Plenković komentirao ostavku Marića: “Svatko tko želi sam otići, može ići sutra!”

Ministar financija Zdravko Marić napušta Vladu Andreja Plenkovića. Iz Vlade su u utorak navečer objavili da Marić odlazi na vlastiti zahtjev.

Premijer Plenković u srijedu je ujutro okupio uži kabinet, a potom i vladajuću većinu. Partnerima je predstavio kandidata za budućeg ministra financija, Marka Primorca.

Nakon užeg kabineta Vlade i sastanka s koalicijskim partnerima, oko 14:30 sati, očekuje se izjava za medije Plenkovića.

Zdravko Marić danas se neće obraćati novinarima. Otišao je iz Banskih dvora, a u prolazu je poručio kako će o svemu govoriti sutra.

Tijek konferencije:

“Sinoć je, kao što ste vidjeli, u medijima osvanula vijest da je Zdravko Marić nakon 6 i pol godina rada u Vladi zamolio da napusti Vladu. O tome smo razgovarali nekoliko tjedana, ja sam rekao dobro”, rekao je Plenković.

Dodao je da je Marić dao veliki doprinos Vladi. “Ja sam rekao da razumijem. On će u svojim izjavama sutra objasniti zbog čega to radi. Ja mu se u osobno i uime Vlade zahvaljujem na doprinosu”, rekao je i dodao da on čvrsto drži političku stabilnost, a da je Marić doprinio financijskoj stabilnosti.

“Hrvatska je ekonomski snažnija, idemo naprijed u cilju rasta i boljeg standarda. Bilo je tu puno reformi, od poreznih rasterećenja do ukupnih ekonomskih rezultata. Imam svega 100.000 nezaposlenih, veće prosječne, minimalne i medijalne plaće. U vrijeme covida pokazali smo što je snaga države”, dodao je.

Najavio je da će Marića naslijediti Marko Primorac. “Mlade ministre mijenjamo još mlađima, Primorac i Filipović su 1984. godište. Primorac je specijalist za javne financije, poreznu politiku, fiskalnu decentralizaciju, sudjelovao je u nizu javnih skupina, dao doprinos brojnim zakonskim prijedlozima”, rekao je i dodao da je Primorac dvije godine bio savjetnik Kolinde Grabar Kitarović.

“Marko ima covid, pričekat ćemo da se oporavi, idući tjedan ćemo ga predstaviti u saboru. On je dobio povjerenje na sastanku koalicije, od idućeg petka popodne bit će novi ministar financija”, istaknuo je.

Plenković je komentirao i odluku Arbitražnog suda.

Ovo je bilo dugo, trajalo je osam godina. MOL je pokrenuo ovaj predmet 2013. godine, MOL je tvrdio da je Hrvatska povrijedila ugovor o energetskoj povelji”, rekao je. “Prodaja INA-e je počela 2003. godine pod Račanom, onda su se odluke donosile u vladama Ive Sanadera i Milanovića. Mi smo naslijedili to pitanje, u tom pitanju smo mi držali jedinu moguću liniju, a to je da smo započete postupke nastavili, nastojali smo argumentirati hrvatska stajališta”, rekao je.

“Ovo smo saznali kasno navečer. Od ukupnog zahtjeva MOL-a od 1.1 milijarde dolara. Arbitražni sud im je dodijelio 184 milijuna dolara, prihvatili su tek manji iznos zahtjeva”, rekao je premijer i dodao: “Hrvatska mora nadoknaditi i dio troškova u postupku, oko milijun eura. Uz ova 184 milijuna trebat će pridodati i zatezne kamate. Stručnjaci ovo sad proučavaju, dokument ima 216. stranica. Oni će to analizirati i onda donijeti odluke o daljnjim koracima”.

“Mi smo vodeći računa o želji da vratimo Inu u hrvatsko vlasništvo poduzeli sve što smo mogli i to na najbolji način na koj se to radi, angažirali smo sve stručnjake, napravili evaluaciju, signalizirali drugoj strani koliki bi to bio iznos koji smo spremni dati. Ali naš signal druga strana nije prihvatila, tražili su puno više sredstava. Kao vlada ne možemo plaćati afektivnu cijenu”, rekao je.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o Mariću, Plenković je rekao da su u vrlo dobrim odnosima. “Dugo smo razgovarali. Svatko tko misli biti član vlade, mora to željeti raditi 300 posto. On je radio sjajno šest godina, sad je odlučio raditi nešto drugo, radio je sjajno. Ja to poštujem”, rekao je.

