Uskoro stiže velika promjena zbog HD signala, evo što bi trebali znati

Od idućeg utorka Hrvatska ulazi u potpuno digitalno doba što se tiče emitiranja televizijskog signala. Naime, prelazi se na DVB-T2 signal, a korisnicima se preporučuje da provjere podržava li njihov prijamnik taj signal.

Prelazak na novi dignal kreće 27. listopada u ponoć. Prelazak će se odvijati po digitalnim regijama, a sve će biti izvedeno u šest etapa. Cijela Hrvatska novim signalom bit će obuhvaćena do 12. studenog.

DVB-T2 signal znači bolju i kvalitetniju sliku. “Osim bolje slike u HD rezoluciji i signal će u novom sustavu biti jači i kvalitetniji i pokrit će više stanovništva. Također će se izjednačiti kvaliteta pokrivanja 3. i 4. HRT-ovog programa, kao i programa RTL 2 te Doma TV iz sadašnjeg multipleksa B s pokrivanjem kao što imaju primarni kanali HRT 1, HRT 2, RTL i Nova TV, jer će svi biti u jednom multipleksu – novom M1”, poručuju iz Odašiljača i veza.

“Svi trebaju provjeriti za početak jesu li njihovi televizori kompatibilni sa DVB-T2 i HEVC standardom, a ako nisu, potrebno je kupiti novu prijamničku opremu i to je jedina investicija u ovom slučaju”, objasnilaje Ana Katalinić Mučalo iz HAKOM-a.

Na vašem televizoru potražite naljepnicu koja označava da je uređaj kompatibilan s novim signalom. Katalinić Mucalo dodaje kako su televizori koji su na tržištu i kupljeni u zadnje tri godine uglavnom kompatibilni s novim sustavom. Dodaje da se antenski sustavi ne trebaju dirati, samo prijemnička oprema, dakle ono što je spojeno na televizor ili sam televizor.

Ako vam je potreban dodatni prijamnik, platit ćete ga između sto i dvjesto kuna. Navodi se da obi korisnici koji televiziju gledaju preko kabelskih priključaka, ne moraju mijenjati ništa.

“Svi stanovnici Republike Hrvatske moći će nastaviti pratiti televizijske programe putem postojeće opreme koju trenutačno koriste najmanje do novog datuma prelaska. Prelazak će započeti 27. listopada 2020. i trajat će do 12. studenoga 2020., a odvijat će se po digitalnim regijama. Raspored prelaska po digitalnim regijama kao i sve ostale informacije mogu se pročitati na poveznici.

Podsjećamo, u Republici Hrvatskoj je u tijeku prelazak s DVB-T sustava sa standardom kodiranja MPEG-2 na napredniji DVB-T2 sustav odašiljanja, uz napredniji standard kodiranja H.265/HEVC. Gledatelji zemaljske televizije u ovom trenutku do konačnog prelaska mogu pratiti postojeće televizijske programe na oba standarda, zavisno od prijamnika koje koriste (DVB-T ili DVB-T2)”, objavio je HAKOM.

Prelazak na novi signal trebao se dogoditi u srpnju, ali sve je odgođeno zbog epidemije koronavirusa.

Komentiraj