USKOK: Zbog Mamićevih tvrdnji ispitana 31 osoba i upućeno 118 zahtjeva za prikupljanje podataka

Autor:

09.11.2019., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Zdravko Mamic uziva u setnji Sarajevom.
Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Armin Durgut/PIXSELL

Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala izvijestio da je odmah po primitku “prijenosne memorije”, u kojoj osuđenik Zdravko Marić navodno potkrepljuje svoje optužbe na račun sudaca, započeo s provjerama dok za nove Mamićeve tvrdnje, s konferencije za novinare, moraju poduzeti i dodatne radnje.
“USKOK je od dana primitka prijenosne memorije (USB stick) započeo sa provjerama sadržaja i do danas je uputio 118 zahtjeva za prikupljanje podataka, od kojih je prvih šest upućeno istog dana primitka, te je do danas 31 osoba ispitana u svojstvu građanina, a upućene su i četiri zamolnice za pružanje međunarodne pravne pomoći, od kojih su tri upućene u listopadu 2020. godine, a jedna u studenom 2020. godine, te su u listopadu 2020. godine pokrenuti imovinski izvidi” navodi se u priopćenju.

USKOK naglašava da je, u odnosu na izjave o korumpiranosti pojedinih sudaca koje je sada pravomoćno osuđeni Zdravko Mamić tijekom ljeta 2019. godine izjavljivao u javnosti, nakon njegovih javnih istupa, putem njegovog odvjetnika, pozvan da te tvrdnje konkretizira i potkrijepi jer se radilo o općenitim tvrdnjama. Međutim, pravomoćno osuđeni Zdravko Mamić i njegov odvjetnik tada to nisu učinili već pravomoćno osuđeni Zdravko Mamić s vremena na vrijeme, kada to njemu odgovara, u javnost dozira „nova otkrića i nove dokaze“.

Navode kako je USKOK specijalizirano državno odvjetništvo i tijelo kaznenog progona, i sukladno zakonskim odredbama te sa pozornošću i savjesnošću pristupa zaprimljenim prijavama, dokumentaciji, materijalima, podnescima. Slijedom toga, smatramo, sa pravnog stajališta i sa stajališta odnosa s javnošću, društveno neodgovornim od podnositelja da se jedno dostavlja USKOK-u, a drugo u opširnijoj formi medijima i javnosti s napomenom da je „sve prijavljeno“.

“Upravo iz tog razloga naglašavamo da budući da je pravomoćno osuđeni Zdravko Mamić na posljednjoj konferenciji za novinare održanoj prije dva dana u Mostaru iznio i neke nove tvrdnje, USKOK mora poduzeti i dodatne radnje, što će i učiniti sukladno zakonskim odredbama”, naglašavaju iz USKOK-a.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.