Uskok pokreće istragu o sumnjivoj obnovi kuća nakon rata na području pogođenom potresom

Nakon istupa građana s potresom pogođenog područja, koji su se otvoreno požalili da kuće obnovljene nakon Domovinskog rata nisu dobro sanirane te da u njima nema adekvatnog građevinskog materijala, Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) objavio je u ponedjeljak da će zatražiti od policije provođenje kriminalističkog istraživanja.

USKOK će žurno će zatražiti od policije provođenje kriminalističkog istraživanja kako bi se utvrdilo je li tijekom obnove kuća nakon Domovinskog rata bilo kriminala, objavljeno je na stranicama DORH-a.

“U odnosu na javne objave i istupe pojedinaca te upite o mogućim propustima u poslijeratnoj obnovi objekata na području Sisačko-moslavačke županije, odgovaramo da će Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) žurno zatražiti od policije provođenje kriminalističkog istraživanja radi utvrđenja postojanja osnovane sumnje da bi bilo počinjeno kazneno djelo iz nadležnosti Ureda ili neko od drugih kaznenih djela za koje se progon poduzima po službenoj dužnosti, te će ujedno zatražiti i od drugih državnih tijela poduzimanje radnji i mjera iz njihove nadležnosti”, priopćio je DORH.

Podsjetimo, premijer Andrej Plenković rekao je na sjednici Vlade u ponedjeljak da treba ispitati zašto su neke kuće nakon Domovinskog rata, dakle, prije više od 20 godina, nekvalitetno obnovljene. Ogradio se da u ovom trenutku nema detaljnih saznanja o tome.

“Mislim da se treba ispitati kako se to i zašto dogodilo, tko je radio, bio nadzor, tko je davao konačne uporabne dozvole za objekte”, rekao je Plenković na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade.

Plenković je rekao da će u sve uključiti i nadležnog ministra graditeljstva Darka Horvata i državnog tajnika u Središnjem državnom uredu za obnovu i stambeno zbrinjavanje Nikolu Mažara.

Premijer je najavio da će se sve ispitati te da će se propitati čija je to nadležnost. Obnova Hrvatske bila je veliki proces, rekao je i dodao da treba ispitati je li se zgrade gradile na način da to nije bilo u skladu s propisima.

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Nikola Mažar rekao je da je nakon Domovinskog rata u Hrvatskoj obnovljeno više od 156.000 obiteljskih kuća. Obnova je trajala od 1995. do 2000. i sudjelovalo je preko 150 tvrtki. Naglasio je da je sve rađeno u skladu sa zakonima.

Radimir Čačić, predsjednik Reformista, rekao je da ovdje možda ima mjesta i ratnom profiterstvu te da se sve brzo može ispitati i saznati.

 

Komentiraj