EPA/MAURICIO DUENAS CASTANEDA

Uribe traži 5 do 8 godina strogog zatvora za kolumbijske gerilce

Bivši kolumbijski predsjednik Alvaro Uribe, žestoki protivnik mirovnog sporazuma s gerilskim pokretom FARC-om, zatražio je u nedjelju 5 do 8 godina strogog zatvora za sve gerilce odgovorne za ratne zločine.

Uribe, senator i šef Demokratskog centra, veliki pobjednik referenduma prošle nedjelje kada su kolumbijski birači mirovni sporazum s Farcom odbili jer ga smatraju preblagim prema pobunjenicima, objavio je dokument na društvenoj mreži Twitter u kojem nabraja svoje prijedloge u vezi pobunjenika.

On drži da bi svi gerilci morali biti kažnjeni minimalnim zatvorskim kaznama, ne bi smjeli obnašati javne funkcije i ističe da je nekažnjavanje odgovornih za zločine loš primjer i izvor novih nasilja.

Uribe koji se sastao sa svojim protivnikom, kolumbijskim predsjednikom Juanom Manuelom Santosom, također je tražio da razgovori s vladom budu javni kako bi se izbjegla okolišanja.

Kolumbijski predsjednik dobio je u petak Nobelovu nagradu za mir zbog potpisivanja povijesnog mirovnog sporazuma s gerilcima FARC-a kojim bi nakon 52 godine trebao biti okončan najdulji oružani sukob u Latinskoj Americi.

Nakon referenduma taj sporazum treba revidirati, a u petak su se pregovarači u zajedničkom priopćenju obvezali na bilateralno i konačno primirje, kao i na prilagodbe kako bi sporazum bio prihvatljiv što većem broju.

Komentiraj