USKOK proširio istragu protiv bivše tužiteljice, njenog supruga i supružnika Canjuga

Autor:

29.06.2020., Zagreb - Na Zupanijskom sudu koji je trenutno zbog potresa premjesten na Opcinski sud nastavak sudjenja Ivici Todricu, Piroski Canjugi i Anti Huljevu za izvlacenje novaca. Todoric je dobio odvjetnicu po sluzbenoj duznosti. rPhoto: Marko Lukunic/PIXSELL

Marko Lukunic/PIXSELL

USKOK je u petak donio rješenje o proširenju istrage protiv četvero hrvatskih državljana zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti te poticanja i pomaganja u zlouporabi položaja i ovlasti.

USKOK u priopćenju nije naveo imena osoba o kojima se radi, no među osumnjičenima su supružnici Goran i Mirela Alerić Puklin te Zlatko i Piruška Canjuga, piše Index.

Mirela Alerić Puklin je bivša tužiteljica iz slučaja Agrokor, a sa suprugom je javnosti postala poznata zbog afere Janaf s Draganom Kovačevićem.

Alerić Puklin i Piruška Canjuga završili su u zatvoru u sklopu akcije proizašle iz ranijeg istraživanja u slučaju Janaf.

Puklin je tada osumnjičen za skrivanje Kovačevićevih četiri milijuna kuna no on je porekao da je skrivao novac bivšeg šefa Janafa i da se radi o novcu koji je naslijedio od rođaka te prodajom udjela u društvu u kojem je bio član.

Sumnja se da je Zlatko Canjuga krajem studenog i početkom prosinca 2018. godine u Zagrebu, sukladno prethodnom dogovoru sa svojom suprugom, posredstvom Puklina, zatražio od zamjenice županijskog državnog odvjetnika u ŽDO Zagreb da poduzme potrebne radnje radi umanjenja ili eliminacije potencijalne kaznene odgovornosti Piruške Canjuge, piše u priopćenju DORH-a.

Zanimljivo je to da je Alerić Puklin to prihvatila iako zna da ne smije, što su znali i ostali okrivljenici, navodi DORH.

Puklin je koristeći okolnost da je kao zamjenica županijskog državnog odvjetnika bila zadužena za provođenje istrage u drugom predmetu protiv više okrivljenika, između ostalih i protiv Canjuge, zbog postojanja osnovane sumnje u počinjenje kaznenih djela na štetu istog društva.

DORH je naveo kako je imala pristup podacima iz više kaznenih predmeta u radu drugih tužitelja te da je u više navrata neposredno pristupala elektronskom upisniku i vršila uvid u sadržaj navedenog spisa.

“Nakon što je utvrdila da je zaduženi tužitelj 30. studenoga 2018. donio rješenje o provođenju istrage zbog postojanja osnovane sumnje da bi II. okr. počinila kazneno djelo, pribavila je i izvršila uvid u to rješenje i druge raspoložive podatke konkretnog spisa na temelju kojih je u ime II. okr. sastavila dokument naziva ‘žalba protiv rješenja o provođenju istrage’ s prijedlogom da nadležni sud navedeno rješenje ukine, u kojem je detaljno argumentirala i obrazložila žalbene razloge”, navodi DORH ali i dodaje kako je taj dokument I. okr., sukladno dogovoru, predala III. okr., a ovaj potom IV. okr., koji ga je odmah učinio dostupnim II. okr. i njezinim braniteljima. Nakon toga je II. okr. posredstvom svog branitelja u spis uložila žalbu protiv rješenja o provođenju istrage u koju su kopirani bitni dijelovi s podacima i zaključcima iz navedenog dokumenta kojeg je I. okr. izradila.

Puklin je Canjugi dostavljala informacije o stanju predmeta kao i o postupanju te namjeravanom postupanju DORH-a u predmetima. To uključuje i predmete u kojima je postupanje tajno.

DORH je priopćio da je Alerić Puklin u skladu sa stanjem pojedinog predmeta, davala upute Piruški Canjugi o načinu i sadržaju obrane te o radnjama koje bi trebala poduzeti da bi otklonila svoju kaznenu odgovornost.

DORH kaže da je Alerić Puklin dostavljala i podatke o državnoodvjetničkim postupanjima prema drugim okrivljenicima ili potencijalnim okrivljenicima kako bi im Piruška Canjuga te podatke učinila dostupnima.

KONFLIKT DOKAZA: Čiji je zapravo novac za koji DORH tvrdi da ga je suprug tužiteljice čuvao Kovačeviću

EKSKLUZIVNO: ‘TO JE TO!’ – Kako je naprasno prekinuto saslušanje Mirele Alerić Puklin u aferi Borg

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.