Uskok podignuo optužnicu protiv švercera oružjem iz SAD

HINA

Uskok je u ponedjeljak, nakon provedene istrage, pred splitskim Županijskim sudom podignuo optužnicu protiv petorice hrvatskih državljana te jednog hrvatskog i nizozemskog državljanina zbog udruživanje u zločinačko udruženje za krijumčarenje vatrenog oružja namijenjenog za prodaju na ilegalnom hrvatskom tržištu.

Optužnice su podignute protiv hrvatskih državljana M. R. (43), K. P. (64), J. O. (60), G. P. (35) i I. M. (57) te hrvatskog i nozozemskog državljanina M. Š. (32), priopćio je Uskok dodajući kako se optuženi terete i za zlouporabu položaja i ovlasti te za poticanje.

Optužnicom se M. R., K. P., G. P. i I. M. stavlja na teret da su se od početka 2018. do studenog iste godine na području Splitsko-dalmatinske županije i Zagreba povezali u zajedničko djelovanje radi stjecanja velike nepripadne imovinske koristi kontinuiranom kupovinom većih količina vatrenog oružja i dijelova oružja iz Sjedinjenih Američkih Država i njegove prodaje na ilegalnom tržištu Hrvatske.

Okrivljenici su se povezali s više nepoznatih osoba na području SAD-a, nakon čega je M. R. Preko interneta iz SAD-a u više navrata dogovarao kupovinu i isporuku veće količine pištolja i dijelova za pištolje. Isporučitelj je naručeno oružje lažno deklarirao kao dijelove za automobile, motocikle i igračke i potom pošiljke slao na adresu  M. R., kao i na izmišljenjo ime na njegovoj adresi.

Prvookrivljeni je o isporuci paketa izvještavao J. O., koji je kao otpremnik pošte carinjenja Zagreb potom izvještavao carinika Graničnog carinskog ureda Zračna luka i pošta, a koji je pakete s oružjem prema uputama trećeokrivljenog stavljao u redovni poštanski promet. Time je u više navrata omogućio izbjegavanje carinske kontrole.

Pakete je potom preuzimao M. R., dok je K. P. sklapao dijelove pištolja koje su zatim prodavali G. P. i I. M. koji su ih kupovali radi daljnje prodaje.  Pored toga, K. P. je u obiteljskoj kući neovlašteno držao 45 pištolja i revolvera različitih marki, 28 raznih pušaka, dvije strojnice, pet automatskih pušaka, poluautomatsku pušku, 11 prigušivača, 162 komada sastavnih i rezervnih dijelova, 18.199 komada puščanog i pištoljskog streljiva, 1.017 inicijalnih kapisli za streljivo i pet kilograma baruta te veliku količinu novca.

U optužnici se predlaže produljenje istražnog zatvora protiv dvojice okrivljenika, stoji u priopćenju Uskoka.

Komentiraj