ZBIRNO: Uskok počeo ispitivanje sudaca, Krušlin nije osumnjičen za primanje mita

U srijedu ujutro u Osijeku su počela uhićenja sudaca koje je Zdravko Mamić u ožujku prozvao za kriminal.

USKOK je još ranije potvrdio da istražuje osječke suce slijedom Mamićevih navoda. Riječ je o najprozivanijim sucima – Darku Krušlinu, Zvonku Vekiću i Anti Kvesiću. prema neslužbenim infromacijama među uhićenima je i osječki poduzetnik Drago Tadić.

Policija je suca Zvonka Vekića pronašla na adresi njegove prijateljica, za koju je Mamić govorio da su se sastajali u njezinom stanu te da im je platio let za Dubai. Na adresi Vekićeve prijateljice bio je i sam Zvonko Vekić. Policija ga je provela od stana do garaže gdje su se zadržali jedno kraće vrijeme i vratili u stan, a oko 10.40 sati je priveden.

Odvjetnik Darka Krušlina Ljubo Pavasović Visković potvrdio je uhićenje svojeg klijenta. Kazao je da je policija oko šest sati ujutro došla u kuću Krušlina. Izvršena je pretraga doma, a tijekom dana bit će prepraćen u Zagreb.

Ljubo Pavasović Visković: “Krušlin je žrtva enormno zlobne manipulacije Zdravka Mamića”

Uskok je u srijedu poslije podne počeo ispitivati uhićene suce i Dragu Tadića, javio je HTV.

Uskok počeo ispitivanje uhićenih osječkih sudaca i poduzetnika

Ispitivanje suca Krušlina trebalo bi početi u 20 sati u srijedu, a njegov odvjetnik Ljubo Pavasović Visković izjavio je za RTL kako njegov branjenik nije osumnjičen za primanje mita.

Pavasović Visković: “Sudac Krušlin nije osumnjičen za primanje mita”

Hina je neslužbeno javila da su u Zagreb dovedeni suci Krušlin i Kvesić, a nakon njih bi pritvorskom nadzorniku, a potom i u Uskok trebao biti doveden i Tadić, a posljednji sudac Vekić. Sve ih čeka ispitivanje u Uskoku i noć u pritvoru.

Suci Krušlin i Kvesić dovedeni u Zagreb, sve uhićenike čeka ispitivanje u Uskoku i noć u pritvoru

Predsjednik Županijskog suda u Osijeku Zvonko Vrban progovorio je u srijedu poslije podne o tome koliko su uhićenja u Osijeku narušila ugled hrvatskog pravosuđa.

Predsjednik osječkog suda: “Dugo će trebati da pravosuđe povrati ugled”

Zdravka Mamića prošlog su mjeseca u kantonalnom su tužiteljstvu u Livnu ispitivali o optužbama, među ostalim i na račun sudaca koje je u listopadu dostavio Uskoku na USB sticku.

“Ako su počela uhićenja, to znači da postoji osnovana sumnja. To je već puno”, rekao je odvjetnik Anto Nobilo na N1 televiziji. Kaže da još nije poznato znači li to da će doći do ponovljenog suđenja Mamiću. “Ovo je velika vijest za Hrvatsku i pravosuđe. Ovo je alarm da nešto treba mijenjati”, dodao je Nobilo.

Anto Nobilo o uhićenju osječkih sudaca: “Ovo je bomba!”

Zoran Mamić osumnjičen za davanje mita osječkim sucima?

Bivši trener Dinama Zoran Mamić, pravomoćno osuđen na četiri godine i osam mjeseci zatvora zbog izvlačenja novca iz kluba, osumnjičen je za podmićivanje sudaca, doznao je u srijedu Telegram od izvora bliskih istrazi.

Zoran Mamić osumnjičen za davanje mita osječkim sucima?

Zvonko Vrban: “Ovo je težak dan za Županijski sud u Osijeku, težak dan za hrvatsko ptravosuđe”

Predsjednik Županijskog suda u Osijeku Zvonko Vrban poručio je da je ovo težak dan za osječki Županijski sud i hrvatsko pravoduđe. “Mi ćemo se morati reorganizirati i nastaviti s radom, a što će se događati sa sucima, pokazat će vrijeme. Još uvijek moramo poštivati presumpciju nevinosti, a što će se dalje događati, to će pokazati vrijeme”, rekao je.

Upitan može li Županijski sud u Osijeku zadržati povjerenje javnosti nakon ovih događaja, Vrban je rekao da je sud funkcionirao i prije njih, a funkcionirat će i nakon. “Mi nismo živjeli i radili pod staklenim zvonom, i ovdje su suci ljudi koji žive hrvatsku društvenu stvarnost. Naravno da se od sudaca očekuje da budu pošteni, moralni i korektni, a kad to nisu, dužni smo ih maknuti iz sustava, što upravo sada i radimo”, poručio je.

Zvonko Vrban: “Ovo je težak dan za Županijski sud u Osijeku, težak dan za hrvatsko pravosuđe”

Oglasili se USKOK i MUP

Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala i Ministarstvo unutarnjih poslova oglasili su se u srijedu oko uhićenja u Osijeku.

