Uskok je optužio petoricu Hrvata koje tereti da su u sastavu zločinačkog udruženja nabavljali i krijumčarili oružje iz Slovačke u Hrvatsku te dalje u druge europske države.

Skupinu je prema Uskokovim sumnjama organizirao Bruno Kovačević koji je od kraja 2014. do lipnja 2015., na području Hrvatske, Mađarske i Nizozemske u zajedničko djelovanje povezao trojicu osumnjičenika radi nabave i krijumčarenja oružja, te njegove prerade i prodaje

Osim Kovačevića osumnjičeni su Željko Nimac, Ilija Lovrić, Željko Bagić i Marko Nimac.

Uskok ih tereti zbog zločinačkog udruživanja i nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabave oružja, objavilo je Državno odvjetništvo na svojim internetskim stranicama, ne navodeći imena okrivljenika.

Organizator je, sumnja Uskok, u Slovačkoj kupio 71 pištolj koji su, prema slovačkim zakonima, bili onesposobljeni za ispaljivanje bojevog streljiva te ih je sa Željkom Nimcem dovezao u Zagreb gdje su ih Željko Nimac i Lovrić prerađivali kako bi ih osposobili za ispaljivanje bojevog streljiva.

Kovačevića terete da je više puta odlazio u europske države dogovarati prodaju oružja, nakon čega je Bagić osobnim vozilom odvozio dogovorene količine i vrstu oružja.

Željka Nimca i Bagića terete da su bili zaduženi i za nabavu oružja i streljiva na području Hrvatske, a Marka Nimca da je na traženje Željka Nimca preuzeo streljivo i predao ga Bagiću.

Istraga protiv petorice pokrenuta je krajem lipnja prošle godine.

Komentiraj