Uskoro počinje proizvodnja ‘solarnih stabala’ čije će krošnje od fotonaponskih ploča puniti električne automobile

Metalna stabla sa krošnjom solarnih panela koji proizvode električnu energiju uskoro bi niknuti na parkiralištima i trgovačkim centrima u Velikoj Britaniji. Strukture, koje će uhvatiti sunčevu energiju kroz nano fotonaponsko “lišće” i moglo je pohraniti u bateriju smještenu unutar stabla, dizajnirao je britanski startup SolarBotanic Trees kao izvor energije za punjenje električnih vozila (EV). Tvrtka je nedavno dovršila polovični prototip uređaja i sada želi izraditi i testirati verziju u punoj veličini prije početka komercijalne proizvodnje krajem godine.

U Britaniji infrastruktura za punjenje električnih vozila brzo raste, s više od 40.000 javnih punionica instaliranih do kraja travnja 2023. godine. Taj broj još uvijek ne prati potražnju, a Odbor za klimatske promjene Velike Britanije procjenjuje da će do 2032. biti potrebno 325 000 punjača za podršku rastućoj električnoj floti.

“U ovoj zemlji postoji ogroman nedostatak punjača pa želimo surađivati ​​s pružateljima infrastrukture za električna vozila”, kaže Chris Shelley, izvršni direktor tvrtke SolarBotanic Trees. Dodaje da je tvrtka već primila svoju prvu narudžbu za 200 stabala od Raw Charging Group, dobavljača infrastrukture za punjenje električnih vozila, koja planira uključiti stabla kao dio svoje mreže mjesta za punjenje širom Velike Britanije i Europe.

“Brojne tvrtke već nude nadstrešnice na solarni pogon, koje se protežu preko parkirnih mjesta za automobile i izgledaju poput nadstrešnice za autobuse sa solarnim panelima, ali nedostaje estetski ugodnih rješenja”, kaže Shelley. Solarna stabla, čiji su se oblici već pojavljivali u singapurskom Gardens by the Bay i nedavno u ‘Paviljonu održivosti’ na Expo 2020 u Dubaiju, mogu ponuditi upravo to, kaže on.

Dok je 18 energetskih stabala u Dubaiju zajedno posjeduju gotovo 4000 četvornih metara solarnih ploča i okreću se tijekom dana kako bi pratili sunčev luk, SolarBotanic Trees, koja će biti visoka oko 4,5 metara , prostorno su učinkovitija tako da se mogu lakše dodati u javne prostore. Shelley kaže da solarna kupola istovremeno pruža hladovinu i privlači luksuzne hotele, trgovačke centre, sjedišta korporacija i poslovne parkove koji žele vrhunski i vidljiv proizvod koji pokazuje njihove ekološke sklonosti.

Punjenje

SolarBotanic Trees će vjerojatno koštati između 22,000 do 30,000 dolara što je znatno više od konvencionalnog izvora solarnih panela. Imat će kapacitet proizvodnje električne energije od pet kilovata, što je tipično za standard ​​punjača prema Energy Saving Trustu (EST), britanskoj organizaciji specijaliziranoj za rješenja s niskom razinom ugljika. S ovom izlaznom snagom bilo bi potrebno gotovo sedam sati da se automobil s baterijom od 50 kilovata napuni od 20% do 80%. “Ova brzina punjenja prikladnija je kada vozilo miruje dulje vrijeme”, kaže Rachel Swiatek, programska voditeljica transporta u EST-u, dodajući da “na tržištu postoji mnogo različitih tipova punjača i izlazne snage, a svaki je prilagođen drugačijoj vrsti upotrebe.”
Startup također želi dizajnirati manju i pristupačniju verziju, od 3,2 kilovata,koja bi bila prikladna za sveučilišne kampuse, trgovačke centre, gradske centre i druge lokacije te bi se mogla koristiti za nekoliko aplikacija, od punjenja pametnih telefona i prijenosnih računala do LED rasvjete ili elektroničkog oglašavanja. Shelley napominje da također istražuje stvaranje rješenja za solarno stablo za napajanje čvorišta za punjenje električnih skutera.

Svako će stablo biti opremljeno sustavom za pohranu energije i upravljanje energijom vođenim AI koji može povezati više stabala u lokalne mikromreže ili može povezati stablo s nacionalnom mrežom, tako da se sav proizvedeni višak energije može vratiti u opskrbu električnom energijom. . To također znači da se stablo može nastaviti puniti tijekom noći ili u mračnim zimskim danima kada nema sunčeve svjetlosti, piše CNN.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner