Uskoro se obilježava Svjetski dan šećerne bolesti, prihvatite što prije ‘dobre životne navike’

imc-agencija

Obilježavanje Svjetskog dana šećerne bolesti (14.11.), prilika je najmanje jednom godišnje podsjetiti koliko je dijabetes postao sve raširenija bolest današnjice, posebice među poduzetnicama i poduzetnicima.

Naime, prema najnovijim istraživanjima upravo je dijabetes posljednjih godina uzeo najviše maha među osobama koje osiguravaju svoju egzistenciju kroz vlastite poslovne projekte, najviše zbog nagomilanog stresa, neurednog života, prehrane, ali i neredovite tjelovježbe, koje dovode do pretilosti. Sve je to siguran znak opasnosti na kojega poduzetnice i poduzetnici ne smiju zaboravljati, nego reagirati na vrijeme, čim prije i čim učinkovitije, dok dijabetes nije uvelike nagrizao zdravlje.

“Dijabetes je poremećaj uslijed kojeg dolazi do povećanja razine šećera u krvi. Osoba može, ali i ne mora imati simptome dijabetesa. No, kod onih kod kojih se javljaju manifestiraju se kao pretjerana žeđ, učestalo mokrenje, umor, gubitak težine, slabljenje vida, sporo zacijeljivanje rana…

Postoji dijabetes tip I. i dijabetes tip II. Dijabetes je bolest koja sustavno uništava organizam uzrokujući razne tegobe poput probelma sa srcem i krvnožilnim sustavom, problema s bubrezima… Rano otkrivanje, pravilna prehrana, zdrave navike i izbjegavanje stresa pomažu u prevenciji šećerne bolesti”, pojašnjava Loyalty članica Virtualnog ženskog poduzetničkog centra, Jele Ribičić, vlasnica i direktorica Zdravstvene ustanove Ljekarne Prima Farmacia.

Ova farmaceutkinja ujedno naglašava, ne samo poduzetnicama i poduzetnicima, nego i svima koji žele ostati zdravi i izvan opasnosti oboljenja od dijabetesa, potrebu da život odredimo “dobrim navikama.“

Pod “dobre životne navike” ubrajamo prije svega održavanje tjelesne težine normalnom, sprječavanje gojaznosti, što uključuje redovitu tjelesnu aktivnost. Kako bi izbjegla rizike od pojave dijabetesa, osoba koja ima prekomjernu tjelesnu težinu treba obavezno poraditi na mršavljenju. Pravilna, odnosno zdrava prehrana je ključna kod šećerne bolesti. Veoma je važno uvrstiti što više svježeg voća i povrća te naučiti što se smije jesti, a što ne. Tjelesna aktivnost sprječava mnoge bolesti, potiče cirkulaciju, jača srce, smanjuje krvni tlak, kolesterol i razinu stresa. Stres je još jedan rizični faktor usko vezan za dijabetes. Važno je naučiti kako kontrolirati stres i umanjiti njegove posljedice. Alkohol i cigarete su faktori koje treba izbaciti želite li postići promjenu loših životnih navika u dobre”, savjetuje Jele Ribičić, vlasnica i direktorica Zdravstvene ustanove Ljekarne Prima Farmacia.

Jele Ribičić

Komentiraj