“Uhićenja i provođenje hitnih dokaznih radnji protiv više osoba rezultat su kriminalističkog istraživanja koje se provodi u suradnji s PNUSKOK-om i Samostalnim sektorom za financijske istrage Porezne uprave Ministarstva financija.

Navedene radnje provode se u odnosu na više osoba za koje se osnovano sumnja da su počinile kaznena djela protiv službene dužnosti.

USKOK će nakon ispitivanja osumnjičenika donijeti odluku o daljnjem postupanju u predmetnom slučaju o čemu će pravodobno obavijestiti javnost.

Za sada se može potvrditi da su uhićene četiri osobe među kojima su trojica sudaca u odnosu na koje je zatraženo skidanje imuniteta što je Državno sudbeno vijeće i odobrilo”, navodi se u priopćenju USKOK-a.

Oglasili se USKOK i MUP: U Osijeku uhićene četiri osobe, evo za što ih se sumnjiči

Milanović: “Ako su uhitili tri suca, to je mreža”

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović u srijedu je s otoka Krka komentirao uhićenje osječkih sudaca koje je teško optužio Zdravko Mamić.

“Tri suca, to je sistemski poremećaj, djeluje kao lupus. Dakle, teža imunološka situacija. Vidjet ćemo, može i USKOK pogriješiti”, rekao je novinarima Milanović.

“Ako su uhitili tri suca, to je mreža. To je sustav koji je HDZ-ov. Sve je funkcioniralo kao po špagi, dok stvari nisu postale toliko javne da ih se više nije moglo skrivati. Onda je po ustaljenom obrascu reagirao ‘dobri i simpatični medo’ – USKOK. A uskoci moraju biti uskoci, potpuno drugi mentalitet”, dodao je.

Milanović komentirao uhićenja: “To je sistemski poremećaj, djeluje kao lupus”

Ministar Malenica: “Ovo pokazuje da nema nedodirljivih”

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica u srijedu je komentirao uhićenja osječkih sudaca. “Jutros su se dogodila uhićenja. Ona su rezultat izvida koje je poduzimao USKOK. Tu se pokazalo da USKOK radi svoj posao, iako je bio kritiziran. Uhićenje sudaca svakako baca lošu sjenu na pravosuđe. Međutim, ovo pokazuje da nema nedodrljivih i da svatko treba odgovarati za nedjela koji počini”, rekao je Malenica novinarima.

Ministar Malenica o uhićenjima sudaca: “Ovo pokazuje da nema nedodirljivih”

Oglasio se Zdravko Mamić

Tijekom jutra iz Bosne i Hercegovine na društvenoj mreži Facebook oglasio se i Zdravko Mamić.

“Neću likovati i neću slaviti, zahvalan sam Bogu što je nakon ovoliko patnje i suza moje obitelji, mene, te mojih suradnika konačno počinje progon reketara i lopova u sudačkim krugovima. Nakon što sam prije 8 mjeseci poslao famozni USB s dokazima državnim tužiteljima, te 3 mjeseca nakon što smo svi vi koji čitate i ja krenuli u borbu za Reformu pravosuđa jutros su uhićeni krivosuci koje sam prozvao te protiv njih počinje kazneni progon, baš kao što sam i najavio”, napisao je, između ostalog, Mamić.

Oglasio se Zdravko Mamić: “Neću likovati i neću slaviti, zahvalan sam što konačno počinje progon reketara i lopova”

Odvjetnik Drage Tadića: “Nismo očekivali da će se ovo dogoditi, mislio je da će biti pozvan kao svjedok”

“Svi znaju tko su uhićeni, nitko ništa ne govori. Obavlja se pretraga doma i vodi se kriminalističko istraživanje, ali dalje ne znamo. Drago je i mislio da će biti pozvan kao svjedok na neke okolnosti, druženja, utakmice i tako dalje, gdje je bio nazočan u par situacija”, rekao je Zdravko Dumančić, odvjetnik Drage Tadića.

Dodao je da se sve vjerojatno naslanja na iskaz Zdravka Mamića. Tadić je u trenutku uhićenja bio kod kuće. “Nismo očekivali da će se ovo dogoditi. Mi smo u 9 sati jutros trebali imati raspravu u jednom drugom slučaju”, kazao je.

Odvjetnik Drage Tadića: “Nismo očekivali da će se ovo dogoditi, mislio je da će biti pozvan kao svjedok”

DSV: Odgođeno sutrašnje ročište

Državno sudbeno vijeće u srijedu je poručilo da se sutrašnje ročište u stegovnom postupku neće održati jer se, po odredbama, ročište ne može održati bez prisustva sudaca protiv kojih se vodi postupak.

“Sukladno odredbama Zakona o kaznenom postupku koji se supsidijarno primjenjuje u stegovnom postupku bez prisustva sudaca protiv kojih se vodi stegovni postupak isti nije moguće voditi. Slijedom navedenog sutrašnje se ročište neće održati, a stegovni postupak će se nastaviti kada se za to steknu uvjeti”, rekli su iz DSV-a.