“On je danas rekao da nema jasnu sliku što će i gdje raditi. Kad bude spreman nešto više reći, to će vam reći”, poručio je Plenković dodajući da će novinari Marića morati pitati gdje odlazi.

Na pitanje što se događa s obzirom na to da su i Ćorić i Marić sami napustili Vladu. “Prvo, vidjet ćete kroz desetak godina, jako će se malo hrabrih ljudi željeti baviti politikom. Ovo se može jedno vrijeme raditi, ne može se raditi sto godina. Svatko je baždaren, netko može izdržati dulje, netko kraće. Ako oni žele ići dalje, idu dalje. Mlade mijenjamo mlađima, jednako su pametno i kvalitetni”, rekao je.

Demantirao je da Vlada odustala od kupnje Ine. “Nitko od nas tko se bavi javnim poslom ne može se prema takvoj transakciji odnositi kao da je privatna osoba. Napravili smo što smo mogli, ako netko neće prodati nešto što ima po nekoj cijeni, ne možemo ga prisiliti. Mi radimo dalje, surađujemo, razlike su velike. Nakon tih razgovora više detaljno nismo razgovarali, bili smo predaleko. Da smo bili u par kuna, dogovorili bi se”, rekao je.

“Da se mene ikad pitalo ja nikad takvu kompaniju ne bih išao privatizirati i davati nekom drugom. Mi sve što radimo oko struje radimo jer se možemo nasloniti na HEP koji je sto posto hrvatski. Mi ovdje nismo u poziciji kao prije, sjetite se što je INA značila za vrijeme rata”, kaže.

Na pitanje je li Marić otišao zbog nepovjerenja prema Plenkoviću, odgovorio je: “2017. imate inicijativu oporbe za izglasavanje nepovjerenja Mariću. Tadašnji partneri iz Mosta dižu ruku protiv svog kolege, nitko nije znao što ću ja napraviti. Istog trenutka je raskinuta koalicija s Mostom. Mi smo tada riskirali većinu, stabilnost zemlje, HDZ koji je godinu dana prije imao situaciju da im se s Mostom raspala koalicija. Ja sam tada bio svježi premijer i šef HDZ-a, a Zdravko je ostao ministar. Vi me pitate je li odlazi jer ga ja neću štitit? Pa od svih on je zadnji za kojeg bi trebali to pitati”.

“Svatko tko hoće sam otići, može ići sutra. U vladi može biti netko tko silno želi biti i tko ima povjerenje mene i vladajuće većine”, poručio je. Plenković je naglasio da je Marić odličan i da je napravio super posao.

“Ali odlazi jedan čovjek, ostaje sustav. Država mora funkcionirati sa ili bez svakog od nas. Vidjet ćete da je Primorac sjajan. Kao što je Zdravko stekao reputaciju svojim radom, tako će i Marko”, rekao je te odgovorio na pitanje je li ga ostavka osobno pogodila: “Ne. Mi smo toliko toga prošli. Pričati o pogođenosti, te kategorije su davno prošle”.

Svatko tko želi, može ići sutraPlenković je na kraju upitan je li ljut što mu Marić nije rekao da odlazi kad je bila rekonstrukcija vlade. “Ma nisam ljut”, rekao je Plenković i dodao da Primorac nije član HDZ-a.

“Nitko se ne ljuti, podržali su ga svi. Ja sam želio nekoga tko će biti pravi čovjek u pravom trenutku. On je spreman maksimalno se angažirati”, dodao je. “Ima dosta već da smo dogovorili, ali smo šutiili. Netko je sinoć dobro propjevao”, rekao je i dodao da bi, da se nije ovako saznalo, objavili vrlo brzo. Najavio je i da će Marko Primorac biti izglasan 15. srpnja.

Komentiraj