Petar Glebov/PIXSELL

USKOK Tko je Mamiću dostavio lažnu SMS korespondenciju?

USKOK je, na temelju kaznene prijave PNUSKOK-a donio rješenje o provođenju istrage protiv 36 godišnjeg hrvatskog državljanina  kojeg se sumnjiči da je počinio kazneno djelo sprječavanja dokazivanja u slučaju počinjenih kaznenih djela iz nadležnosti USKOK-a, objavio je u subotu USKOK.  U priopćenju se ne navode imena, no iz njegova sadržaja jasno je da se radi o kaznenom postupku koji je vođen protiv Zdravka Marića i trojice drugih okrivljenika na Županijskom sudu u Osijeku. Spriječavanje dokazivanja u ovom se slučaju odnosi na izradu  lažnih SMS poruka koje je Mamić nekoliko dana prije izricanja presude prezentirao javnosti govoreći da se radi o dokazima koji upućuju da je u slučaju protiv njega bilo pritisaka kako bi ga se osudilo bez dokaza.

U priopćenju koje prenosimo navodi se:

„Osnovano se sumnja da je okrivljenik, u razdoblju od veljače do 20. rujna 2018., na području Belišća i Zagreba, s namjerom da se za više osoba u kaznenim i drugim postupcima koji se vode protiv njih ishode povoljne sudske odluke, izrađivao lažnu SMS korespondenciju i drugu dokumentaciju kako bi ih te osobe iskoristile u navedenim postupcima. Tako je, s ciljem da se lažno sačinjena korespondencija koristi u kaznenom postupku koji se protiv Z. M. i trojice drugih okrivljenika zbog kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti vodi pred Županijskim sudom u Osijeku, prije objave prvostupanjske presude u tom predmetu, izradio lažnu prepisku između bivšeg Glavnog državnog odvjetnika i jednog neimenovanog suca koji je u tom predmetu bio član sudskog vijeća a prema kojoj bi bivši Glavni državni odvjetnik vršio pritisak da se bez ikakvih dokaza protiv jednog okrivljenika donese osuđujuća presuda. Lažnu prepisku je potom dostavio Z. M. koji je istu javno objavio na konferenciji za medije održanoj 4. lipnja 2018. godine. Nadalje, branitelj Z. M. je tražio da se na temelju lažne korespondencije odgodi objava prvostupanjske presude u tom predmetu, koji prijedlog je sudsko vijeće odbilo te je 6. lipnja 2018. objavilo presudu kojom su svi okrivljenici u tom predmetu proglašeni krivima. Osim navedenog, okrivljenik je prije izrade pisanog otpravka osuđujuće presude protiv koje se može podnijeti žalba Vrhovnom sudu RH, izradio novu lažnu korespondenciju o navodnom utjecaju na suce Vrhovnog suda RH koji bi odlučivali o žalbi okrivljenika kako bi je predao Z. M. s namjerom da je iskoristi u predstojećem žalbenom postupku u čemu je spriječen dojavom da se nad njim provodi kriminalističko istraživanje.

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Osijeku predložio određivanje istražnog zatvora protiv okrivljenika“, priopćio je USKOK.

 

Komentiraj