‘Zdravko Mamić je glavni reformator hrvatskog pravosuđa’

Saborski zastupnik SDP-a Siniša Hajdaš Dončić rekao je da je Zdravko Mamić glavni reformator hrvatskog pravosuđa. “On je potaknuo procese koji su bili koruptivni i eskalirali su danas u Osijeku. Pravosuđe je korumpirano, a pokazalo se da i imamo slabe institucije”, istaknuo je zastupnik SDP-a.

“Tri suca su nam danas uhićena. Očito u Osijeku treba dobro provjeriti. Od akademske zajednice, jer znamo da su se HDZ-ovci kombijima vozili po diplomu u Osijek”, poručio je nikola Grmoja.

O uhićenjima u Osijeku i u Saboru: “Zdravko Mamić je glavni reformator hrvatskog pravosuđa”

Mamić suce optužio za primanje mita

Zdravko Mamić je, na konferenciji za medije koju je sredinom ožujka organizirao u Mostaru, između ostalog, osječke suce optužio za primanje mita kako bi ga oslobodili u sudskom postupku za izvlačenje novca iz Dinama.

Mamić je, podsjetimo, pravomoćno osuđen na na šest i pol godina zatvora za izvlačenje 116 milijuna kuna iz Dinama.

“Uredno su bili moji gosti na Maksimiru. Neke sam slao i na prijateljsku utakmicu u Liverpool”, kazao je u ožujku i dodao da je sa sucem Vekićem proveo sedam dana u Dubaiju na dočeku Nove godine. Sucima Vekiću, Krušlinu i Kvesiću, ustvrdio je Mamić, platio je 500 tisuća eura.

Nekoliko dana nakon te konferencije u medijima su objavljene video snimke i fotografije osječkih sudaca Zvonka Vekića i Darka Krušlina u društvu sa Zdravkom Mamićem.

Mamić je u snimci koju je poslao USKOK-u, podsjetimo, tvrdio da je obojici sudaca dao stotine tisuća eura kako bi u predmetima koji se protiv njega vode odlučili njemu u korist.

Materijal je s USB sticka koji je Mamić spominjao na press-konferenciji, a postojanje sticka potvrdio je i USKOK u priopćenju za medije. Mamić tvrdi da stick sadrži dokaze o tome da je podmićivao suce. Sama snimka sadrži 78 minuta i 14 sekundi Mamićevog monologa.

Na toj snimci on iznosi optužbe na račun sudaca koji su sudili u predmetima optuženih. Radi se o tri suca osječkog Županijskog suda, a Mamić tvrdi da im je davao novac te ih častio prije, za vrijeme i nakon sudskog postupka. Tvrdi da im je platio oko pola milijuna eura da ga oslobode, a oni su ga na kraju osudili. Opisuje privatna druženja s osječkim sucima, priča o poklonima koje im je davao te tvrdi da je na sastancima sa sucima bio prisutan niz osoba koje mogu potvrditi njegove navode. Mamić tako spominje i skupocjeni sat koji je, kako tvrdi, darovao sucu Krušlinu. Taj sudac mu je zatim, tvrdi Mamić, preko šefa osječkoga zatvora Pribića vratio sat, i to na sudu prvog dana suđenja. Mamić tvrdi da je dok je u toaletu mijenjao sat, u toalet slučajno ušao USKOK-ov tužitelj Sven Mišković, koji ih je zamalo uhvatio kako mijenjaju satove.

Vekić i Krušlin suspendirani krajem ožujka

Državno sudbeno vijeće krajem ožujka suspendiralo je suce Zvonka Vekića i Darka Krušlina, a predsjednik Županijskog suda u Osijeku Zvonko Vrban protiv obojice je pokrenuo stegovni postupak. “DSV je odlučio da se suci udalje od obavljanja sudačke dužnosti. Isprva se to odnosi na rok od tri mjeseca, a moguće je da se nakon toga odluka produlji i na duži rok. Oni će najviše biti udaljeni godinu dana, do kraja postupka”, rečeno je nakon tog sastanka DSV-a.

Početkom svibnja odžano je prvo ročište u tom postupku. Krušlin i Vekić su pred DSV-om odbacili optužbe zbog kojih je protiv njih pokrenut stegovni postupak i predloženo razrješenje nakon objave fotografija s druženja sa Zdravkom Mamićem kojemu su sudili.

ZDRAVKO MAMIĆ: “Modrić i Lovren su suučesnici. Osobno sam nosio novac Sessi da mijenja odluke”

Zdravko Mamić imao je šestero sudaca na platnom spisku, uz šestero koje tvrdi da je osobno korumpirao

Zašto je Mamić Sessu i šest sudaca još 2019. prozivao za korupciju

MAMIĆ USKOK-u: ‘Pripuz me dao ubiti, a čepinska mafija prijetila je osječkim sucima da će im pobiti žene i djecu ako me ne osude’

 

Komentiraj