Ursula von der Leyen: “Računamo na vašu energiju i na vašu predanost”

 

Održan je sastanak Kolegija povjerenika Europske komisije i Vlade Republike Hrvatske. Sastanak su vodili predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i premijer Andrej Plenković. “Teme koje smo danas stavili na dnevni red na jutrašnjem, a sada i na ovom plenarnom sastanku, bile su one koje su najatraktivnije – Europu koja se razvija, koja povezuje, koja štiti, koja je globalno utjecajna, kao i naš pogled kako rješavati nekoliko najvažnijih političkih i zakonskih dosjea koji su na dnevnom redu europskih institucija”, rekao je premijer Plenković na konferenciji za medije održanoj nakon zajedničkog sastanka hrvatske i europske vlade.
Plenković je naglasio da je bilo riječi i o višegodišnjem financijskom okviru, najvažnijem aktu koji treba donijeti na početku mandata ove komisije. “Mi ćemo sa svoje strane, u suradnji sa Charlesom Micheleom učiniti sve da postignemo kompromis koji će u najvećoj mogućoj mjeri biti sukladan očekivanjima članica i pronaći pravi balans između onoga što nazivamo tradicionalnim politikama, dakle poljoprivreda i ruralni razvoj, kohezija s jedne strane i modernizacija i novi izazovi s druge strane, što naravno nije jednostavno” , rekao je Plenković.

“Europska unija može postati veći igrač na svjetskoj razini putem svoje trgovinske moći i ugleda u posredovanju između sukobljenih strana u vrijeme  rasta napetosti na Bliskom istoku”, naglasila je na press konferenciji predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Kada je riječ o odnosu i sukobu SAD -a i Irana  predsjednica Europske komisije je naglasila: “Mislim da ne smijemo zaboraviti da se nasilje može zaustaviti samo povratkom za pregovarački stol. Nasilje se uvijek događa zbog izostanka dijaloga i tu EU ima veliki ugled kao dobar posrednik između zaraćenih snaga. Bit ćemo od ključnog značaja kad će se graditi novi odnosi.”

Na temu proširenja Ursula von der Leyen naglasila je da su Albanija i Sjeverna Makedonija ispunile uvjete za početak pregovora i da ih EU sada ne bi trebala mijenjati, nego samo poboljšati metodologiju pristupnih pregovora. “One su ispunile kriterije koje smo tražili i mi sada ne bi trebali mijenjati uvjete, do summita EU- zapadni Balkan u svibnju u Zagrebu treba poboljšati metodologiju pregovora kao što je to tražila Francuska.” Također Ursula von der Leyen posebno je spomenula  donatorsku konferenciju za Albaniju koja je stradala u potresu. Konferencija će biti održana 17. veljače.

Na temu Brexita predsjednica Komisije je naglasila da o Velikoj Britaniji ovisi, te da će ona odrediti, koliko blizu želi biti s Europskom unijom.  Nada se da će Britanija dijeliti iste vrijednosti kada je riječ o klimatskim promjenama i europskoj sigurnosti.  Što se Hrvatske tiče,, budući da ni Velika Britanija ni Hrvatske nisu dio Schengenske zone,  za njene građane i poduzetnike nakon 1. veljače neće biti nikakvih promjena, rekao je premijer Plenković.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen rekla je kako puno očekuje od Hrvatske u ovih šest mjeseci njenog predsjedanja. “Računamo na vašu energiju i na vašu predanost”, poručila je!

Komentiraj