Saša Zinaja

Uskok mora objasniti kome je Anna Marija Radić izdala nalog u slučaju Rimac

Uskok će morati precizno opisati na koji je način Anna Marija Radić, ravnateljica Uprave za područja posebne državne skrbi, koja je optužena da je u vremenu od sredine 2008. do kraja 2009. godine omogućila bivšoj gradonačelnici Knina Josipi Rimac nezakonito stjecanje stana, počinila djela koja joj se stavljaju na teret i kome je naložila poduzimanje radnji kojima je iskoristila svoj položaj i ovlasti. Stoji to u razlozima zbog kojih je Optužno vijeće Županijskog suda u Zagrebu optužnicu protiv Anna Marije Radić vratilo na doradu. Nacional je o tome pisao prije dva tjedna, ali razlozi zbog kojih je optužnica vraćena na doradu tada nisu bili poznati jer “još nije bio otpremljen pismeni otpravak odluke s obrazloženjem”.

Annu Mariju Radić tereti se da je “poduzela niz protuzakonitih radnji kojima je obitelji gradonačelnice Grada Knina, osim stambenog prostora površine 126,28 m2, omogućila neosnovano stjecanje vlasništva nad još dvije etažirane stambene jedinice u istoj zgradi u Kninu, površine 128,68 m2”. U optužnici je decidirano navedeno da je time “obitelji gradonačelnice Grada Knina, na štetu državnog proračuna pribavljena nepripadna imovinska koristi od 548.653,14 kuna”. Ono što je ostalo sporno su razlozi zbog kojih je optužnica podignuta samo protiv Anne Marije Radić, a ne i protiv Josipe Rimac.

Visoki izvor iz pravosudnih krugova tvrdi da je Uskok planirao uhititi Josipu Rimac usred prošle predsjedničke kampanje te da je ona, saznavši za to, hitno otputovala u Italiju dok se situacija ne “smiri”, odnosno dok se situacija političkim putem ne “sanira”. No taj izvor tvrdi da je cijela stvar pokrenuta kako bi se zapravo pokušalo naštetiti kampanji bivšeg predsjednika Ive Josipovića. Kasnije je potencijalno uhićenje Josipe Rimac skinuto s dnevnog reda. Nakon što je Nacional prije dva tjedna objavio da je optužnica protiv Josipe Rimac već bila napisana, ali je potom po uputi glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana donesena odluka da ipak neće biti podignuta, najvjerojatnije zbog nedostatka dokaza, o cijelom se slučaju oglasila i Josipa Rimac. Ona je u intervjuu Večernjem listu izjavila da “nema ni mrlju u karijeri, a kamoli zloporabu ovlasti” te da su istrage protiv nje bile politički motivirane, a nabrojala je i da je protiv nje napisano preko 600 novinskih članaka.

Uskok je pak nepodizanje optužnice protiv Josipe Rimac službeno pravdao time da “nije utvrđeno postojanje relevantnog stupnja sumnje”, a neformalno se tvrdilo da zbog smrti ključnog svjedoka nije bilo dokaza da su poticali Annu Mariju Radić na zloporabu položaja.

Vraćanje optužnice na doradu sada može rezultirati dvama scenarijima. Prvi je da se optužnica ipak proširi i na Josipu Rimac, a drugi da se obustavi i ona protiv Anne Marije Radić.

U obrazloženju Optužnog vijeća Županijskog suda kojim se utvrđuju razlozi za vraćanje optužnice Uskoku stoji sljedeće:

“Potrebno je, radi boljeg razjašnjenja stvari, precizno opisati radnje koje je okrivljena poduzela prilikom izvršenja inkriminiranog djela i kome bi eventualno nalagala poduzimanje radnji kojima je iskoristila svoj položaj i ovlast, kao što je ostalo nejasno protivno kojim odredbama Zakona o području posebne državne skrbi je okrivljena Anna Maria Radić postupala, a napose kada se ima na umu da je ODO Knin prilikom davanja mišljenja o pravnoj valjanosti ugovora o darovanju imalo na raspolaganju sve relevantne podatke potrebne za davanje mišljenja.”

Komentiraj