USKOK istražuje nabavu uređaja koju je odobrio ministar Beroš

Ministarstvo zdravstva potvrdilo je da Uskok istražuje sumnjivu nabavu intraoperativnog uređaja koji je Ministarstvo zdravstva za KBC Sestre milosrdnice platilo 11,2 milijuna kuna s PDV-om.

“Uskok traži od nas da dostavimo neku dokumentaciju, ali nije zvao na razgovore, koliko ja znam”, rekao je za Večernji list državni tajnik Tomislav Dulibić.

Na sumnjivu nabavu ukazao je u travnju portal 24sata, koji je objavio da je uređaj kupljen za 9 milijuna kuna plus PDV, da je preplaćen više nego dvostruko te da je Ministarstvo nesvakidašnjom brzinom odobrilo tu kupnju.

Iznos je procijenjen pri raspisivanju natječaja u studenome 2020. godine, a konačna odluka o izabranom ponuditelju, tvrtki Endomedic, objavljena je 22. veljače.

Samo dan kasnije iz Ministarstva su dali suglasnost na odabranu ponudu, što je neuobičajeno brzo. To je za 24sata potvrdio Ivan Milas, predstojnik Klinike za tumore, navodeći kako je godinama pisao molbe za prioritetnije uređaje, kao što je novi kolonoskop, koji se koristi za puno više pacijenata, a postojeći je star 20 godina.

Milas je tražio CT simulator jer su imali 17 godina star, a pisali su i molbe Ministarstvu za uređaje za zračenje i anesteziološke aparate. Ni jedna molba nije prošla, dok je ova za intraoperativnim uređajem brzinski odobrena.

Potpisao ju je ministar Vili Beroš, potvrdio je Dulibić, koji je ujedno bio i u Upravnom vijeću KBC-a, piše Večernji.

Komentiraj