Objavljeni detalji pada helikoptera, pilota su izvukli ribari

Ministarsto obrane održava konferenciju za novinare zbog pada vojnog helikoptera u more između Zablaća i Zlarina. U padu helikoptera poginuo je pilot, a za drugim članom posade još se traga.

Konferencija će se održati u bazi Zemunik, gdje su stigli potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov i zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Michael Križanec.

“Izražavam sućut obitelji našeg poginulog pilota”, kazao je Krstičević. “Razlog pada je za sada neutvrđen”, rekao je ministar i dodao da su vojni službnici već bili kod obitelji preminulog.

O događaju izvijestio je premijera i predsjednicu.

“U more je iz zasad neutvrđenog razloga došlo do pada vojnog helikoptera s dva člana posade. Jedan pilot je pronađen i nažalost je preminuo. U međuvremenu intenzivno tragamo za drugim pilotom”, rekao je Krstičević.

“Nakon konferencije načelnik Glavnog stožera i ja posjetit ćemo obitelj”, najavio je Krstičević.

Načelnik Glavnog stožera Mirko Šundov izrazoio je sućut obitelji poginulog pilota. “Nakon dojave, zapovjeđena je obustava leta svih Kiowa dok se ne ustvrdi razlog pada”, kazao je Šundov i dodao da su pokrenuli sve mehanizme za spašavanje.

Riječ je uzeo zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Michael Križanec. “Sućut obitelji poginulog u nadi da za drugog još ima nade”, rekao je na početku.

“Helikopter je iz nepoznatih razloga udario u vodu. Drugi helikopter je ostao na mjestu. Ribari su izvukli jedno tijelo na obalu, napravljena je reanimacija. Nisu uspjeli, moj kolega je preminuo. Stariji kolega je imao preko 2500 sati naleta, a mlađi 1500”, rekao je Križanec.

Dodao je da je, prema informacijama koje trenutno imaju, došlo do naglog udara u more. “Nismo imali nikakve predznake, pozive. Dok se ne izvuče helikopter iz mora i dok ne izvučemo sve detalje, ne možemo ništa zaključiti. Zadaća se izvršavala onako kako je bila planirana. Predmetna ruta bila je iz Zemunika preko Vodica do Lore, to je bila destinacija”, objasnio je Križanec.

Otkriveno je da se olupina nalazi na dubini od 30 metara. Trenutno su u akciji ronioci. “Treba ustvrditi je li se tamo nalazi tijelo drugog pilota ili će se potraga širiti”, rečeno je na konferenciji.

U padu vojnog helikoptera poginuo pilot, za drugim članom posade se traga

Komentiraj