Osam novooboljelih u Hrvatskoj, jedna osoba na respiratoru, ali je stabilno

Broj mrtvih u svijetu od koronavirusa u petak u jutarnjim satima iznosi 10.047. Zaraženo je 245.850 ljudi, a oporavljeno 88.441.

Nacionalni stožer civilne zaštite jutros je objavio kako je u Hrvatskoj osam novooboljelih od koronavirusa u Hrvatskoj. Ukupno je to 113. Jedna je osoba na respiratoru, otkrio je ministar zdravstva Vili Beroš, ali se nalazi u stabilnom stanju.

Tijek konferencije:

Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je da je osam novooboljelih od koronavirusa u Hrvatskoj, čime se ukupni broj penje na 113.

Također, naveo je da je stanje svih stabilno, osim kod jedne osobe, koja je stavljena na respirator, ali i ona je u stabilnom stanju.

“Prosjek dobi oboljelih je 42.6 godina. To je razlog što je klinička slika dobra u najvećem broju”, kazao je Beroš.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Fran Mihaljević, Alemka Markotić poručila je da su spremni na sve opcije. “Najvažnija je prevencija. Apeliram na starije ne izlazite”, rekla je Markotić.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak izvijestio je da je gotvoro 13 tisuća ljudi u samoizolaciji, a da liječnici u svom sustavu mogu vidjeti za pacijente koji imaju epidemiološke mjere.

“Svaki liječnik u CEZIHU vidi popis svojih pacijenata koji su dobili neku epidemiološku mjeru pa ce znati sve”, rekao je Capak.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je da ima neodgovornog ponašanja i da se ne pridržavaju svi mjera. Apelirao je na sve da ostanu doma, osim onih koji moraju na posao, ljekarnu, bolnicu i trgovinu, ali i to prema pravilima.

Božinović je najavio da će aktivirati lokalne stožere ali i policiju kako bi pojačano kontrolirati pridržavaju li se mjera.

Posebno se, naglasio je, treba voditi računa o provedbi mjera na dječjim igralištima, sprovodima i svadbama.

Rekao je da međunarodni promet roba ide bez problema. Jutros je razgovarao sa slovenskim kolegom i dogovorio da hrvatski vozači kamiona neće morati ići u kovoje nego će moći na druge granične prijelaze, prije svega Rupa-Pasjak. Tako će roba što prije doći na hrvatske police. Kaže da jučer u Hrvatsku nije ušao nijedan strani državljanin, osim onih u tranzitu.

Krunoslav Capak kazao je da se još istražuju okolnosti kako su oboljeli. Neće više objavljivati lokacije novozaraženih kako ne bi došlo do stigmatizacije.”Piše se po društvenim mrežama, susjedi ih izbjegavaju”, rekao je Capak. U KB Dubrava su pozitivna tri liječnika, pa je lako moguće da se zarazi i netko od pacijenata jer nisu svi mogli biti otpušteni iz bolnice. Capak nije želio reći jesu li tri pacijenta zaražena.

Ministar Beroš rekao je da postoji plan popunjavanja kreveta. Tek kad se popune svi u Klinici za infektivne bolesti, počet će se puniti KB Dubrava. “Ministarstvo zdravstva se ne bavi nabavkom zaštitne opreme. Mislim da se poduzimaju sve mjere da se na ovom poremećnom tržištu iznađe način da se nabave maske”, rekao je Beroš.

Capak je izvijestio da ga je bivši ministar i šef zadarske interne Dario Nakić pitao što da radi jer se vratio s Malte koja nije na popisu zemalja nužnih za samoizolaciju. Kasnije je rekao i da je kratko bio u tranzitu na aerodromu u Austriji. ”Kad sam sve provjerio, rekao sam mu da može raditi”, objasnio je Capak zašto Nakić nije u samoizolaciji a vratio se iz inozemstva.

Izvijestio je i da je ukupno zaraženo 11 liječnika, a nema podataka za drugo medicinsko osoblje.

Markotić je komentirala i da ni za jedan lijek nema jasnih podataka da je učinkovit. Lijekovima za malariju, HIV i ebolu pokušava se analizirati koji bi mogli biti kandidati za liječenje. ”Za te lijekove se čini da je možda mogao pomoći, ali nema dovoljno jasnih studija koji potvrđuju učinkovitost”, objasnila je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Fran Mihaljević.

“Moramo se svi odgovorno ponašati. Ne samo oni u samoizolaciji. Već i svi drugi. Ukoliko bude više neodgovornog ponašanja onda će naše mjere morati biti restriktivnije u cilju zaštite zdravlja ljudi… Ja se zahvaljujem svima koji se pridražvaju mjera i vamakoji širite to poruku”, rekao je Božinović i ponovio da je jasna preporuka starijim osobama i osobama koje boluju od kroničnih bolesti je da ne izlaze.

Božinović je apelirao na sve da se pridržavaju mjera i naglasio da mjere nisu ugrozile normalno funkcioniranje zajednice. ”Ako bude više neodgovornog ponašanja, mjere će morati biti restriktivnije. To ovisi o svakom građaninu. Hvala svima koji se pridržavaju”, rekao je.

Takožđer, Božinović je kazao da razmišljaju i o ograničenju kupovine po osobi iako još nigdje nema nestašica.

Demantirao je Sindikat da policijaci nemaju dovoljno opreme. Glavni ravnatelj policije Nikola Milina rekao je da će policija nadzirati mjesta gdje se okuplja veći broj građana. I on je pozvao građane da se pridržavaju uputa. Pohvalio je dosadašnji rad policije na dosadašnjim provjerama kršenja samoizolacije. Na pitanje razmišlja li se o uvođenju policijskog sata odgovorio je da će to odlučiti Nacionalni stožer, ali da je policija spremna.

”Epidemiološka situacija ukazuje na lokalnu transmisiju, ali je to irelevantno jer smo sustav već podigli na višu razinu”, rekao je ministar Vili Beroš.

Komentiraj