MIGRANTSKA KRIZA: Von der Leyen najavila slanje aviona, brodova, ljudstva i milijuna eura Grčkoj za obranu granica

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u utorak je u društvu ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića stigao na grčko-tursku granicu na kojoj se, prema podacima UN-a nalazi 13.000 migranata koji pokušavaju prijeći u EU iz Turske.

Na granicu su stigli i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, predsjednik Europskog vijeća Charles Michel i Europskog parlamenta David Sassoli, kako bi procijenili situaciju na terenu.

Predsjednik EU komisije Charles Michel kazao je kako se ljudima treba omogućiti pozitivnija perspektiva te najavio da će se u petak u Zagrebu održati sastanak ministara vanjskih poslova kako bi se dogovorili i pokazali kako je EU sposobna zaštititi svoje granice.

“Grčke vlasti se bore s teškim zadatkom. Grčke brige su i naše brige. Ovo nije samo grčka nego EU granica. Danas sam ovdje kao Europljanka. Želim izraziti i susosjećanje prema migrantima”, poručila je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

“Želim reći da smo solidarni s Grčkom. U potpunosti sam spremna pomoći grčkim vlastima. Frontex je spreman poslati na granicu svoj tim, jedan brod i šest patrolnih brodova, tri helikoptera, jednu letjelicu, 100 službenika na granice. 700 milijuna eura smo spremni izdvojiti za pomoć obrane granice Grčkoj. Iskoristit će se za uspostavu infrastrukture. Treće, radimo po zahtjevu zaprimljenom od Grčke koja može očekivati i medicinske zalihe i pomoć. Michel, Davide, Andrej i ja ćemo ostati u bliskom kontaktu i pratiti situaciju. Ovo nije samo grčki problem, nego problem EU-a koji ćemo rješavati skupa. Oni koji pokušaju razjediniti Europu će se razočarati. Držat ćemo se skupa i pobijediti ćemo. Turska nije neprijatelj, a ljudi nisu sredstvo do cilja. Toga se svi trebamo sjetiti u nadolazećim danima. Zahvaljujem Grčkoj koja je štit Europe”, zaključila je.

Novinarima se potom obratio predsjednik Europskog parlamenta David Sassoli. “Da se pred godinu dana pred EU parlament donijela promjena ugovora uz Dublina sada vjerojatno nebismo bilii u ovoj situaciji. Onaj tko dolazi u Grču, Maltu, Španjolsku ulazi u Europu. Na Europi je da radi na jednakoj redistrubuciji, da garantira prave i slobode ljudima u Europi. Ali ako nemamo zajedničku politiku za migracije, kako to možemo pružiti? Kako možemo biti vodeći u zaštiti ljudskih prava”, kazao je.

Dodao je da danas imamo priliku tražiti zajedničku poliitku za migracije diljem EU. “Danas moramo zahvaliti Grčkoj, tu smo i zato da bismo Turskoj rekli da želimo dijalog te je pozvali da poštuje dogovore. Mislim da su to znakovi koje treba shvatiti EU parlament. Moramo se vratiti u Bruxelles kako bismo se dogovorili oko zajedničke politike. Trebamo dugoročnu i kratkoročnu strategiju. Na kraju, dopustite mi digresiju. U Grčkoj je toliko maloljetnika. Toliko maloljetnika bez pratnje. Mislim da za njih trebamo posebnu strategiju kao i za zaštitu njihove budućnosti”, rekao je zaključivši.

Hrvatski premijer Andrej Plenković naglasio je kako su stigli u Grčku, u ime hrvatskog predsjedništva EU-om, izraziti solidarnost s vladom Grčke, ali i kako bi pronašli način za borbu s ovom krizom.

“Pohvalio bih grčkog premijera koji je promijenio politiku Grčke koja ne dopušta ilegalne migracije. Ursula je rekla da je Grčka štiti EU-a, a ja to kažem kao premijer zemlje koja je na balkanskoj ruti. Nama je svima u interesu da Grčka granica ostane netaknuta. Samnom je došao ministar unutarnjih poslova, koji će sutra predsjedati sastankom ministara EU-a i to je signal da smo spremni brzo djelovati uz sav financijski doprinos i doprinos Frontex-a o kojemu je Ursula već govorila”; rekao je i dodao kako se šalje poruka Turskoj da je dobar odnos EU-a i Turske svima u interesu.

“Predani smo na svim razinama da riješimo ovu situaciju i da se ne ponovi ono što smo vidjeli 2015. godine. Iz toga trebamo učiti, ostati skupa, držati liniju i pomoći Grčkoj vladi”, zaključio je Plenković.

Komentiraj