Međunarodna konferencija DESIGN 2018 održat će se od 21. do 24. svibnja u Gradu Dubrovniku.

Više od 400 znanstvenika iz 40 zemalja raspravljati će posljednja dostignuća u teoriji i praksi dizajna. Pored dvadesetak znanstvenika iz Hrvatske, na DESIGN 2018 sudjeluju znanstvenici i praktičari iz vodećih svjetskih sveučilišta i tvrtki.

Inovativnost i kreativnost goruće su teme konstruiranja i razvoja proizvoda, naglašene sveobuhvatnim umrežavanjem proizvoda i usluga te sve prisutnijeg internata stvari (IoT) i umjetne inteligencije.

Rad konferencije organiziran je u obliku radionica, plenarnih i tematskih sjednica. Posebno se pažnja daje vezi sveučilišta i gospodarstva (npr. predstavnici razvojnih odjela industrijskih tvrtki: Dyson, Bosch, McLaren, Mercedes, Siemens, ….). Na radionicama će se razmatrati teme aditivne proizvodnje i razvoja kompleksnih sustava. Posebnu će pažnju imati premijerni prikaz novog njemačkog propisa za razvoj kompleksnih sustava koji je još u razvoju.

Teme DESIGN skupova obuhvaćaju znanstvena i primijenjena istraživanja: razvoja proizvoda, konstruiranja i oblikovanja (dizajna), upravljanje znanjem, management razvoja proizvoda, tehnologija i metodologije razvoja proizvoda, računalnu potporu razvoja proizvoda, organizaciju i upravljanje projektima razvoja proizvoda, primjena metoda u industriji, školovanje inženjera i razvoj složenih tehničkih sustava.

Cilj konferencije je prikaz i transfer znanja, metoda i tehnologija razvoja proizvoda između, znanstvenika, praktičara s naglaskom na multidisciplinaran pristup razvoju proizvoda.

Radove za DESIGN 2018 recenziralo je 450 recenzenata. Autori su prijavili 440 radova od kojih je, na temelju recenzija, programski odbor prihvatio 270, koje će autori prikazati tijekom četiri radna dana konferencije. Petnaest autora s najbolje ocijenjenim radovima dobiti će priznanje za izuzetan prikaz rezultata istraživanja. Posebno priznanje konferenciji i autorima biti će objavljivanje posebnog broja časopisa Design Science koji će objaviti pet najboljih radova s DESIGN 2018 konferencije.

Skup će otvoriti predsjednik svjetske udruge The Design Society profesor Panos Papalambros sa sveučilišta Michigan (SAD).

Glavni organizatori konferencije: Sveučilište u Zagrebu, Fakultet strojarstva i brodogradnje (FSB), Katedra za konstruiranje i razvoj proizvoda.

Suorganizatori: Svjetska udruga The Design Society, Glasgow i Hrvatsko društvo za elemente strojeva i konstruiranje (Zagreb).

Programski odbor: Prof. P. John Clarkson University of Cambridge, Velika Britanija,
Prof. Udo Lindeman, Technical University Munich, Njemačka,
Prof. Tim McAloone, Technical University of Denmark, Danska,
Prof. Christian Weber, Technical University Illmenau, Njemačka,
Prof. Dorian Marjanović, Sveučilište u Zagrebu FSB, Hrvatska.

Komentiraj