Urugvajci odlučuju hoće li ljevica ostati na vlasti

Urugvajci u nedjelju biraju novog predsjednika i odlučuju hoće li ljevica koja je na vlasti zadnjih 15 godina i dalje voditi državu.

Zemlja od 3,4 milijuna stanovnika, većinski kršćanska, koja je pionir na kontinentu kada je riječ o ukidanju smrtne kazne, pravu glasa za žene i zabrani pušenja na javnim mjestima, bira nasljednika Tabareu Vazquezu, prvom ljevičarskom predsjedniku u povijesti zemlje, izabranom na dva odvojena mandata 2004. i 2014. godine. Između toga na vlasti je bio također ljevičar Jose Mujica.

Favorit na nedjeljnim izborima bivši je gradonačelnik Montevidea Daniel Martinez, kandidat lijeve stranke Frente Amplio (Široka fronta), a slijedi ga senator Luis Lacalle Pou, kandidat Partido Nacional (Nacionalna stranka) desnog centra.

Unatoč usporavanju gospodarstva, nezaposlenosti koja se kreće oko devet posto, umjerenoj inflaciji (7,78 posto u rujnu) i pogoršavanju sigurnosne situacije, Frente Amplio vodi u anketama uživajući potporu 40 posto glasača.

Slijedi PN Luisa Lacallea Poua (46) koji se drugi put kandidira za predsjednika. On uživa potporu 28 posto birača i želi formirati koaliciju oporbenih stranaka.

“Posve sama”

Nakon 15 godina na vlasti, ljevica nema očitog partnera koji bi joj osigurao pobjedu u drugom krugu. Kritiziraju je i stranke lijevog centra kao što je socijaldemokratski Partido Independiente, posebice zbog bliskosti vlade s predsjednikom Venezuele Nicolasom Madurom.

Stranka Frente Amplio imala je tri vlade koje “nisu trebale saveze” u Kongresu jer su imale apsolutnu većinu, kazao je politolog Eduardo Bottinelli.

“Nisu trebali parlamentarna savezništva i nisu ih niti tražili. Sada je stranka posve sama”, rekao je.

Martinez i Pou najvjerojatnije će morati u drugi krug.

Glasovi oporbe kumulativno premašuju glasove Frente Amplia, no, upozorava Bottinelli, “ponašanje ljudi nije posve jednako u prvom i drugom krugu”.

Neki birači koji u nedjelju podrže kandidate oporbe mogli bi u drugom krugu glasati za Martineza, kazao je.

Istodobno s predsjedničkim izborima, Urugvajci će glasati i o ustavnoj reformi kojom se žele postrožiti mjere sigurnosti kako bi se obuzdalo nasilje.

Predstavljena pod nazivom “Živjeti bez straha”, ta inicijativa, koju ne podržava nijedan kandidat za predsjednika, predviđa uspostavu militarizirane nacionalne garde koja bi imala i neke policijske zadaće, strože kazne zatvora za ubojstva i silovanja te odobrenje za prisilni ulaz u kućanstva uz sudski nalog u slučaju sumnje u nezakonito djelo.

Najava reforme, koju je predložio jedan senator iz stranke Partido Nacional, izazvala je velike kritike i prosvjede, a sindikati i Frente Amplio pokrenuli su kontrakampanju.

Unatoč tome, 53 posto Urugvajaca podržava reformu jer je u zemlji 2018. ubijeno rekordnih 414 ljudi, što je bio porast od 45 posto.

Komentiraj