Uskok podigao optužnicu protiv 57 okrivljenika i 39 trgovačkih društava

HINA / Damir SENČAR

Uskok je u utorak, nakon provedene istrage, pred zagrebačkim Županijskim sudom podignuo optužnicu protiv devetoro hrvatskih državljana, 48 kineskih državljana i 39 trgovačkih društava zbog počinjenja kaznenih djela zločinačkog udruženja, zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju u sastavu zločinačkog udruženja, pomaganja u zlouporabi povjerenja u gospodarskom poslovanju u sastavu zločinačkog udruženja, pomaganja u utaji poreza ili carine u sastavu zločinačkog udruženja te utaje poreza ili carine.

Priopćenje Uskoka prenosimo Vam u cijelosti:

“Optužnicom se I. okr. stavlja na teret da je, od početka veljače 2013. godine do 30. studenoga 2016. , u Zagrebu, u zajedničko djelovanje povezao II., III., IV., V. i VI. okrivljene radi pribavljanja znatne nepripadne imovinske koristi za sebe i ostale okrivljenike te omogućavanja izbjegavanja plaćanja PDV-a i poreza na dobit okrivljenim trgovačkim društvima.

Plan zločinačkog udruženja realiziran je posredstvom 12 trgovačkih društava čiji je stvarni osnivač i voditelj poslova bio I. okr., a koja su osnovana isključivo radi izdavanja nevjerodostojnih računa za robu koja ta trgovačka društva nisu isporučila okrivljenim trgovačkim društvima.

Nakon plaćanja ispostavljenih računa novac je podizan u gotovini te je potom, uz zadržavanje dogovorene provizije od osam posto od neto uplaćenog iznosa računa, vraćan okrivljenim trgovačkim društvima, čime im je omogućeno evidentiranje nevjerodostojnih računa u poslovnim knjigama te slijedom toga umanjenje osnovice za obračun PDV-a i poreza na dobit.

Nadalje je I. okr., u ostvarenju navedenoga te u cilju prikrivanja uloge u trgovačkim društvima koja je osnovao i čije poslove je stvarno vodio, pronalazio osobe koje su bile postavljene za formalne direktore tih trgovačkih društava, a II. i III. okr. su tim osobama pronalazili smještaj u Zagrebu i osiguravali otvaranje računa u poslovnim bankama na ime trgovačkih društava koja su formalno vodili, dok su IV. i V. okrivljenici pronalazili odgovorne osobe i stvarne voditelje poslovanja trgovačkih društava koja su bila zainteresirana za pružanje usluga izdavanja nevjerodostojnih računa od kojih su dobivali podatke vezano za sadržaj i iznos fiktivnih računa koje su im ispostavljala trgovačka društva prvookrivljenika.

Sukladno uputama IV. i V. okr., II. i VI. okr. su sastavljali fiktivne račune i drugu poslovnu dokumentaciju potrebnu za fingiranje poslovnih procesa između trgovačkih društava I. okr. i okrivljenih trgovačkih društava, temeljem kojih su u navedenom razdoblju okrivljena trgovačka društva na račune trgovačkih društava I. okrivljenika uplatila ukupno 52.719.088,40 kuna od kojeg iznosa su pripadnici zločinačkog udruženja (I.-VI. okr.) , na ime dogovorene provizije, za sebe zadržali i međusobno podijelili ukupno 3.370.537,66 kuna, dok su okrivljenim trgovačkim društvima na opisani način pribavili nepripadnu imovinsku korist omogućivši im izbjegavanje plaćanja PDV-a i poreza na dobit, čime su proračun Republike Hrvatske oštetili za ukupno 14.174.293,52 kune.

Na temelju rješenja o određivanju privremenih mjera osiguranja oduzimanja nezakonito stečene imovinske koristi, koja je na prijedlog USKOK-a donio Županijski sud u Zagrebu, okrivljena trgovačka društva su do 30. listopada 2017. u proračun Republike Hrvatske uplatila ukupno 5.130.936,05 kuna.

U optužnici je predloženo da se od svih okrivljenika oduzme protupravno stečena imovinska korist.”

Komentiraj