Uskoro početak obnove Zagreba i predstavljanje modela kuća za obnovu Banovine

Publikacija kojom će se predstaviti tipski modeli montažnih kuća za obnovu potresom pogođene Banovine bit će objavljena za desetak dana, a u isto bi vrijeme trebali biti objavljeni natječaji za početak obnove grada Zagreba, piše HRT.

Profesor na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu Mladen Josić rekao je da je model montažnih kuća koje su predviđene za gradnju na potresom pogođenom području prilagođen potrebama života na selu, ali i financijskim uvjetima koje država može osigurati.

“Cijena izgradnje, ključ u ruke je po kvadratnom metru tisuću eura”, rekao je.

Brzina gradnje kuća važan je čimbenik s obzirom na to da se na Banovini planira u dvije godine zamjenski izgraditi oko 3 tisuće kuća, profesor Josić smatra da bi tvornička proizvodnja ovakvih montažnih kuća ubrzala obnovu.

“Kuća se može se za jedan dan montirati na gradilištu ako je gotov temelj i konektori koji su ugrađeni u temelj”, istaknuo je.

Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat naglasio je da su natječaji za obnovu u Zagrebu spremni, a nakon što tehnički i financijski to iskontroliraju počet će ugovaranje konkretnih radova.

Za nešto manje od 20 dana bit će točno godinu dana od potresa u Zagrebu, a obnova bi napokon mogla početi potkraj proljeća.

Komentiraj