Boris Scitar/vecernji list/PIXSELL

Uskok traži da se Mamiću blokira sedam milijuna kuna ranije jamčevine

Uskok je u utorak zatražio privremenu blokadu sedam milijuna kuna jamčevine koju je izvršni predsjednik Dinama Zdravko Mamić za izlazak iz istražnog zatvota položio kada je prvi put pritvoren u srpnju.

Riječ je o privremenoj mjeri na koju se tužiteljstvo odlučilo istog dana kada je izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda potvrdilo da se Mamić u nastavku nove istrage može braniti sa slobode uz jamčevinu od 14 milijuna kuna. No, na odluku o blokadi ranije položene jamčevine, koja mu je trebala biti vraćena nakon određivanja nove, Mamić ima pravo žalbe.

Izvanraspravno vijeće u utorak je odlučilo i da Mamić, nakon što položi novu jamčevinu i izađe na slobodu, neće smjeti kontaktirati sa svjedocima i obnašati dužnost u Dinamu.Uz Mamićevih 14 milijuna kuna, njegovu sinu Mariu Mamiću potvrđena je ranije određena jamčevina od pet milijuna kuna, a dvojici suosumnjičenih poduzetnika – Sandru Stipančiću i Igoru Kroti jamčevine od četiri milijuna, odnosno dva milijuna kuna. Uz njih osumnjičen je i čelnik Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) Damir Vrbanović koji je odmah nakon pokretanja istrage pušten da se brani sa slobode.

Mamić zahvalio ljudima koji su skupljali jamčevinu

Tijekom poslijepodneva na internetskoj stranici Dinama objavljen je članak u kojem stoji da se Mamić “putem svojih odvjetnika” zahvalio svima koji su podržali klub i njega.

Također zahvaljujem svim ljudima koji su sakupili jamčevinu za mene, ali ja odbijam prihvatiti taj novac jer mislim da ih ne trebam izlagati takvim opterećenjima.

Jamčevinu ću pokušati ostvariti u nekretninama svojih prijatelja”, naveo je najmoćniji čovjek hrvatskog nogometa.
Dinamo je pak objavio da cijeli klub čvrsto stoji iza izvršnog predsjednika te nastavlja raditi u ostvarenju “zajednički visoko postavljenih ciljeva”.

“Isto tako uvjereni smo kako će se optužbe Uskoka i DORH-a pokazati neutemeljenima i Zdravko Mamić vratiti svojim svakodnevnim aktivnostima u klubu”, naveo je Dinamo.

Na slobodi neće smjeti kontaktirati sa svjedocima, čak ni bratom Zoranom

Kad položi jamčevinu i izađe iz Remetinca Mamić, osim što neće moći biti na dužnosti izvršnog predsjednika Dinama tijekom istrage neće smjeti kontaktirati sa svjedocima među kojima je i njegov brat Zoran, Dinamov trener.

Nakon što položi gotovinu ili nekretnine, na koje se ranije mora upisati založno pravo, osumnjičeni će na sudu morati obećati da će se pridržavati mjera opreza.

Nova Uskokova istraga protiv najmoćnijeg čovjeka hrvatskog nogometa rezultat je nadzora kojega je mjesecima provodio sektor za otkrivanje poreznih prijevara pri Ministarstvu financija.

Iz Dinama navodno izvučeno preko deset milijuna eura i pola milijuna funti

Tzv. porezni Uskok navodno je utvrdio da je iz Dinama preko off shore tvrtki od 2004. izvučeno preko deset milijuna eura i pola milijuna funti. Upravo su za taj dio priče, po sumnjama tužiteljstva, bili zaduženi Mamićev sin Mario te dvojica uhićenih poduzetnika Krota i Stipančić.
Prema pisanju medija imena te dvojice istarskih poduzetnika i ranije su se u nekoliko navrata spominjala u kontekstu malverzacija i pranja novca u u inozemstvu preko off-shore tvrtki.

Tužiteljstvo sumnja da je Mamić, kao izvršni dopredsjednik i član uprave GNK Dinamo, u razdoblju od prosinca 2004. do travnja ove godine, povezao u zločinačko udruženje Vrbanovića, kao glavnog direktora i člana uprave Dinama, svog sina, Krotu i Stipančića kao voditelje poslovanja ili prokuriste tvrtki iz Švicarske, Arapskih Emirata, Velike Britanije i Hong Konga.

Mamić je sa sinom, Krotom i Stipančićem navodno dogovarao zaključivanje fiktivnih sporazuma i ugovora između Dinama i tvrtki iz Švicarske, Velike Britanije i Hong Konga o preuzimanju nepostojećih dugovanja GNK Dinamo prema igračima te za nepostojeće usluge posredovanja prilikom transfera igrača, koje su u ime GNK Dinamo potpisivali Mamić i Vrbanović.

Komentiraj