Usijani vlak HŽ-a: Od Osijeka do Zagreba vozio 5 sati, vani 40 stupnjeva, klima i prozor u kvaru, putniku pozlilo

Autor:

07.07.2014., Pula - Promet istarskim zeljeznicama zahvaljujuci ljetu i mladima koji su najcesci korisnici linije Pula-Ljubljana je u porastu. Photo: Dusko Marusic/PIXSELL

Dusko Marusic/PIXSELL

U vlaku koji je u četvrtak u 16:12 kretao iz Osijeka u Zagreb satima temperatura je bila paklena. Vanjska je temperatura bila skoro 40 stupnjeva, a Hrvatske željeznice u promet su svejedno pustile vlak bez klimatizacije.

“Ušao sam u usijani prostor gdje nisam mogao normalno disati. Najprije sam higijenskim maramicama očistio prljava platnena sjedala i prostor između njih, a potom sjeo očekujući da će klima-uređaj svaki trenutak proraditi. No ne samo da nisu upalili klimu prije nego što putnici uđu da ih bar dočeka rashlađen prostor na dan najžešćeg toplinskoga vala, već su pojasnili da klimatizacijski uređaji ne rade jer se, eto, vlak pregrijao!? Ne moram ni govoriti da prozor nije bilo moguće otvoriti i uskoro je danak platio putnik kojemu je u vlaku pozlilo”, prepričao je 60-godišnji Osječanin za Glas Slavonije.

Njegova supruga rekla je kako je, nakon što je dopratila supruga na vlak, jedva čekala izići na zrak, iako je vani bilo 40 stupnjeva.

“Nakon što je došao u Zagreb, suprug mi je rekao da je bio mokar od glave do pete. Neću ni govoriti da je osoba s dijabetesom, no i da nije, nedopustivo je da putnici u 21. stoljeću putuju u vlaku u kojemu klima-uređaj nije prilagođen radu u uvjetima kakvi su bili taj četvrtak. Kupio je povratnu kartu, no naglasio je kako ga HŽ više sigurno neće vidjeti, što je i razumljivo, jer unatoč tome što pruža određenu komociju naspram autobusa, vlak iz Osijeka vozi duže od predviđenoga, bez klima-uređaja, i to u najtoplijem danu u godini”, rekla je.

Iz HŽ – Putničkog prijevoza su rekli “da uređaj nije bio u uporabi do Vrbovca (koji je blizu Zagreba, nap. a.), dok je od kolodvora Vrbovec do Zagreba radio u punom kapacitetu”.

Ispričali su se putnicima vlaka 782 zbog uvjeta na putovanju u četvrtak, pojašnjavaju kako zbog iznadprosječnih temperatura dolazi do otežanog rada klimatizacijskog sustava u vlakovima i vagonima te da je do navedenog došlo i tijekom vožnje spomenutoga vlaka.

Jedna Osječanka je na šalteru pitala hoće li vlak doći na vrijeme i rečeno je da, unatoč radovima na pruzi, hoće. Međutim, vlak koji je u Zagreb prema voznome redu trebao stići u 21.05, u to vrijeme onamo nije došao. “Stigao je sat vremena kasnije”, rekla je.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.