Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

USKOK Doneseno rješenje o provođenju istrage protiv šestorice krijumčara duhana

Uskok je u četvrtak navečer pokrenuo istragu protiv šesteročlane kriminalne skupine uhićene jutros zbog krijumčarenja gotovo dvadeset tona duhana u Hrvatsku. Među njima je bio i jedan policajac.

Uhićeni su zaradili oko 860 tisuća kuna, ali i oštetili državni proračun za najmanje 10,5 milijuna kuna.

Na temelju kaznene prijave Policijske uprave koprivničko-križevačke, doneseno je rješenje o provođenju istrage protiv šestorice hrvatskih državljana (1972., 1975., 1966., 1977., 1997., 1966.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruživanja, primanja i davanja mita, zlouporabe položaja i ovlasti, izbjegavanja carinskog nadzora, trgovanja utjecajem te nedozvoljene trgovine, piše u USKOK-ovom priopćenju.

“Osnovano se sumnja da su I. i II. okr., od travnja do 7. prosinca 2016., na području Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Slovenije, u zajedničko djelovanje povezali ostale okrivljenike radi kontinuirane kupovine, prijevoza i krijumčarenja većih količina duhana u listu te njegove prodaje na području Hrvatske. Novac za kupovinu duhana osigurali su I. i II. okr., a njegovu kupovinu u Bugarskoj obavio je II. okr. koji je potom organizirao prijevoz duhana do Slovenije gdje su ga, po nalogu I. okr., preuzimali i skladištili IV., V. i VI. okrivljeni. Za prijevoz duhana iz Slovenije u Hrvatsku I. okr. je angažirao VI. okr. i jednu zasad nepoznatu osobu dok je vozila osigurao preko trgovačkog društva kojeg je osnivač IV. okrivljenik. Nadalje, II. okr. je s III. okr. policijskim službenikom PGP Macelj dogovorio da će on, za određenu novčanu nagradu, bez kontrole i zaustavljanja na graničnom prijelazu Macelj, propuštati dogovorena vozila natovarena velikim količinama duhana u listu. Skladištenje, rezanje, pakiranje i prodaju duhana na području Hrvatske organizirao je I. okr., a duhan su prodavali II., IV. i V. okrivljeni. Na opisani način okrivljenici su iz Slovenije u Hrvatsku u najmanje osam navrata prokrijumčarili i prodali ukupno najmanje 19,16 tona duhana čime su na ime neplaćenih trošarina proračun Republike Hrvatske oštetili za najmanje 10.541.000,00 kuna, a sebi pribavili nepripadnu imovinsku korist od najmanje 862.000,00 kuna koji iznos su međusobno podijelili.”

Komentiraj