Uskoro se obilježava Dan sigurnijeg interneta

Unsplash/Glenn Carstens-Peters

Dan sigurnijeg interneta se kroz razne aktivnosti obilježava diljem svijeta u utorak, 9. veljače. Ovogodišnji program se odvija pod sloganom Zajedno za bolji internet (Together for a better internet).

Stručnjaci Hrvatske akademske i istraživačke mreže – CARNET su također pripremili prigodan program i edukacijski paket te su pozvali zainteresirane institucije, organizacije i škole na zajedničko obilježavanje ovoga dana. Mnoge škole u Hrvatskoj su pripremile svoje ili prilagođene sadržaje za učenike, koji će nadopuniti već najavljeno i predstavljeno.

Portal za razvoj medijske pismenosti roditelja i djece, medijskapismenost.hr, je kao primjer za raspravu naveo “instalirajte ekstenzije Lightbeam pomoću preglednika Firefox”. Ova ekstenzija nakon pretraživanja različitih internetskih stranica omogućava grafički prikaz i pregled interakcija.

“Na slici će biti vidljivo da se interakcije dijele u dvije kategorije: stranice koje su posjetili učenici (prikazane krugovima) i stranice koje su se na njih posredno povezale putem kolačića (trokutaste ikonice). Objasnite im da su vidljivi tragovi pretraživanja koji su dvojaki: namjerni (stvarno posjećene stranice) i nenamjerni(priključene stranice)”, piše u članku portala.

Dan sigurnijeg interneta ponovo naglašava nužnost pregleda provjerenih i korisnih sadržaja na sigurnim stranicama. Korištenje preglednika velikih tehnoloških tvrtki s dugogodišnjim iskustvom je još uvijek preporučljivo za sve koji žele sigurno pregledavati internet za edukacijske, zabavne ili stručne potrebe.

Komentiraj