USKORO DRUGI KRUG: Sirijska oporba odbacuje parlamentarne izbore kao nezakonite

Fah

Sirijska oporba odbacila je u nedjelju svaki pokušaj vlade da idući krug mirovnih pregovora odgodi za dva tjedna kako bi provela izbore 14. travnja te je pozvala Rusiju da pritisne svog saveznika na ozbiljne pregovore o tranziciji.

Sirijski predsjednik Bašar al-Asad raspisao je izbore u veljači uvjeren u dobar ishod pošto je njegova vojska potpomognuta ruskim zračnim udarima napredovala na bojištu nakon pet godina građanskog rata.

Zaraćene strane od prošlog tjedna vode neizravne pregovore u Ženevi uz posredovanje posebnog izaslanika za Siriju Staffana de Misture koji je najavio nakon stanke novi krug pregovora početkom travnja.

“Režim je zatražio dvotjednu odgodu za idući krug pregovora. Režim pokušava izbjeći odgovornost i odgoditi pregovore”, rekao je Jahja Kadamani, zamjenik koordinatora oporbenog Visokog pregovaračkog odbora (HNC) na konferenciji u Ženevi.

“Inzistiramo na tome da se idući krug održi na vrijeme. Režim nema pravo nametati nikakvu odgodu idućeg kruga koji treba početi 4. travnja”, rekao je te dodao “Pozivamo Rusiju da iskoristi svoji utjecaj na Asadov režim da uđe u ozbiljne pregovore o političkoj tranziciji”.

Pregovarači sirijske vlade u Ženevi su pod velikim pritiskom da razgovaraju o sudbini predsjednika Asada kojemu oporba ne vidi mjesta u budućnosti Sirije. Asada, koji je alavit (blizak šijitskim muslimanima) podržavaju saveznici Rusija i šijitski Iran, a odlazak osim oporbe žele i zapadni saveznici i arapske države.

Komentiraj