Uručene nagrade Petih Bobijevih dana smijeha

Borna Filic/PIXSELL

Nagrade Petih Bobijevih dana smijeha uručene su u subotu navečer u Histrionskom domu glumcima Davoru Svedružiću, Mladenu Vasaryju, Matiji Prskalo i Petri Težak, a posebno priznanje dobila je Ana-Marija Pecarić.

Ocjenjivački sud u sastavu glumica Ankica Dobrić, predsjednica, redatelj Zlatko Sviben, kritičar Tomislav Kurelec i predstavnici publike Mehmed Aganović te Branko Babac izrazili su zadovoljstvo raznovrsnošću i zanimljivošću trinaest predstava izvedenih u jedanaest dana festivala i brojnim uspjelim komičarskim ostvarenjima.

Za ta je ostvarenja ocjenjivački sud dodijelio četiri ravnopravne glumačke nagrade te jedno posebno priznanje.

Priznanje je dobila Ana-Marija Percaić za glumački i plesno efektnu epizodu Astrid Gilmar, atraktivne plesačice sambe i pokćerke naslovne junakinje u “Francekovoj teti” Nina Škrabe u režiji Georgija Para i izvedbi Glumačke družine Histrion.

Iz iste predstave je i jedan od dvojice dobitnika nagrade za mušku ulogu, Davor Svedružić. On svoje,  smatra ocjenjivački sud, neodoljivo komično tumačenje kapetana Šime gradi na karikiranju dvojakog odnosa prema lažnoj teti – fizičke odbojnosti i potrebe da tim brakom dođe do sredstava kojima bi mogao nastaviti lagodan život.

Mladen Vasary je nagrađen za intenzitet glumačke igre i, po mišljenju suda, virtuozne transformacije u predstavi “Malo Morgen” Nina Škrabe u režiji Georgija Para i izvedbi kazališta KNAP. Tumači glumca koji nema mjesta u suvremenom teatru jer su redatelji degradirali njegovu profesiju, pa se njome po narudžbi služi da izvan pozornice pokazuje svoje umijeće, te za potrebe prevare koja je temelj te komedije. Uvjerljivo, ali i karikaturalno glumi primitivnog tajkuna, nogometnog menadžera ili nesposobnog kompjuteraša, drži sud.

Nagradu za ulogu Fanny u predstavi “U zajedničkom stanu” Neila Simona u režiji Zorana Mužića i izvedbi zagrebačke Kazališne grupe Lectirum dobila je Matija Prskalo.

Ona je, ističe ocjenjvački sud, iznimnim komičarskim darom predočila tipično američke frustracije glumice kojoj se brak raspada i koja gubi orijentaciju u vlastitom životu dok se brine za sudbinu rastavljene prijateljice. Uspjela je, navodi sud, kroz neurotičnu komičnost i iskrenu zabrinutost oživjeti taj pomalo groteskni lik i približiti ga i našim gledateljima.
Petra Težak je nagrađena za ulogu u predstavi Claudija Gnomusa “Besplatni Wi-Fi” u režiji Zorana Mužića i izvedbi Hrvatskog narodnog kazališta iz Zadra.

Sud smatra kako je ona mladoj, bistroj, ali ne previše obrazovanoj frizerki udahnula autentičnost mentaliteta pripadnice mlade generacije koja pršti životnom energijom, a komičarskim umijećem poantira situacije u kojima njenoj Sabrini nedovoljno poznavanje stvari ponekad ne predstavlja problem za stvaranje intuitivnih ili zdravorazumskih zaključaka kojima zna zapanjiti partnere ili poduzeti korake koji će joj osigurati dominantnu poziciju.

Glumačka družina Histrion ove je godine peti put organizirala Bobijeve dane smijeha, u spomen na glumca i komičara Josipa Bobija Marottija, jednog od utemeljitelja Dramskog kazališta Gavella u kojem je radio najveći dio svoje karijere. Bobi Marotti je od 1986. pa sve do 2010. redovito  sudjelovao u stvaranje predstava Histriona,  potvrđujući svoje komičarsko umijeće i ljubav prema komediji.

Komentiraj