Uručene povelje UNESCO-a nositeljima kulturnog dobra Međimurske popevke

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek danas je u Čakovcu uručila povelje UNESCO-a nositeljima kulturnog dobra Međimurske popevke koja je 2018. godine upisana na UNESCO-ov Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

Kako je naglašeno, Međimurska popevka je neizostavni dio današnje tradicijske kulture Međimurske županije te omiljen i prepoznatljiv glazbeno-tradicijski znak hrvatskog identiteta.

Ministrica Obuljen Koržinek istaknula je da se nematerijalna baština čuva i njeguje u kontinuitetu zahvaljujući radu Ministarstva kulture i medija i svih onih koji na lokalnim i regionalnim razinama prepoznaju njenu vrijednost.

Hrvatska ima 21 kulturno dobro na UNESCO-ovom popisu i 215 u Nacionalnom registru

Podsjetila je da Hrvatska ima 21 kulturno dobro upisano na UNESCO-ov popis nematerijalne kulturne baštine, a 215 dobara je upisano u Nacionalni registar kulturnih dobara.

Gledajući te brojke, Hrvatska u postocima možda ima i najveći broj upisanih dobara na UNESCO-ov popis i Nacionalni registar; ali puno je važnija od tih postotaka i brojki, činjenica kako velik broj tih dobara ima potrebu da se nasljeđe koje su oni baštinili, i na taj način i prepozna, naglasila je ministrica kulture i medija.

Međimursku popevku nazvala je posebnom vrstom nematerijalne kulturne baštine ‘u kojem se zrcali kreativnost i pojedinaca i čitave zajednice’.

Univerzalna vrijednost nematerijalne kulture

„Upravo ona osigurava univerzalnu vrijednost nematerijalne kulture koja se zahvaljujući umjetničkoj vrijednosti lako prepoznaje na lokalnoj, nacionalnoj, ali vidimo po ovom upisu i na međunarodnoj razini, te tako značajno doprinosi i razumijevanju među zajednicama u Međimurju, Hrvatskoj i cijelom svijetu”, naglasila je ministarica Obuljen Koržinek.

Podsjetila je da je vrijednost nematerijalne kulturne baštine međimurske popevke prepoznata već 2013. godine, kada je to dobro upisano u Nacionalni registar, odnosno Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske.

Međimurski župan Matija Posavec kazao je da je Međimurje mala sredina koja nema velike katedrale i monumentalne spomenike, ali “ima spomenik i institut koji se zove međimurska popevka”.

“To je činjenica koja je utemeljena više nego u ičem drugom, u našoj povijesti. Ta povijest i slika Međimurja u turbulentnim vremenima stoljećima unazad, se je zapravo najviše očitovala u tome da Međimurje danas ne bi bilo hrvatski kraj, da nije bilo međimurske popevke”, rekao je župan.

“Krov svijeta”

Posavec: Uvrštenjem međimurske popevke na svjetsku listu UNESCO-a došli smo na ‘krov svijeta’ 

Kazao je i da je međimurska popevka ostavila u nasljeđe, ne samo Međimurju i Hrvatskoj, nego i cijelom svijetu, veliko bogatstvo kulture i raznolikosti.

„Drago mi je da je to prepoznao UNESCO jer smo na taj način, uvrštenjem međimurske popevke na svjetsku listu nematerijalne baštine čovječanstva, došli na ‘krov svijeta’ ”, zaključio je Posavec.

Čakovečka gradonačelnica Ljerka Cividini ocijenila je kako je u današnje doba teško biti jedinstven.

„Na sjeveru Hrvatske odavno smo shvatili da se posebno cijeni tradicija i očuvanost. Međimurska pjesma posebnost je ovog kraja i ona nije ostala zamrznuta u vremenu”, rekla je Cividini dodajući da Čakovec u vrh prioriteta stavlja ulaganja u kulturu i očuvanje tradicije.

Nakon dodjele povelja, sudionici svečanosti obišli su čakovečki Stari grad Zrinskih i Muzej nematerijalne baštine ‘Riznica Međimurja’.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner