USKOK upao u Vojnu sigurnosno-obavještajnu agenciju, istražuju vojne špijune koji su još uvijek u sustavu

USKOK je upao u vojno-obavještajnu agenciju koju mjesecima trese skandal zbog nezakonitog trošenja državnog novca.

Prikuplja se dokumentacija, istražuju sumnje na račun vojnih špijuna, ali i nekoliko bliskih suradnika čelnog čovjeka te vojne agencije. Istrazi unatoč svi su oni još uvijek u sustavu.

Reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Pezo Moskaljov doznala je kako su tražili dokumentaciju, češljaju putne naloge, žele utvrditi imaju li isplate među vojnim obavještajcima i pokriće.

“Tužitelji su se uključili u slučaj mjesecima nakon što je Ured Vijeća za nacionalnu sigurnost upozorio da se na ovoj adresi ozbiljno krši zakon, a novac vojne agencije nezakonito troši”, izvijestila je Moskaljov.

Iznos od dva milijuna kuna koji su, prema sumnjama, vojni špijuni pronevjerili nije i konačan. Riječ je o novcu za službena putovanja i zadaće u misijama u Poljskoj, Libanonu, Litvi… Dio su pospremali u svoje džepove.

“Definitivno ima kaznene odgovornosti. Jer ako je nestao novac, to je kaznena odgovornost. Vidljivo je da je stvar ozbiljna jer je i DORH ušao i radi se jedna financijska forenzika”, rekao je Siniša Hajdaš Dončić iz Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, te nadodao: “Situacija je definitivno šizofrena. VSOA je važna sastavnica hrvatskog sigurnosno-obavještajnog sustava i mislim da je vrijeme da gospodin Plenković prihvati Milanovićev poziv na zajednički operativni sastanak jer ovo je pitanje i sigurnosti i Hrvatske kao države, rekao je.

Unatoč istražiteljima, vojnoj i krim policiji, nitko od najmanje desetak osoba i djelatnika agencije upletenih u aferu nije suspendiran.

“Možemo vas izvijestiti kako se Vojna sigurnosno-obavještajna agencija očitovala da zbog zakonskih ograničenja nije u mogućnosti odgovoriti na pitanja koja ste postavili”, poručili su iz MORH-a za Dnevnik Nove TV.

Šute i o statusu šefa agencije, čiju je smjenu nakon ozbiljnih optužbi za nezakonito trošenje državnog novca bliskih mu suradnika prije dva mjeseca zatražio šef države. S premijerom se još nije nije usuglasio oko Kinderova nasljednika niti im ministar obrane javno predlaže kandidate.

JAJARI U VSOA-i: Bivši ravnatelj Ivica Kinder nije jedini znao za nezakonitosti, u aferi s lažnim troškovima čak je 13 osoba, od toga petero u funkciji zataškavanja

Petero kandidata u igri za nasljednika šefa VSOA-e čiju je smjenu pokrenuo Zoran Milanović

Vojni špijuni prisvajali novac lažirajući troškove putovanja u inozemne misije, ali vrh obavještajne zajednice prikriva skandal

Komentiraj