Uskoro nastavak radova na obnovi varaždinske sinagoge

Nakon punih 15 godina uskoro će se nastaviti radovi na rekonstrukciji varaždinske sinagoge, odnosno njezina pročelja, najavljeno je u petak na konferenciji za novinare u Gradskoj vijećnici u Varaždinu.

Krajem 90-ih godina prošloga stoljeća, odnosno početkom 2000. godine, obnovljene su tri strane varaždinske sinagoge te je uređeno krovište, dok je pročelje ostalo u vrlo ruševnom stanju. Uskoro će početi radovi na faksimilnoj rekonstrukciji, čija je vrijednost oko 1,8 milijuna kuna, a prva bi polovica radova trebala biti dovršena do kraja godine, istaknuto je prilikom potpisivanja okvirnog Sporazuma o uređenju pročelja sinagoge.

“Rekonstruirat će se građevinski dio i postaviti lukovice, a sljedeće će se godine više raditi na detaljima unutrašnjosti”, rekla je zamjenica varaždinskog gradonačelnika Sandra Malenica.

Uz Židovsko groblje u Varaždinu, sinagoga je jedini objekt koji je ostao nakon što je u 2. svjetskom radu prestala postojati židovska zajednica, koja je obilježila gospodarski, ali i kulturni život grada, a i groblje i bogomolja zaštićena su kulturna dobra.

“Bilo je tu pregradnje, dogradnje i u NDH, ali i u socijalizmu, a sad vraćamo onaj izvorni oblik na pročelje zgrade. Mi bismo na taj način barem malo smanjili ili platili dug prema židovskoj zajednici, ako je to uopće moguće napraviti”, kazao je gradonačelnik Ivan Čehok.

Sinagoga će u budućnosti biti multifunkcionalni objekt, dodao je Čehok, uz napomenu da će zadržati spomeničku ulogu, što će se posebno naznačiti.

“Ovime pokazujemo svoju povijesnu multikulturalnost. Imat ćemo obnovljenu sinagogu, pravoslavnu i katoličke crkve. Bez obzira na vjeru, sve bogomolje treba urediti jer moraju biti spomenici kulture, ali i služiti građanima”, zaključio je varaždinski gradonačelnik, koji je koji je Sporazum o uređenju pročelja sinagoge potpisao sa Stjepanom Huzjakom, direktor tvrtke Graditelj.

Koordinator Židovskih općina Hrvatske Ognjen Kraus rekao je kako želi vjerovati da ovo konačno jest početak završetka ovog značajnog projekta.

“U tome sudjelujem od 90-ih godina kad se počelo s obećanjima i ova me zadnja inicijativa zaista veseli. Kultura je ono što nas zbližava i povezuje, a dvorana sinagoge ima fantastičnu akustiku i ova će zgrada moći služiti brojnim kulturnim potrebama grada”, kazao je Kraus.

Uz njega su potpisivanju sporazuma nazočili predsjednik Židovske općine Čakovec Andrej Pal i stručni suradnik u Ministarstvu kulture zadužen za židovsku baštinu Dražen Klinčić,

Komentiraj