Divjak ostaje ministrica, oporba neuspješna u opozivu

Saborski zastupnici danas su glasali o opozivu ministrice obrazovanja Blaženke Divjak.

Divjak ostaje ministrica. 77 zastupnika bilo je protiv opoziva, 55 za opoziv, a jedan je bio suzdržan.

Stanku uoči glasanja, tražio je šef SDP-a Davor Bernardić. Nakon njega, stanku je zatražio i Most, a potom i Hrvoje Zekanović iz Suverenista te Krešo Beljak (HSS).

Za stanku se javio i Milorad Batinić iz HNS-a, stranke iz čije je kvote Divjak ministrica. Oporbu je nazvao politikantima i rekao i da ih dobar dio rasprave nije bilo u sabornici.

Zekanović je rekao kako ga zanima je li Plenković bio mudar i rekao svojim zastupnicima da ne podrže Divjak i da tako može složiti svoje liste na prijevremenim izborima, ili im je rekao da podrže “ovu srpsko-hrvatsku koaliciju”. Plenkovića je nazvao oholim.

U saborskoj raspravi o izglasavanju nepovjerenja ministrici Divjak, koja je završila u četvrtak iza tri sata ujutro, premijer Andrej Plenković rekao je kako će ustrajati na obrazovnoj reformi, kojom je učinjen jedinstveni strateški iskorak.

Vlada je prethodno odbacila prijedlog 31 oporbenog zastupnika za pokretanje pitanja povjerenja mistrici Divjak.

Ministrica Divjak oporbeni je prijedlog ocijenila politikantskim i istaknula kako su unaprijedili sustav, a kurikularna reforma provodi se u svim školama u Hrvatskoj. Kazala je kako je pri preuzimanju dužnosti zatekla strategiju i nedovršene kurikulume bez kune iz europskih fondova, a edukacija nastavnika nije ni bila započeta.

“Dobili smo tri pozitivna izvješća Europske komisije u kojima je reforma ocijenjena kao ambiciozna i rađena prema planu”, rekla je.

Komentiraj