USKOK optužio petoricu Rumunja za pranje više od milijun i pol kuna

USKOK je pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv petero rumunjskih državljana zbog počinjenja kaznenih djela zločinačkog udruženja, krivotvorenja isprava i pranja novca u vrijednosti od najmanje 190.000 eura i 141.000 kuna putem lažnih OIB-ova, navodi se na stranici USKOK-a.

Prema optužnici, USKOK prvookrivljenika, 36-godišnjeg rumunjskog državljanina, tereti da je u razdoblju od lipnja 2017. do studenoga 2018. godine na području Rumunjske i Hrvatske u zajedničko djelovanje povezao povezao 34-godišnjeg, 23-godišnjeg, 28-godišnjeg i 30-godišnjeg rumunjskog državljana i veći broj zasad nepoznatih osoba s ciljem skrivanja kriminalnog porijekla novca pribavljenog počinjenjem kaznenih djela prijevara doznačavanjem i daljnjim raspolaganjem tim novcem preko bankovnih računa otvorenih na lažne identitete u poslovnim bankama na području Hrvatske.

USKOK navodi da su okrivljenici na području Rumunjske pribavili neistinite osobne isprave, temeljem kojih su na Poreznoj upravi u Hrvatskoj podnosili zahtjeve za izdavanjem OIB-a te potom otvarali bankovne račune.

“Potom su, uz neistinite osobne isprave i pomoću njih ishođene OIB-ove, otvarali kunske i devizne račune u više poslovnih banaka, koji su se koristili za prijevarna postupanja na štetu više desetaka državljana raznih država svijeta. Sredstvima koja su pristigla na te račune, za novčane nagrade od 100 do 1000 eura, dalje su raspolagali radi skrivanja njihovog nezakonitog izvora iako su bili svjesni njihovog kriminalnog porijekla”, stoji u priopćenju.

“U cilju realizacije navedenog, prvookrivljenik je angažirao ostale okrivljenike koji su mu radi izrade krivotvorenih osobnih dokumenata predavali svoje fotografije, nakon čega su zasad nepoznate osobe izrađivale krivotvorene dokumente koje je preuzimao prvookrivljeni i predavao ih ostalim okrivljenicima za daljnje korištenje.

Potom je, zajedno s ostalim okrivljenicima, u više navrata dolazio na područje Hrvatske, gdje su ostali okrivljenici, sukladno njegovim uputama, odlazili u ispostave Porezne uprave i podnosili zahtjeve za izdavanje potvrde o OIB-u koristeći pri tom krivotvorene osobne iskaznice Rumunjske, Francuske, Poljske, Estonije, Češke i Slovačke.

Djelatnici Porezne uprave, ne sumnjajući u istinitost predočenih osobnih iskaznica, dodijeljivali su im potvrde o OIB-u. Zatim su koristeći iste krivotvorene osobne iskaznice i vezane potvrde o OIB-u, u različitim poslovnim bankama u više gradova u Hrvatskoj otvarali kunske i devizne račune nakon čega su, zajedno s prvookrivljenikom, zasad nepoznatim osobama u inozemstvu javljali brojeve računa kako bi se isti koristili u prijevarnim postupanjima na štetu više stranih državljana. Na opisani je način na računima otvorenim na temelju krivotvorene dokumentacije u više navrata uplaćeno ukupno najmanje 190.000 eura i 141.000 kuna, koje iznose su okrivljenici, sukladno uputama I. okr., podizali u gotovini ili uplaćivali na druge račune”, dodaje se u priopćenju.

Na prijedlog USKOK-a, Županijski sud u Zagrebu je protiv jednog od okrivljenika produljio istražni zatvor, a protiv drugog ga je odredio.

Komentiraj