Uručenjem “Nagrade Tomislav Pinter” za izniman doprinos filmskoj umjetnosti glumcu Mikiju Manojloviću, u subotu navečer na zadarskom Forumu počeo je šesti međunarodni Avvantura Film Festival.

“Europska kinematografija ne bi bila ovakva kakva jest da nije bilo ogromnog djela i doprinosa Tomislava Pintera, rekao je manojlović primajući nagradu te ocijenio kako je Pintar snimao nezaboravne filmove koji su izdržali probu najstrožeg suca – vremena.

Nagradu Zlatna riba koja se dodjeljuje za kreativnost i izvedbu u audiovizualnoj umjetnosti dobio je Emir Hadžihafizbegović, a umjesto njega ju je primio Hrvoje Perinčić.

Prve večeri premijerno je prikazan film “Ubojica”, velikog tajvanskog redatelja Hsiao-Hsien Houa, a u sedam dana, koliko traje festival, bit će prikazano više od stotinu filmova. Od toga čak 70-ak dugometražnih, i to na tri lokacije u gradu i u Kraljevim vinogradima u Petrčanima te na otoku Ugljanu.

 

  • Festival koji u žarište stavlja europsku koprodukciju jedini je naš festival koji ima pokroviteljstvo Eurimagesa, jedan je od četiri hrvatska festivala koji podupire Desk Kreativna Europa kao i MVEP, predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović, a organiziran je u sklopu manifestacije Randez-vous Festival Francuske u Hrvatskoj.

 

“Nagradu Tomislav Pinter” dosad su dobili Oskarom nagrađeni scenograf Allan Starski (“Schindlerova lista”), glumac Matt Dillon, japanski filmski skladatelj Shigeru Umebayashi te španjolski producent Luis Minnaro.

Prvi dobitnik nagrade koju je kreirala akademska kiparica Jasna Bogdanović bio je veliki njemački i europski producent i nezavisni distributer Karl Baumgartner, kojemu je na ovogodišnjoj Avvanturi posvećen poseban program.

U filmu “Irina Palm”, kojemu je jedan od producenata Karl Baumgartner, glumi Miki Manojlović.

Komentiraj