Ursula von der Leyen poziva da se s cijepljenjem krene isti dan u cijeloj Europskoj Uniji

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen pozvala je u srijedu da se kampanjom cijepljenja protiv covida-19 krene brzo i istodobno u svim zemljama članicama Europske unije.

“Prvo cjepivo bit će odobreno za tjedan dana, dakle cijepljenje će moći odmah započeti. Započnimo s cijepljenje što je prije moguće, svih 27 zemalja članica, isti dan”, izjavila je von der Leyen u Europskom parlamentu.

Istaknula je da se radi o velikoj zadaći jer je potrebno cijepiti 70 posto stanovništva da bi se pandemija okončala.

“Kupili smo dovoljno cjepiva za sve u Uniji, moći ćemo pomoći i našim susjedima i partnerima u svijetu tako da nitko ne ostane po strani”, rekla je predsjednica Komisije.

Europska agencija za lijekova (EMA) u utorak je objavila da je za tjedan dana pomaknula sastanak na kojem će se odlučivati o odobravanju Pfizerova i BioNTechova cjepiva. Sastanak će se održati 21. umjesto 29. prosinca.

‘Cjepivo će biti božićni poklon svim Europljanima’

Cjepivo protiv covida-19 bit će „božićni poklon” svim Europljanima, rekao je u srijedu potpredsjednik Europske komisije Margaritis Schinas.

Schinas je to kazao dan nakon što je Europska agencija za lijekove (EMA) kazala je da će cjepivo koje su razvili Pfizer i BioNTech odobriti 21. prosinca.

„Cjepivo će biti božićni poklon svim građanima našeg kontinenta”, rekao je Schinas u intervjuu za La Repubblicu.

Nakon EMA-e, Europska komisija cjepivo će odobriti „nadzvučnom brzinom”, dodao je.

„U dva dana odradit ćemo posao koji obično traje dva mjeseca”, rekao je, dodajući da će to omogućiti državama članicama da započnu cijepljenje oko 26. prosinca.

Italija, Njemačka, Francuska, Španjolska, Belgija, Nizozemska, Luksemburg i Švicarska objavile su u utorak da će koordinirati početak kampanje cijepljenja. Schinas je kazao da će Komisija pokrenuti javnu informativnu kampanju kako bi poduprla cijepljenje, te da je spreman i osobno se suprotstaviti skepticima.

„Imao sam covid u listopadu”, rekao je. „Ako netko ne vjeruje u virus pošaljite mi ga i reći ću mu što to znači teško se boriti s bolešću u bolničkom krevetu”.

Komentiraj