Uskok iznio detalje izvlačenja novca iz Dinama

Borna Filic/PIXSELL

Uskok je u optužnici protiv bivšeg čelnika Dinama Zdravka Mamića i njegovog brata Zorana, detaljno opisao kako su njih dvojica u dogovoru s bivšim Dinamovim direktorom Damirom Vrbanovićem i poreznikom Milanom Pernarom taj zagrebački klub navodno oštetili za gotovo 116 milijuna kuna, a državni proračun za barem 12,2 milijuna kuna neobračunatog i neplaćenog poreza i prireza.

Osumnjičeni porezni inspektor iz sesvetske ispostave, prema sumnjama Uskoka, nije u poreznom nadzoru za 2009., 2010. i 2011. Zoranu Mamiću obračunao porez na dohodak i prirez za 2011. u iznosu nešto većem od 12,2 milijuna kuna za što mu je kao nagradu isplatio novčanu naknadu.

Pernar je u tom nadzoru trebao utvrditi porijeklo novca, odnosno ima li Zoran Mamić dokazane izvore prihoda za imovinu i izdatke te na utvrđeni nerazmjer i neprijavljeni dohodak obračunati porez, ali je, u zamjenu za nagradu, 21. prosinca 2012.  obustavio postupak poreznog nadzora, objavio je Uskok u utorak na svojoj internetskoj stranici.

Poreznik je, međutim, znao da je Zoran Mamić u ožujku 2011. na račun Dinama u dva navrata uplatio nešto više od 24 milijuna kuna na ime povrata pozajmica.

Zoran Mamić se našao na Uskokovoj optužnici i zbog toga što je u veljači 2015. od poreznika zatražio da mu umanji obvezu plaćanja poreza na dodanu vrijednost, na dobit te kamate utvrđene tijekom poreznog nadzora, a nakon što su nadležne ustanove pravomoćno potvrdile da je dužan platiti porez i pripadajuće kamate u iznosu od oko milijun kuna.

Iako osumnjičeni poreznik nije bio zadužen za taj spis, u zamjenu za nagradu uzeo ga je u rad te mu je rješenjem neosnovano umanjio navedene obveze za gotovo 920 tisuća kuna.  No, do pribavljanja imovinske koristi nije došlo jer je voditeljica porezne ispostave Sesvete utvrdila da je Pernarovo rješenje protivno odluci nadležnih institucija te je ono poništeno.

Izvršnog dopredsjednika Dinama Zdravka Mamića te glavnog direktora i člana Uprave kluba Damira Vrbanovića terete da su „poduzeli radnje“ kako bi na teret Dinama osigurali Zoranu Mamiću novac za vraćanje pozajmica, koje mu je Dinamo prema nalazu poreznog nadzora davao od početka 2008. do kraja srpnja 2010., u ukupnom iznosu nešto višem od 24 milijuna kuna.

Vrbanović je s tim ciljem potpisao aneks ugovora o profesionalnom igranju kojim je neosnovano utvrđeno pravo jednog nogometaša na isplatu 50 posto budućeg transfera, iako su znali da je taj nogometaš zapisnikom o raskidu ugovora potvrdio da nema potraživanja prema Dinamu.

Zdravko Mamić je potom u ime Dinama podigao u banici kredit u iznosu od 4,4 milijuna eura koji je doznačen na račun kluba u ožujku 2011.

Potom su on i Vrbanović naložili plaćanje oko 25,9 milijuna kuna s Dinamovog računa na račun nogometaša. Time je za Dinamo nastala neosnovana obveza plaćanja predujma poreza i prireza u iznosu od oko 5,5 milijuna kuna koja je plaćen iz tog kredita.

Nogometaš je po dogovoru istog dana novac proslijedio na račun Zorana Mamića koji je pak nešto više od 24 milijuna kuna proslijedio na Dinamov račun na ime povrata pozajmica dok je ostatak zadržao za sebe, sumnja Uskok.

Zoranu Mamiću time je priobavljena korist od oko 25,9 milijuna kuna, dok je Dinamo oštećen na ime ukupnog troška kredita u iznosu od oko 35,8 milijuna kuna.

Okrivljenici su time lažno prikazali da je Zoran Mamić vlastitim novcem vratio pozajmice pa u daljnjem poreznom nadzoru kod NK Dinamo nije utvrđeno da se radi o prividnom pravnom poslu.

Zdravka Mamića terete da je kao izvršni dopredsjednik Dinama potpisivanjem aneksa ugovora o profesionalnom igranju utvrdio pravo nogometaša na isplatu 50 posto budućeg transfera, iako nogometaš nije imao potraživanja.

Mamić je potom nalagao isplate s Dinamovog računa na račun nogometaša u ukupnom iznosu višem od 80 milijuna kuna, a nogometaš je potom slijedeći Mamićeve upute podigao s računa oko 52 milijuna kuna koje je predao Zdravku Mamiću i članovima njegove obitelji.

Mamić je u tom slučaju navodno nezakonito pribavio 52 milijuna kuna, dok je Dinamo oštećen za iznos od 80 milijuna kuna. I u tom slučaju je za Dinamo nastala neosnovana obveza plaćanja predujma poreza i prireza na drugi dohodak u iznosu od oko 14,2 milijuna kuna što je plaćeno iz navedenog iznosa, kažu u Uskoku.

Komentiraj