Uskok traži pritvor za Curića, danas odluka suda

Sanjin Strukic/PIXSELL

Uskok je u srijedu poslijepodne pokrenuo istragu protiv vozača ministarstva poljoprivrede Blaža Curića, uhićenog jer je osumnjičenom Franji Vargi navodno upozorio da mu se sprema uhićenje zbog izrade lažnih SMS poruka.

Uskok je u srijedu navečer odlučio da će i za Curića zatražiti određivanje istražnog zatvora od osječkog suca istrage. Ročište na kojem će se odlučivati o istražnom zatvoru trebalo bi se održati danas u 11 sati na osječkom Županijskom sudu.

“Nakon što je 22. rujna 2018. doneseno rješenje o provođenju istrage protiv jednog okrivljenika, USKOK je na temelju kaznene prijave PNUSKOK-a donio rješenje o provođenju i proširenju istrage protiv hrvatskog državljanina (1969.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela poticanja na sprječavanje dokazivanja počinjenog u vezi s počinjenjem kaznenih djela iz nadležnosti USKOK-a.

Osnovano se sumnja da je drugookrivljenik, nakon što je saznao da se protiv prvookrivljenika provodi kriminalističko istraživanje zbog postojanja osnovane sumnje da je izrađivao dokumentaciju i lažnu korespondenciju za više osoba u kaznenim i drugim postupcima koji se vode protiv tih osoba, 20. rujna 2018. telefonski kontaktirao prvookrivljenika kojom prilikom mu je, a u namjeri da se spriječi utvrđivanje njegove kaznene odgovornosti i kaznene odgovornosti drugih osoba, rekao da izbriše sve poruke, brojeve i druge sadržaje, što prvookrivljenik nije stigao učiniti jer je bio uhićen”, navodi se u jučerašnjem priopćenju Uskoka.

Odvjetnik Krešimir Vilajtović ranije je novinarima ispred sjedišta Uskoka potvrdio da je Curić na prvom ispitivanju koristio svoje zakonsko pravo i branio se šutnjom. Na pitanje o težini optužbi, Vilajtović je kazao da “sama kvalifikacija kaznenog djela nije spektakularna”. “Tu zakonodavac ne predviđa neku tešku kaznu. Kvalifikacija je takva da nam ostaje sasvim dovoljno prostora za obranu”, ustvrdio je Vilajtović. Za to kazneno djelo zakon predviđa kaznu od najviše pet godina.

Komentiraj