USKOK pokrenuo istragu protiv 13 krijumčara migranata, zaradili najmanje 700 tisuća kuna

Uskok je, temeljem policijske kaznene prijave, podigao optužnicu protiv 11 hrvatskih i dva kosovska državljana koje sumnjiči da su se udružili radi krijumčarenja stranaca, na čemu su zaradili najmanje 700 tisuća kuna.

“Osnovano se sumnja da su se okrivljenici, u razdoblju od prosinca 2018. do kolovoza 2019. godine, povezali u zajedničko djelovanje na području Primorsko-goranske, Istarske i Brodsko-posavske županije u cilju da se okoriste nedozvoljenim prevođenjem stranih državljana preko državne granice s Bosnom i Hercegovinom u Republiku Hrvatsku te kroz Republiku Hrvatsku do državne granice sa Republikom Slovenijom. U cilju realizacije dogovorenog, prvookrivljeni je sa zasad nepoznatim osobama organizirao nedozvoljeno prebacivanje većeg broja stranaca u Hrvatsku preko državne granice s Bosnom i Hercegovinom i to za iznos od najmanje 1.000,00 eura po osobi.

U svrhu daljnjeg nedozvoljenog transfera do granice s Republikom Slovenijom, dio okrivljenika je preuzimao strance u vlastite ili iznajmljene osobne automobile, dok je drugi dio okrivljenih vlastitim vozilima sudjelovao u prijevozu kao prethodnica, radi izviđanja policijskih ophodnji na ruti kretanja. Na taj način su omogućili nedozvoljeno kretanje po teritoriju Republike Hrvatske za najmanje 96 stranih državljana, kao i njihov transfer do državne granice sa Slovenijom, čime su stekli materijalnu korist od najmanje 700 tisuća kuna”, navodi se u priopćenju Uskoka.

Sucu istrage predloženo je određivanje istražnog zatvora protiv deset osumnjičenika.

Komentiraj