 578, Hrvatska ima 402 bolesnika na milijuna stanovnika.

Broj umrlih na broj oboljelih pokazuje opterećenje sustava. Španjolska ima postotak od preko10 posto, Italija 12,.8, Austrija 2.7, Srbija 2,1 posto Slovenija, 4,6 te Hrvatska 1,82 posto.

U Vladi je danas predstavljen Andrija, prvi digitalni asistent u borbi protiv koronavirusa. “Cilj nam je otvoriti novi komunikacijski kanal prema mladima. Infobip je donirao svoje znanje na 6 mjeseci. Ova platforma će omogućiti jedan interaktivni kontakt. Uz edukativnu komponenetu imat ćemo određenu informaciju kome se javiti u datom trenutku do odabira onog telefonskog broja koji je potreban bolesniku. Oni koji žele mogu putem Andrije dostaviti podatke o stanju u svojoj obitelji nadležnim službama”, rekao je ministar zdravstva.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak rekao je da su u tijeku modifikacije mjera za Domove za starije.

Ministar je rekao da je 2. travnja donio uputu o slobodnim danima umjesto povećanja plaća. ”Poslodavac je obavezan svakom radniku isplatiti prekovremeni rad, a ako radnik to želi, poslodavac će mu na pisani zahtjev omogućiti slobodan dan”, objasnio je ministar i zamolio sve ravnatelje da se toga pridržavaju.

Na novinarsko pitanje koristi li osoblje u domovima zaštitne maske, Capak je odgovorio: “Koliko je nama poznao, stožer civilne zaštite je distribuirao zaštitnu opremu. Koristi li se ona ili ne mi to ne znamo, jer nismo išli na teren da to provjeravamo. Nakon ovog vašeg pitanja ćemo provjeriti. Ako nedostaje nešto distribuirat će se. Mi mislimo da nema nedostataka u ovom trenu, ali ćemo provjeriti”.

“Njima su kliničari odredili gdje će se liječiti. Oni bi trebali ostati ako nemaju ništa hitno trebaju ostati kod kuće do izliječenja, a ako im je potrebno nešto mogu iskomunicirati s liječnikom opće medicine ili kliničarom”, rekao je Capak o tome tko skbi o ljudima koji se od koronavirusa liječe kod kuće.

“Mi smo prije pet dana poslali prema ministarstvu za demografiju opremu. Kao što znate u nedjelju je došao avion iz Kine, to je oko 13 šlepera opreme. Oprema se tijekom jučerašnjeg dana razvozila po županijama, i danas se raspoređuje po bolnicama, staračkim domovima i drugim potrebitim institucijama”, rekao je zamjenik načlenika stožera Trut.

Novinari su postavili pitanje koliko su statistički podaci koje je Beroš iznio na početku konferencije usporedivi.

“To je prvenstveno pitanje za struku. Idealnog modaliteta usporedbe nema, ali se moramo onda komparirati po nekim pokazateljima, broj umrlih, broj bolesnih. U ovom trenu se više bavimo mjerama nego samom statitstikom. Ovo nije najtočnije, ali daje visok postotak točnosti i možemo se informirati gdje smo i što smo”, rekao je Beroš.

“Stopa oboljelih na milijun stanovnika je vrlo usporediv parametar. Drugo je kada bismo rekli broj oboljelih, ali stopa je nešto što jest. Drugo je sredstvo, mi kontinuirano imamo oko 10 posto pozitivnih na broj testiranih. Neki imaju 1 posto. Naš rezultat je, ja bih rekao jedan od najboljih u svijetu”, dodao je Capak.

Novinare je zanimalo i zašto ministar zdravstva nije član Stožera civilne zaštite.

“Za kojeg ministra mislite da bi bio najbolji protiv epidemije? Ja mislim da je to ministar zdravstva, po zakonu tu su predstavnici ministarstva zdravstva kao relevantne osobe. Neovisno o svemu, osobno smatram da kao ministar moram raditi sa stožerom, sve naše odluke su potpisane temeljem zakona. Mi smo u trenutku morali dati odogovor na pitanje. Sve ono što je učinjeno učinjeno je za spašavanje ljudskih života. Stožer civilne zaštite može angažirati stručnjake u borbi koja se vodi. Dakle, putem poslovnika i zakona može angažirati i stručnjake”, rekao je Beroš.

Krunoslav Capak komentira je stanje u Udbini. ” Ličko-senjskoj županiji situacija je u najmanju ruku dobra. Imaju vrlo mali broj oboljelih, i sad mi se dogodila Udbina. Koliko je meni poznato tamo je došla jedna osoba nakon potresa u Zagrebu, i među zaraženima su osobe iz dvije obitelji od kojih je jedna osoba povezana s vatrogasnom zajednicom. Koliko znam, nema nikoga da je blizak domu za starije. Mi smo poslali pomoć, detektiranje kontakata, profiliranje, to je velik posao. Koliko je meni poznato testiranje je njima dostupno i ako epidemiolog procijeni testirat će ljude”, rekao je.

“U svim odredbama zakona piše i druge bolesti, mjera samoizolacija nije bila korištena, karantena isto. To se vrlo rijetko koristilo. Pa se pokazala potreba u zato smo donijeli definiciju vezano za COVID. U svim stavkama zakona je pisalo druge bolesti i druge mjere.”

“Ja se ne bojim podizanja tužbi jer se sve radilo da bi se spriječilo širenje bolesti. Sve je bilo u svrhu očuvanja zdravlja. Da smo znali kakva nas ugroza čeka, pripremili bimo sve prije. Međutim ne znamo ni što nas čeka. Naše društvo mora biti svjesno, siguran sam da su sve naše odluke bile usmjerene ka očuvanju života hrvatskih građana”, dodao je Beroš.

Capak je odgovorio i na novinarsko pitanje o maturi. “Da bi počeli relaksirati naše mjere, potrebno je da imamo nekoliko dana pad. Mi nemamo sad taj pad koji je potreban. Kakva će biti situacija kad bude matura još ne znamo. Ja sam siguran da u ministarstvu postoji određeni plan. Sigurno će nas konzultirati oko toga, da li te mjere koji oni propiruju su ok. Bilo kakvo predviđanje je prerano, uvijek postoji mogućnost da se nešto provede uz provođenje mjera”, rekao je.

Trut je govorio i 60 tona opreme koju su dobili. “Količina koja nama zadovoljava potrebe za 10,15 dana, to je 9600 kutija s različitom opremom, dvije tri kategorije maski, s ogrtačima, dezinficijensa… 17. dolazi novi avion, i još 5 aviona svaka dva dana. To bi bilo dovoljno za 40-ak i nešto više dana”, kazao je.

Ravnatelj HZJZ-a govorio je o sportašima i njihovim treninzima. “Dobili smo određene prijedloge. Razgovarali smo s nekim savezima i dobili smo prijedloge kako oni vide da bi vrhunski sportaši mogli trenirati. Mislimo da to još malo moramo razraditi, mi smo s njima u kontaktu i napravit ćemo”, rekao je Capak.

Komentiraj