Šešelj proglašen krivim, ali ne ide u zatvor

INA / TANJUG / Sava RADOVANOVIĆ

Izricanje presude Vojislavu Šešelju započelo je u 14 sati. Sudac prepričava dosadašnju presudu.

Šešelja nema na raspravi. “Gospodin Šešelj nije podnio usmeni argument na raspravu. Zatražio je da se žalbeni podnesak odbaci. Pregledom je ustanovljeno da se pridržavao uputa o postupanju. Shodno tome, Šešeljevi zahtjevi se odbijaju. Iznio je nekoliko prigovora. Njegovi argumenti samo su ponavljanje onoga što je već prije odbijeno i ne pokazuju grešku koja bi zahtijevala ponavljanje”, kazao je sudac.

“Nijedan razuman presuditelj o činjenicama ne bi mogao zaključiti da nije bilo rasprostranjenog napada na civilno stanovništvo u Hrvatskoj i BiH”, dodaje.

Sudac kaže da postoji uočljiv obrazac zločina kojeg su počinile srpske snage. Dodaje da s obzirom na posebne okolnosti, pretresno vijeće nije pogriješilo kad je zaključilo da nije postojao udruženi zločinački pothvat koji je uključivao Šešelja. Odbacuje argumentaciju koju je zatražilo vijeće.

Govoreći o Šešeljevom govoru u Zvorniku, sudac kaže kako je Šešeljev govor zaista mogao navesti nekoga na zločine, ali vijeće uzima u obzir značajno vrijeme koje je prošlo između izjava Šešelja.

Isto se, dodaje sudac, ne može reći o govoru kojeg je održao u Hrtkovcima. “Pretresno vijeće je zaključilo da se ne može držati odgovornim. Prilikom donošenja zaključka, njegovi pozivi da se područje očisti od Hrvata nisu bili dovoljni za počinjenje zločina. Žalbeno vijeće primjećuje da se Šešelj obratio prisutnima i da je kazao kako u Hrtkovcima nema mjesta Hrvatima. Hrvatima je direktno poručio da se nemaju gdje vratiti. Tada je gomila skandirala “Ovo je Srbija”. Njegovi govori su imali značajan utjecaj na slušatelje. Ubrzo nakon govora, mnogi Hrvati su napustili Hrtkovce u kontekstu zastrašivanja i nasilja. Imajući u vidu Šešeljev utjecaj, vijeće smatra da je Šešelj značajno doprinio djelima. Osim toga, govor je podstakao nasilje koje je predstavljalo omalovažavanje hrvatskog stanovništva”, kazao je sudac.

Žalbeno vijeće ukida oslobađajuću presudu. Šešelj je proglašen krivim, te mu je izrečena presuda od deset godina zatvora zbog zločina protiv čovječnosti. Uračunava se vrijeme provedeno u pritvoru.

RANIJE OBJAVLJENO: Nasljednik Haškog suda, tzv. Mehanizam za međunarodne kaznene sudove (MICT), danas u 14 sati izreći će pravomoćnu presudu vođi srpskih radikala Vojislavu Šešelju koji je u prvom stupnju prije dvije godine iznenađujuće oslobođen optužbe za ratne zločine u Hrvatskoj i BiH.

Haško je tužiteljstvo zatražilo poništenje oslobađajuće presude zbog krupnih propusta prvostupanjskog vijeća Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

Ono je, prema žalbi tužitelja, unatoč obilju dokaza u presudi donijelo “zapanjujući zaključak” da nije bilo sustavnog i raširenog napada na nesrpsko stanovništvo u Hrvatskoj i BiH, niti udruženog zločinačkog pothvata kao niti Šešeljeve odgovornosti za progon, ubojstva i druge ratne zločine u Hrvatskoj i BiH i protiv vojvođanskih Hrvata.

Tužiteljstvo smatra dokazanim da je Šešelj zločinačkom pothvatu, prevođenom srbijanskim predsjednikom Slobodanom Miloševićem, značajno pridonio huškačkim govorima i slanjem dobrovoljaca te time poticao na zločine. Stoga traži da se Šešelja osudi na 28 godina zatvora ili da se naloži ponavljanje suđenja.

Komentiraj